Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Румен Петков подаде документи за регистрация в ЦИК и покани червените да влязат в коалицията

БСП обвини в кражба АБВ и заплаши със съд създадената от бившия президент Георги Първанов партия заради името “Коалиция за България”. Под него от АБВ и още 6 партии внесоха в неделя в ЦИК документи за регистрация за евроизборите на 26 май.

Според социалистите обаче от АБВ носят административнонаказателна отговорност за

кражба на чужда

търговска марка, собственост на БСП. Те дават на ЦИК доказателства за собствеността си върху “Коалиция за България”.

“Името на коалицията е познато, утвърдено и в цялото общество се свързва 20 г. единствено и само с БСП, а търговската марка “Коалиция за България” е собственост и принадлежи на “Българска социалистическа партия”. Съгласно закона това включва правото на притежателя ѝ да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използват”, пише в позиция на БСП до медиите. Хората на Корнелия Нинова обвиняват АБВ, че иска да заблуди и обърка избирателите. А това нарушава основните принципи за справедлив изборен процес, затова червените искат от ЦИК да не регистрират “имитираща коалиция”. Припомнят, че “Коалиция за България” е създадена през 1999 г. и до 2014 г. е участвала във всички проведени избори - 3 парламентарни, 2 президентски, 3 европейски, 3 местни и стотици частични.

С тази регистрация ще бъдат нарушени редица закони, сред които тези за политическите партии, за защита на конкуренцията, за марките и географските означения, Изборният кодекс, Наказателният кодекс, както и много европейски нормативни актове, настояват от БСП.

“Обявяваме се категорично против подобен род практика за разрушаване на демократичността и опорочаваща изборния процес. Ще защитаваме праватa си пред съда, всички международни органи и институции”, заявяват оттам.

“Ако на БСП много им липсва марката “Коалиция за България”, сме готови да обсъдим приемането им във формацията. Не знам как може да откраднеш нещо, което не ти принадлежи”, отвърна лидерът на АБВ Румен Петков, след като внесе 7 017 подписа за регистрация на “Коалиция за България” в ЦИК.

Той бил готов да обсъди още същия ден молбата на БСП, ако много им липсвала закъснялата носталгия по марката “Коалиция за България”. “Само двама от партньорите все още имат резерви да ги приемем”, добави Петков.

Лидерът на АБВ даде и съвет на бившите си другари: “Да се вгледат в предшественика - Ленин стиска каскета и никой не му го краде.

На тях все някой

нещо им краде Тази политическа немощ, която избива понякога в цинизъм, издава нищета, която е обидна, в това число за всички хора, които имат отношение към левицата.”

“Постъпило е писмо от БСП във връзка с правата върху името на коалицията. То е разпределено и предстои да се разгледа от ЦИК”, каза пред “24 часа” говорителят на комисията Александър Андреев. Може да стане и още днес, но срокът за регистрацията на партиите е 10 април и тепърва предстои да се направи проверка на внесените от “Коалиция за България” подписи, затова не е ясно кога ЦИК ще реши дали да я регистрира.

Румен Петков коментира писмото на БСП на излизане от ЦИК.  СНИМКА: АБВ
Румен Петков коментира писмото на БСП на излизане от ЦИК. СНИМКА: АБВ

Кой кой е в новата лява коалиция

Седем партии влизат в новата “Коалиция за България” начело с АБВ. Тя бе представена в края на март, а лидер на формацията е председателят на АБВ Румен Петков.

В коалицията, чиято евролиста ще води икономистът проф. Боян Дуранкев, са “Обединен блок на труда български лейбъристи”, “Политическо движение Социалдемократи”, “Българска партия Либерали”, “Движение за социален хуманизъм”, “Възраждане на отечеството” и “Българската левица”.

Иначе със старата “Коалиция за България” Георги Първанов спечели президентските избори през 2001 г., а по-късно Сергей Станишев стана премиер. Името на водената от БСП коалиция бе сменено на “БСП Лява България” през 2014 г., когато начело на соцпартията бе Михаил Миков. После настоящият лидер Корнелия Нинова го смени на “БСП за България”.

Тя отказа покана за разговори по общо явяване на АБВ и БСП на евровота. Преди 2 г. социалистите и формацията на експрезидента не се разбраха да издигнат заедно Румен Радев на изборите за държавен глава.