Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Капани за демони, гробища и амулети от древността са гравирани със същия надпис като върху сградата на “Артекс”

Покрай скандала с апартамента на Цветан Цветанов архитект Весела Мирянова, съсобственик на строителната компания "Артекс", коментира, че той е "клиент, който е оценил вложеното от младия архитект Пламен Мирянов в тази сграда - мощна енергийна защита на сградата с вградения 91-ви псалм".

Представители на православното духовенство побързаха

да се разграничат

от подобна

практика

Митрополит Антоний обясни пред Нова телевизия, че Българската православна църква не толерира изписването на свещени текстове по фасадите на сградите.

"Енергийната защита е нашата молитва.", обясни един от най-младите ни митрополити.

Не всички християнски деноминации обаче споделят подобен възглед. Оказва се, че един от най-известните американски телеевангелисти (така се наричат пасторите, които разпространяват християнското учение чрез телевизията) - Кенет Копланд, на своя сайт в интернет е публикувал "7 стратегии как да построим дом с псалм 91".

Базирайки се на цитати от тази част на Стария завет, проповедникът

изброява

различните защити,

които осигурява на дома този надпис. Ето например

само някои

от ползите,

които по негово мнение ще получат живеещите в дом, поставен под такава защита:

- изпълва и защитава духовната атмосфера;

- веднага прекъсва връзката със злите духове;

- живущите получават помощ от ангелите.

Опитите на човек да получи специална защита, като използва заклинания или избрани свещени текстове, имат богата история.

Самият псалм 91 е намерен върху амулети от дълбока древност. На първо място текстът от Стария завет може да се види

на амулети и магически плочи, предназначени да предпазят хората от зли духове и демони.

Известно е, че в еврейската традиция псалм 91 е един от най-популярните псалми, използвани за магически цели.

(В гръцката версия на Библията в Септуагинта и в нейния латински превод Вулгата, този псалм е под номер 90.)

В древността са го носили често хора, тръгнали на дълъг път, тъй като на него се приписва защита от демонична заплаха и злото изобщо.

Същия текст археолози откриват и върху наричаните от евреите “магически купи”, датиращи от VI-VIII век. Те са намерени на няколко места на територията на днешните Ирак и Иран. Купичките са направени да функционират като някакъв вид

капан за демони

и обикновено надписът върху тях е във формата на спирала, започваща от ръба и движеща се към центъра.

Повечето от тях са изписани на арамейски език. Смята се, че те често са заравяни с лицевата част надолу в земята и по този начин улавяли като в капан демони и всякаква негативна енергия. Обикновено се поставяли под прага, на двора или по ъглите на домовете на наскоро починалите, както и на гробищата.

На един от тях се чете и следното заклинание: "Потиснати да са всички демони,

всички недобри земни духове,

лилити, идоли и богини, и безплодни, и бременни. Това е потискането, чрез което се потискат небето и земята. Всички сте потиснати, имената ви, независимо дали са споменати, или не са споменати, всички, които пребивават в тази къща или на прага й, убиват и нараняват и се появяват в омразни форми".

В пещерите в Кумран също са намерени древни еврейски амулети, на които е изписан този псалм (V - VI век сл. Хр.), използвани за предотвратяване на появата на зли духове. Нещо повече - в Новия завет сатаната изкушава Исус с думи от Псалм 91 (Мат. 4: 1-11, Лука 4: 1-13). В еврейския Талмуд той също се препоръчва за защита срещу демони и се чете преди лягане. На латински език е известен като Qui habitat (местообитание) и еврейската традиция го приписва на Мойсей. Според еврейските предания той е композиран от водача на евреите

в деня, когато приключва изграждането на скинията в пустинята. Тогава Моисей влиза в скинията и обгърнат от божествен облак, се носи над планината Синай, рецитирайки тези думи като защита от ангелите на унищожението.

Още по-широко разпространие като предпазно средство от всякакви злини добива този текст в по-ново време. Ненапразно той е известен и като "войнишки псалм". През ХIХ и ХХ век се е смятало, че

мъж, който отиде на война с листче,

на което е записан Псалм 91, непременно ще се върне жив.

Казват, че не кой да е, а самият Джордж Вашингтон носел в джоба на униформата си този псалм по време на Войната за независимост.

Според някои изследователи идеята за защита със свещен текст идва от вярванията на древните германски племена. Впоследствие, след като приели християнството, те

заместили защитните послания с библейски

Тази връзка като суеверие може да се проследи чак до създаването на САЩ. В Пенсилвания първите холандски заселници въвели традицията на т. нар. небесни писма. (himmelsbrief - нем.), които се закачвали на стената за да носят успех и протекция от зли сили на притежателите си.

От тях след това се появяват и т. нар. "верижни писма". Обикновено това са цитати или преразказани библейски откъси, в които е включен текст, който задължава получателят им не само да ги пази, а и под заплаха от загуба на божествена закрила да изпрати такива послания на определен брой други хора. Тази упорита традиция е оцеляла и до наши дни и вече е превзела и социалните мрежи.