Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАТО вероятно ще увеличи присъствието си в Черно море. Това ще е в дневния ред на срещата на външните министри на страните от алианса във Вашингтон, стана ясно след изявление на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Разговорът ще се състои във Вашингтон и тогава ще бъде отбелязана 70-годишнината от подписването на Вашингтонския договор.

Миналата година кораби на НАТО са стояли в Черно море в продължение на 120 дни. Столтенберг добави, че се очаква тази седмица министрите да одобрят допълнителни учения в Черно море. Първият домакин на тези тренировки е Грузия, а след това предстоят и в Румъния.

Предстоят учения в черноморски пристанища и повишаване на обмена на данни между държавите от пакта и техните партньори. Ученията се отнасят за военноморските и граничните сили.

„Русия продължава да нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег, времето изтича“, заяви Столтенберг. Той призова Москва да се върне към спазването на договора. От своя страна НАТО няма да разполага нови наземни ракети в Европа.

От 7 до 11 май ще се проведе „Морски щит“ 2019 на територията на Румъния в Черно море. В рамките на учението ще участват 2300 военни, 21 кораба, 10 бойни самолета и една подводница. България също ще има присъствие заедно с Гърция, Турция, Испания и САЩ. Към тези страни членки ще се присъедини и Украйна като партньор на НАТО.