Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лаура Кьовеши СНИМКА: РОЙТЕРС
Лаура Кьовеши СНИМКА: РОЙТЕРС

За "жълтите жилетки" във Франция Кьовеши стана символ на борбата с корупцията, пишат днес румънски вестници. Движението "жълти жилетки" протестира във Франция срещу корупцията и поиска Лаура Кодруца Кьовеши да бъде назначена за европейски главен прокурор, пише в. "Гъндул". "Адевърул" публикува снимка от протеста на "жълтите жилетки", на която фотография на Кьовеши е в центъра на едно сърце, предаде БТА.

Искането на протестиращите във Франция идва след като властите в Брюксел обвиниха неколкократно румънското правителство, че се опитва да попречи на кандидатурата на бившата шефка на антикорупционната прокуратура, отбелязва "Гъндул". Вестникът припомня, че след последния кръг преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС в четвъртък миналата седмица, Съветът на ЕС е обявил, че продължава да подкрепя за поста европейски главен прокурор френския кандидат Жан-Франсоа Бонер. Европейският парламент пък потвърди подкрепата си за Кьовеши.

В. "Адевърул" цитира днес в заглавие прогноза на председателя на партия "Про Румъния" Виктор Понта, че тази седмица лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня ще се отърве от присъдата по делото за фиктивни назначения.

Конституционният съд ще се произнесе в сряда по сигнал на депутата Флорин Йордаке за наличие на юридически конфликт между парламента и Върховния съд. Едно позитивно решение по тази жалба ще върне обратно процеса на Драгня в съда, който на първа инстанция го осъди на три години и шест месеца затвор ефективно, посочва "Адевърул".

Според Виктор Понта Конституционният съд "ще реши проблема" на Драгня, както и на други 1000 подсъдими, като върне обратно всички процеси с трима съдии.

"Адевърул" пише, че след като министърът на правосъдието обяви, че няма спешна нужда от промени в наказателните кодекси, Конституционният съд на Румъния е последната надежда на Драгня да се отърве от присъдата. Решението, очаквано в сряда, е последният шанс на Драгня да избегне неблагоприятно съдебно решение чрез юридическа хватка с жалбата на Флорин Йордаке, пише "Адевърул" и припомня, че в края на миналия месец Йордаке, в качеството си на временен председател на Камарата на депутатите, сезира Конституционния съд за конфликт от юридическо естество между парламента и Върховния касационен съд относно специализираните съдебни състави. По този начин Йордаке (който в началото на 2017 г. предложи прословутото правителствено постановление, което декриминализираше много корупционни престъпления, но бе отменено след масови улични протести) на практика пое защитата на Драгня в съда, пише "Адевърул" и допълва, че адвокатите на Драгня са формулирали в съда искане за анулиране на присъдата на основание, че тя не е издадена от специализиран съдебен състав.

Процесът срещу лидера на СДП е почти на финала, напомня "Адевърул" и отбелязва, че следващия месец може да се състои последното съдебно заседание преди окончателната присъда.

Информационният сайт Зиаре съобщава, че днес в Сената ще бъде обсъдено и гласувано искане на две опозиционни партии за оставка на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер. Миналата седмица Камарата на депутатите отхвърли подобно искане на опозицията, припомня Зиаре. Опозиционните Национално-либерална партия и Съюз за спасение на Румъния обвиняват министъра в намеса в правосъдния акт, както и че не е разрешил проблема с пренаселеността в румънските затвори. Опозицията припомня, че Румъния е била осъдена по близо 800 дела от Европейския съд по правата на човека заради условията в затворите.