Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Животозастрашаващи поражения по цялото тяло, операция и кома след челен удар. Пациентът се буди точно на Коледа

Неврохурург от Харвард твърди, че докато е бил в кома, е видял Господ и е познал отвъдния свят

В слънчевият зимен предобед на 6 декември 2016 г. 67-годишният Божидар Маринов тръгва с колата си на пазар.

Докато шофира обаче, от срещуположното платно изкача автомобил, предприел забранено изпреварване.

"Видях го на около 10 метра от мен. Летеше с голяма скорост - споделя пред списание "Космос" Маринов. - Пътят беше тесен, нямаше как да реагирам и последва челен удар. Не усетих нищо. Лекарите по-късно обясниха, че съм изпаднал в травматичен шок. Помня само, че се опитах да отворя вратата, за да изляза, но бях заклещен. Последното ми усещане бе, че кормилото силно ме е притиснало и всичко друго ми се губи."

След катастрофата пострадалият е откаран по спешност в "Пирогов", където се оказва, че е с 11 засегнати ребра, травма на белия дроб и руптура на черния, откъсната жлъчка и фрактура на бедрена кост.

Следва животоспасяваща операция, която минава успешно, но Божидар Маринов изпада в кома.

Лекарите са скептични. Не дават прогнози за събуждане, защото състоянието на пострадалия е изключително тежко.

"Пациентът изглежда заспал, но не може да бъде събуден. Не се движи, не реагира на говор, допир или побутване - споделя пред списание "Космос" д-р Биляна Каменова, анестезиолог в болница "Токуда". - Няма съзнание. При комата се нарушава доставката на кислород и хранителни вещества, което променя мозъчния метаболизъм и възбудимостта на невроните. Хората в това състояние понякога потръпват, движат крайник или пръст, правят гримаси или издават звуци, но това не означава, че те са будни, ориентирани и контролират действията си."

За щастие обаче точно на първият ден от Коледа Божидар идва в съзнание. Следва бавно и мъчително възстановяване.

"Не си спомням да съм сънувал нещо, но когато се събудих, чух натрапчивата песен на 2 птички, които се сменяха една след друга с различни мелодии - категоричен е Маринов. - Заспивах и отново идвах в съзнание. След няколко дни прогледнах и първото, което видях, беше много странно: множество големи портрети и огромни метални конструкции, явно плод на халюцинации. Виждах образите двойно. Няколко дни по-късно се събудих в огромна зала, цялата в ослепително бяло, където всеки предмет трептеше със своя собствена честота и всичко звучеше като огромен, добре синхронизиран оркестър, без определена мелодия, а ефектът се дължеше на перфектната хармония и трептенията. Звукът сякаш идваше от друго измерение."

Възможно ли е наистина след събуждане от кома хората да виждат и чуват подобни неща?

Интересното е, че има доста истории на пострадали, които твърдят, че още докато са били в кома, са сънували различни неща, срещали са се с починали близки, били са на прага на смъртта, но някой им е казал, че все още не е дошло времето им.

Според неврохирурга д-р Андреас Зиглер от университетската болница "Олденбург", Германия, който е преглеждал и Шумахер, когато човек е в кома, той няма съзнание и е невъзможно да сънува нещо или да преживява събития в това състояние.

На този факт обаче силно се противопоставя историята на известния неврохирург от Бостън Ибън Алегзандър, който има и дългогодишен опит като преподавател в Медицинската академия в Харвард.

През декември 2008 г. д-р Алегзандър постъпва в спешно отделение с мистериозна болест, за която лекарите не могат да намерят обяснение. Състоянието му рязко се влошава и той изпада в кома. Болестта се оказва изключително рядка форма на бактериален менингит, от която страда един на всеки 10 милиона души.

Бактерията бързо поразила областта от мозъка му, която отговаря за чувствените възприятия и съзнателното мислене.

След една седмица в кома шансовете му за възстановяване са сведени почти до нула. Болестта е толкова агресивна, че разрушава мозъка и причинява смърт в над 90% от случаите. Прогнозите били, че дори да излезе от комата, д-р Алегзандър ще изпадне във вегетативно състояние.

Противно на всички очаквания след 7 дни той отваря очи и започва да говори разумно и свързано.

До ден днешен това се възприема като истинско медицинско чудо.

По-голямата изненада за всички била, когато неврохирургът започва да разказва, че докато е бил в кома, се е озовал в "друго измерение на Вселената", за съществуването на което дори не е вярвал.

Ибън Алегзандър твърди, че през тези 7 дни е познал Бога.

В рая, както той го нарича, срещнал ангелски същества, можел да общува телепатично и чувал неземна музика.

"Завръщайки се от своето пътуване (което само по себе си бе чудо), в много отношения се чувствах като новороден - разказва д-р Ибън Алегзандър. - Не помнех земния си живот, но много добре разбирах къде съм бил. Трябваше отново да науча кой съм, какъв съм и откъде съм. Старите ми земни знания се връщаха постепенно, с дни, със седмици, като нежно падащ сняг. Възстанових си думите и езика в рамките на часове и дни. Благодарение на любовта и нежните грижи на семейството и приятелите ми останалите спомени се върнаха. Отново бях част от човешката общност. След 8 седмици си възвърнах изцяло предишните научни знания, включително опита и наученото в над двадесетгодишната ми практика като неврохирург в университетски болници."

По думите му съвременната медицина няма никакво обяснение за неговото пълно възстановяване.

Причината е, че много малка част от хората, събудили се от кома, нямат никакви допълнителни увреждания.

*Как медиците обясняват случая на неврохирургът Ибън Алегзандър, как коментират лекарите у нас и какви уникални случаи на събуждане от кома има, четете в новия брой на "Космос".

Четете още:

Междузвездни войни. Преди 10 г. Пентагонът създава програмата „Напреднали заплахи от Космоса”, чрез която да бъде подготвена за военна мисия

Новият "Космос": 10-те смъртоносни вируса