Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Целувката на Кобрата е като невинна детска шега в сравнение със скандалните изцепки, белязали живота и кариерата на американския боксьор

Кубрат Пулев едва ли е и сънувал, че половината свят ще го нападне заради една нищо и никаква целувка. За него всичко беше шега, всичко беше моментна емоция и хората трябваше да възприемат жеста откъм смешната му страна.

Вместо това кучетата се разлаяха, а истерията излезе извън контрол и чак му отнеха правата да се боксира в САЩ.

Усмихнатата, но и много коварна Джени Суши му нанесе тежък ъперкът, решавайки да става известна по лесния начин. Шефовете й също видяха изгодна възможност да популяризират изданието си Vegas Sports Daily, вдигайки олелия до бога.

Самият Кубрат при завръщането си на българска земя обяви, че Джени Суши съвсем не е жертва, за каквато се опитва да се изкара, и е участвала наравно с най-закоравелите купонджии в тържеството след победата му над румънеца Богдан Дину. Кобрата каза и друго нещо интересно по случая: "В тениса сигурно би предизвикало лошо впечатление подобна постъпка. Но в бокса е съвсем различно".

Е, оказва се, че и феновете на този толкова тежък и опасен спорт също понякога прекаляват с демонстрацията на морал - особено ако могат да получат някаква изгода. Непремерените действия на Пулев му донесоха само неприятности, въпреки че спортната му кариера едва ли ще пострада сериозно. Те също така са удобен момент да си припомним другия ненадминат непукист в света на професионалния бокс - Майк Тайсън.

Железният Майк

сигурно се е

разсмял от сърце,

когато е разбрал за какво точно нападат толкова яростно колегата му от България. Навремето той се хранеше с ушите на своите съперници и пребиваше проститутки под въздействието на наркотици. Сега младия му наследник го бичуват, че е ударил една сочна целувка на една също толкова сочна красавица, която със сигурност не е света вода ненапита.

Любопитното е, че Пулев навремето разказваше колко голям фен е на Железния Майк и как едва ли не заради него е нахлузил боксовите ръкавици. Дано само шампионът ни в тежка категория не смята да повтори най-емблематичните примери от кариерата на американеца, който със сигурност си остава най-скандалният герой в историята на професионалния бокс.

Звездата му изгрява на онзи паметен 22 ноември 1986 г. Тогава едно сравнително непознато за широката публика момче излиза на ринга срещу опитния Тревор Бербик и го праща на земята малко преди края на втория рунд. Мачът е за световната титла, а уж неопитният претендент изумява специалистите със свирепите си удари, които нанасят тежки поражения върху физиката и психиката на ямайския гигант. Майк Тайсън става шампион на 20-годишна възраст и подсказва на всички, че е готов да царува дълго в тежката категория.

През следващите години бляскавите победи ще се редуват с още по-зрелищни издънки в личния му живот. Тайсън ще се забърка в общо взето всяка една неприятност, в която може да се забърка известен спортист с много пари. Дори бляскавият му старт в кариерата е съпроводен с голям житейски проблем. Железният Майк излиза на ринга и префасонира лицето на Бербик, въпреки че е болен от гонорея.

"Долу ми пареше като юлско слънце, но не обръщах внимание на тази дребна неприятност. Имах неистово желание да победя и не можех да се занимавам с глупости", ще разкаже по-късно Майк Тайсън. Зрелищните побоища между въжетата му носят купища пари, а те от своя страна го тикат към пороците.

"Сигурно няма да изненадам никого с историята на бедното момче, което

изведнъж вижда пачките и полудява.

Майка ми беше алкохоличка, приятелите ми бяха бандити. Преживях всякакъв вид насилие и самият аз след това направих купища големи грешки. Но и много неща ми бяха приписани, без да съм ги правил", разказва след години боксьорът, който дори направи автобиографична пиеса, проследяваща основните моменти от житието и битието му.

В случай че се беше престрашил да напише и книга за своя живот, Тайсън със сигурност щеше да отдели една по-обемиста глава за насилието над жените, които минаха през живота му. А може би нямаше да посвети и страница на тези моменти, тъй като той в общи линии отрича да е правил подобни неща.

Вероятно замъгленият му от дрога и уиски мозък наистина не е съхранил никакъв спомен от онзи див купон през 2009 г., когато американецът се озовава в една стая с не една, не две, не три, а цели седем проститутки.

По време на партито боксьорът приема морфин, кокаин и поглъща солидно количество алкохол. Заради опасния коктейл губи контрол над съзнанието и започва да издевателства физически над компаньонките.

Инцидентът му се разминава сравнително леко, тъй като жертвите не са склонни да сътрудничат на полицията.

Много по-тежко върху кариерата и живота му се отразява сблъсъкът му с красавицата от конкурса "Мис Америка" Дезире Уошингтън. През 1991 г. той е на върха на славата, а тя е актуална миска. Популярният спортист и манекенката са толкова изтъркано клише, но този път нещата се развиват в съвсем друга посока. Двамата се прибират в една и съща хотелска стая, откъдето излизат с коренно противоположни версии. Миската твърди, че е била изнасилена от боксьора. Той се кълне, че сексуалният акт е бил споделен. Съдът се доверява на разплаканата красавица и дава 6 години затвор на Тайсън.

Тайсън лежи около 3 години в пандиза в Индианаполис, а когато отново е на свобода, приема исляма и се връща на ринга. Дори успява да си върне титлата, но това е само кратко пробуждане. Следва загуба от Ивендър Холифийлд, а през 1997 г. идва и реваншът, по време на който Тайсън се превръща в легенда, отхапвайки парче от ухото на своя съперник.

5 години по-късно Железния Майк си тръгва от голямата сцена, след като губи и от Ленъкс Люис. Прави го с гордо вдигната глава след 50 победи, 44 от които с нокаут. Някъде около официалното си отказване той обявява и банкрут, след като по собствените си сметки е прахосал 300 млн. долара за проститутки, дрога и лъжливи приятели. Съдбата му праща и друго голямо нещастие - през 2009 г. загива 4-годишната му дъщеричка Екзъдъс. По всичко си личеше, че краят му ще е бърз и безславен. Тайсън обаче успява да се съвземе от житейския нокаут и да се вдигне от земята.

Бившият световен шампион тотално променя начина си на живот. Първо се отървава от наркотиците и кръвопийците, изсмукали огромното му състояние. За известно време бяга от светлината на прожекторите, за да се съвземе психически. След това се връща и започва да печели от името си. Гостува на шоу програми, снима тъпи реклами,

приема всичко, което носи пари.

Стигна дори до България, за да се появи за кратко във "ВИП Брадър". Публиката приема добре различните му превъплъщения. Тайсън показва изключително сериозни актьорски качества в моноспектакъла "Неоспоримата истина", режисиран от двукратно номинирания за "Оскар" Спайк Лий. В него бившият боксьор разказва повечето драматични случки от личния и професионалния си живот.

В банковата му сметка отново има пари, които този път са харчени разумно от притежателя им. Легендарният спортист упорито се пази от скандалите, изглежда улегнал и помъдрял. И най-важното - в страхотна физическа форма. Съвсем наскоро по социалните мрежи се "разходи" клип, в който Тайсън показва на свои фенове няколко удара. В краткото видео веднага става ясно, че в ръцете му все още има огромна сила, а

инстинктите му

на убиец не

са изгубени.

Тази година Железния ще посрещне 53-годишния си юбилей като сериозен мъж, който вече прави само предварително режисирани провокации с цел да спечели някой и друг долар допълнително. Признава, че рядко сяда да гледа повторения на великите си победи. Те са част от един съвсем друг живот, който безвъзвратно е приключил.