Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Излъгах, че мама и татко се бият у дома, когато ме попитаха защо ходя уморен на тренировка, разкрива един от пристрастените

Какво е общото между българското футболно първенство и английската Висша лига? И в двата случая 11 човека гонят кожена топка, а крайната цел е да я вкарат във вратата на противника. С това в общи линии приликите се изчерпват.

По нашите географски ширини се практикува нещо, което твърде малко прилича на спектакъла, който ни показват по английските терени. Там са технични, силни, благородни, гениални. Там царуват редът и спокойствието, за да могат бабите и внучетата да ходят спокойно по мачовете. Там е центърът на футболния свят, а тук е джунгла.

При това положение е нормално да очакваме играчите в Англия до голяма степен да приличат на роботи. Нашенските герои по-малко се занимават с футбол и повече мислят за мадамите и кючеците в Студентски град. Колегите им от Острова са съвсем друга бира. Принудени са да тренират като зверове и да мислят единствено и само за спортната си форма, ако искат да издържат на огромното напрежение и непосилния футболен ритъм.

Тези дни обаче се оказва, че

бронята на тези хуманоиди сериозно се е пропукала.

И то не заради мацките и нощните купони, а заради една видеоигра. Вестниците на Острова тръбят, че играчи от Висшата лига са само на крачка от неопределен престой в психиатрията заради увлечението им по популярната компютърна игричка Fortnite. В нея приказните герои се бият със зли чудовища и събират различни съкровища през свободното си време. Анимационните преживелици са изпипани до съвършенство от създателите на играта и лесно успяват да пленят въображението на младежта. Най-изненадващо наред с учениците джойстика хващат и футболисти, изкарващи десетки милиони евро всяка година. Увлечението им обаче си има определена цена.

"Започнах да играя след тренировка, за да разтоваря напрежението. След това увеличих престоя си пред екрана, тъй като ми стана интересно да изпълнявам мисия след мисия. Някак неусетно изпуснах нещата от контрол. Спях по 3-4 часа на нощ, през останалото време играех", разказва млад футболен талант през вестник "Мирър".

Много други момчета също говорят за проблемите си, ако бъде запазена анонимността им. Част от тях дори са се принудили да отидат на психотерапевт, който да ги посъветва как да се отърват от внезапно връхлетялата ги мания.

"Бях готов да жертвам всичко само и само да не изпусна поредното предизвикателство на моя герой.

Недоспиването се отрази на спортната ми форма.

Треньорът дойде и ме попита какво се случва с мен. Не можех да си призная, че целият този ад е заради една обикновена видеоигра. Излъгах, че мама и татко се бият у дома и това ме накара да се чувствам още по-зле", разказва друг от твърде запалените привърженици на анимираните приключения. Проблемът се разраства, а клубните босове в началото решават, че ще е най-добре да дисциплинират младоците със солени глоби. Закъснелите за тренировка се разделят с част от месечното си възнаграждение, а системните нарушители са заплашени и с изгонване от отбора.

Драконовските мерки не дават особено добър резултат. Всяка сутрин на терена се появяват момчета с тъмни кръгове покрай очите, които нямат ни желание, ни сила да търчат подир топката. Психотерапевтите са убедени, че глобите няма да помогнат. Жертвите на зрелищните и увлекателни видеоигри трябва да получат специализирана лекарска помощ.

"Тези игри са създадени от гениални мозъци, в тях са вложени невероятни инвестиции и е нормално да зарибяват с лекота младите хора.

Наказанията

и забраните не

вършат работа.

Трябва да се работи със самите спортисти, за да осъзнаят откъде идва опасността", заявява пред в-к "Мирър" психотерапевтът Стив Поуп. Според него подобни проблеми вече се забелязват и отвъд океана. Звезди от бейзбола и американския футбол също са признали своята пристрастеност към видеоигрите.

"Провалената кариера със сигурност не е най-лошото, което може да се случи на моите пациенти. Тук говорим за толкова силно пристрастяване, което може да доведе до самоубийство", предупреждава Стив Поуп. И цитира думите на един от младите играчи във Висшата лига, който се бори със зависимостта си: "Алкохолът и наркотиците плашат обществото, но никой не приема на сериозно опасността от видеоигрите. Аз се присрастих към тях и

това се отрази негативно върху живота ми."

Проблемът ангажира вниманието и на кралската фамилия на Острова. Принц Хари призова някои видеоигри да бъдат забранени или поне да бъде измислен механизъм, който да държи младите настрана от джойстиците и компютърните клавиатури.

"Тези игри са създадени така, че да държат потребителите максимално дълго пред екрана. Това е вредно и опасно. Наша отговорност е да се грижим за здравето на младото поколение", заявява принцът, който очаква първото си дете от съпругата си Меган.