Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Али Диа се изкара братовчед на Джордж Уеа и се докопа до професионалния "Саутхамптън", въпреки че беше "жестоко скаран" с топката

Самозванецът потъва вдън земя, след като е разкрита шашмата му

Средностатистическият футболен фен поне веднъж в живота си е мечтал съдбата да му беше дала не само страст към играта, но и умения. Седи си запалянкото пред телевизора и си фантазира как самият той е долу на терена, вкарва великолепни голове, къпе се в любовта на тълпата и в края на месеца получава шестцифрена сума за усилията си. Хубавите мисли никога не вредят, колкото и да е невъзможно да бъдат осъществени.

А дали наистина е невъзможно? Ако ви се отдаде възможност да се запознаете с Али Диа и с неговата уникална история, със сигурност ще промените възгледите си за непоклатимата еднопосочност на човешката съдба. Смелият сенегалски момък успява да осъществи това, за което милиони други само са си мечтали. Без да притежава дори елементарни футболни умения, Диа подписва професионален договор със "Саутхамптън" и изиграва 53 минути за елитния английски клуб.

Историята на Али Диа е достойна

за филмиране

и е доста сходна със сюжета на холивудския хит "Хвани ме, ако можеш", в който Лео ди Каприо мамеше околния свят, че е успешен пилот на пътнически самолети.

Африканецът се ангажира с мисията си да убеди останалия свят, че е талантлив играч, който има място в професионалния европейски футбол. Планът му е колкото простичък, толкова и находчив. Али се надява да излъже шефовете на богат отбор от Стария континент и да се задържи при тях достатъчно дълго, за да вземе максимално пари, с които в родината си би живял в охолство за месеци, а защо не и за години напред.

Диа стъпва на европейския бряг с готова история. За себе си той разказва, че е играл успешно в ПСЖ, а впоследствие отива във Втора Бундеслига и дори става голмайстор на втората по сила германска футболна дивизия. Младокът явно преценява, че измислената автобиография не е достатъчно украсена и вади решаващия си коз - изкарва се първи братовчед на суперзвездата Джордж Уеа.

Тук е мястото да уточним, че измамникът създава своята приказна история във времена, когато интернет все още не е станал това чудовище, което днес управлява целия ни живот. Така полезната ни днес Уикипедия, която те осведомява по абсолютно всички въпроси, е създадена през 2001 г. Али Диа тръгва да покорява европейския футбол пет години по-рано и се възползва от недостатъчно развитите комуникации, а и от човешката наивност. Да, той е играл за известно време по кварталните терени във Франция, но с това се изчерпват познанията му за най-популярната игра. За амбициите му обаче няма спирачка.

Един прекрасен

ден Али сяда

на телефона

и започва да звъни по офисите на английски професионални отбори. Представя се за мениджър на талантливия играч, който е играл във Франция и Германия, но му се иска да пробва и на Острова. Първото му обаждане е в канцеларията на "Ковънтри". Минути по-късно мениджърът на тима Гордън Стракън е уведомен от своите сътрудници, че на пазара се предлага страхотен африкански футболист, който на всичкото отгоре е свободен агент. Шотландската легенда се задейства веднага и организира тренировъчно мачле, за да види възможностите на африканската перла. Въпросният двубой свършва много бързо, тъй като новодошлият дори не може да спре топката като хората.

Греъм Сунес (в средата) не обича да си спомня как е бил преметнат от един обикновен самозванец.
Греъм Сунес (в средата) не обича да си спомня как е бил преметнат от един обикновен самозванец.

Али Диа е прогонен от клубната база на "Ковънтри", но първият неуспех не го отчайва и той звъни на "Уест Хем", където също успява да спечели вниманието на Хари Реднап.

Опитният мениджър също се връзва на номера и организира тренировъчен мач, за да види качествата на братовчеда на Уеа. Сценарият се повтаря едно към едно със случилото се в "Ковънтри". Реднап прекъсва тренировката и отпраща по бързата процедура самозванеца. Така и не му хрумва да алармира останалите си колеги във Висшата лига, че наоколо обикаля измамник, който може да им похаби ценно време и нерви.

Възползвайки се от този пропуск на вече споменатите мениджъри, Али Диа звъни в офиса на трети отбор, където най-изненадващо му провървява. Сенегалецът се обажда на хората от "Саутхамптън", като едва ли сам осъзнава, че

пробутва своята измислена история

във възможно най-подходящия момент. "Светците" са в лоша форма и регистрират поредица от тежки загуби. на всичкото отгоре важни играчи са контузени, а наличните нападатели не се справят добре. Кой би отказал африкански голаджия в толкова напечен момент.

Мениджърът Греъм Сунес решава да действа по примера на своите колеги и бърза да организира приятелско мачле, за да види качествата на новодошлия. В последния момент срещата с резервите на "Арсенал" пропада заради наводнен терен. Шотландецът е притиснат до стената и трябва да действа на риск. Решава да предложи едномесечен договор на сенегалеца, за да не го изпусне и в същото време да провери качествата му. Все пак е дошъл братовчедът на Джордж Уеа, който е и голмайстор на Втора Бундеслига. Спортните журналисти в Саутхамптън също се подлъгват да пишат възторжени материали за привличането на головата машина, която ще вади местния тим от тинята. Никой не се сеща да попита как така роденият в Сенегал Диа е братовчед на Джордж Уеа, който е едва ли не национална гордост на Либерия. В онзи момент

никой няма време

да се вглежда

в детайлите

- на журналисти, фенове и треньори и ръководство явно им е достатъчно, че двамата все пак са се родили на един и същи континент.

В този момент съдбата също решава да се намеси и нарежда събитията така, че Али Диа изведнъж да се окаже на терена по време на мач от най-доброто футболно първенство в света. Греъм Сунес съвсем остава без играчи и включва новака в групата за мача с "Лийдс". Няма намерение да го пуска в игра, важното е да запълва бройката. Преди мача сенегалецът участва в една тренировка, но уменията му остават енигма за останалите на игрището. Младокът много тича, но много рядко се среща с топката. По едно време изчезва за дълго от терена.

И ето как планетите, съдбата или вселенската случайност подреждат нещата така, че на 23 ноември 1996 г. Али Диа да влезе в мач от английската Висша лига. В 32-рата минута титулярят Мат льо Тисие се хваща за бедрото и сигнализира, че трябва да бъде сменен. В състава няма друг нападател освен току-що привлечения Али Диа. Сунес се чуди няколко секунди и след това прави знак на номер 33 да сваля анцуга и да влиза в игра. Така мечтата на сенегалеца се сбъдва - той играе професионален футбол, без преди това да е минавал през юношеските школи, през аматьорските мачове, през ритниците, обидите и контузиите. Довчера е бил никой, а днес го карат да влиза и да обръща мача за известен английски клуб.

За съжаление приказката му свършва дотук.

Самозванецът прави всичко възможно да отбягва топката по време на първия си и единствен мач в професионалния футбол.
Самозванецът прави всичко възможно да отбягва топката по време на първия си и единствен мач в професионалния футбол.

След 53 минути на терена Диа е сменен със защитник, който не може да вкарва, но поне е професионален футболист. Още на следващия ден договорът му е прекратен, а английските журналисти тръгват по гореща следа.

Необходими са само няколко телефонни разговора, за да лъсне измамата. В ПСЖ не са и чували за подобен играч. Същото отговорят и от Втора Бундеслига. От сенегалската футболна централа не го познават, въпреки че техният сънародник се е хвалил и с 15 мача за държавния тим. От ръководството на "Саутхамптън" така и не успяват да поговорят лично с нападателя. Техният вече бивш играч се измъква от хотела, без да си оправи сметките за румсървиса. Шашмата е разкрита и е време за подигравките по адрес на "светците". Тренерът Греъм Сунес съвсем естествено не желае да отрони и дума по темата, а неговият асистент се оправдава, че са били

притиснати от обстоятелствата

"Нямахме нападатели, той дойде с впечатляваща визитка и на всичкото отгоре бяхме принудени да го пуснем в игра, без да сме го гледали преди това", ще разкаже впоследствие Тери Купър. Далеч по-цветен в изказванията си е звездата Мат льо Тисие, на чието място влиза сенегалският измамник.

Предишния ден го видяхме в съблекалнята и решихме, че е запалянко, спечелил награда от клуба. След това го зърнах и по екип и си казах, че промоцията му явно продължава. Не можех да повярвам на очите си, когато се нареди край страничната линия, за да ме смени. След това го забелязах, че много тича, но нарочно бяга от топката. Движеше се като пиле без глава. Аз и другите момчета страшно се забавлявахме с него, въпреки че отборът ни загуби с 0:2 разказва с охота Льо Тисие.

Главният виновник за тази куриозна случка след това успява да излъже и някакво аматьорско тимче, чийто привърженици дори събират 1500 паунда, за да бъде платена първата заплата на голямата звезда.

Впоследствие следите му се губят.

Твърди се, че през 2001 г. е започнал да учи бизнес администрация в италиански университет. През 2008 г. английски журналист се добира до номера на Али Диа и му звъни за интервю.

"Знаете ли, че вие написахте отделна страница в историята на английския футбол?", пита направо репортерът, а човекът от другата страна на линията отвръща "Как така?" и след това прекъсва разговора. Впоследствие операторът съобщава, че този номер е невалиден. Сенегалецът очевидно желае да забрави за тази си авантюра, въпреки че сега лесно би натрупал слава, а и прилично богатство, ако продаде историята си на английски таблоид или телевизия.