Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Луи Файфровски
Луи Файфровски

Босовете на спорта опитват да го направят по-безопасен,

но феновете си искат кървавото зрелище

23-годишният Натан Сойо имаше големи планове за живота. Ученето в университета му вървеше, а на терена показваше страхотни умения в един изключително мъжки спорт и това го правеше популярен сред връстниците му.

Всичко това загина заради няколко непремерени движения по време на мач, заради съвсем малко повече агресия от необходимото, заради прищевките на смразяващо студенокръвната съдба.

Натан загуби мача си в приятелско мачле по ръгби с момчетата от съседния университет в Дижон. Здравеняците уж се разбират да не прекаляват със сблъсъците, но с напредването на играта страстите се разгорещяват. Точно тогава един прекалено усърден противник се сблъсква жестоко с младия Натан. Едното момче се изправя и подава ръка на другото, но то не е в състояние да се вдигне на крака. Вие му се свят и започва да повръща. Съотборниците му са

притеснени, че е получил комоцио

и веднага го откарват в болница. Там нещата се усложняват и въпреки всички усилия на лекарите Натан си отива от този свят.

Натан Сойо
Натан Сойо

По-цинично настроените спортни фенове ще възразят, че подобни неща се случват в контактен спорт като ръгбито. И може би щяха да имат право, ако гибелта на Сойо не беше четвъртият подобен трагичен случай във френското ръгби само в разстояние на осем месеца. От този свят си отиват все млади и обещаващи момчета. Тяхната нелепа смърт потриса сънародниците им, които иначе са луди по играта с овалната топка. Появяват се мнения, че правилата трябва драстично да се променят, за да се избегнат толкова чести инциденти с фатален край. Не са малко и феновете, които категорично се противопоставят на плановете за умиротворяването на спорта. Та нали те ходят на стадиона именно заради гледките на огромни мъжаги, които нехаят за здравето на противника и нямат нищо общо с глезльовците отвъд океана, опаковани в предпазни брони и каски на главите.

"Адриан имаше големи мечти за живота, а сега вече го няма при нас. Не искам да повярвам, че това се случи на нашето семейство. Той не заслужаваше да си отиде толкова млад. И всичко това заради един ужасно нелеп спорт", проплаква майката на 17-годишния Адриан Декрюл, който умира след фатален удар по главата по време на мач от аматьорската лига. Внезапната му гибел на терена през май миналата година предизвиква мощен отзвук във френските медии. Още тогава бивши играчи коментират, че спортът им е станал твърде опасен и е време да бъдат взети някакви мерки.

Вместо това през август загива 21-годишният Луи Файфровски. След мача момчето се смее със съотборниците в съблекалнята, но внезапно му прилошава. Младият ръгбист се свлича на пода и

никога повече не идва в съзнание.

Роднините отказват да бъде направена аутопсия, но ясно дават да се разбере, че именно ръгбито е виновно за смъртта на техния непрежалим Луи.

Още по-жесток е краят на 18-годишния Никола Шовен. В края на миналата година той чупи врата си по време на мач, което впоследствие води до мозъчно увреждане и инфаркт. Феновете на ръгбито вече не се заблуждават, че ситуацията излиза извън контрол. Скорошната смърт на Натан Сойо повече не може да крие факта, че спортът е станал твърде опасен. Бързите и решителни мерки са неизбежни.

Никола Шовен
Никола Шовен

По този повод президентът на Световната ръгби федерация Бил Бомонт лично отива до Париж, за да разбере на място каква е причината за поредицата от нещастни случаи в този толкова популярен спорт. Той е посрещнат от президента на френската лига Пол Гозе, който се защитава, че

всички

фатални мачове

са били организирани по правилата. На срещата се обсъждат варианти за сериозни промени в правилата, които да направят ръгбито напълно безопасен спорт.

"Здравето на играчите е абсолютен приоритет за нас и аз ще направя всичко по силите си да превърна ръгбито в игра на движението, а не на жестоките сблъсъци", заяви босът Бил Бомонт. Идеите му обаче не срещат подкрепа от страна на феновете, които се опасяват, че

новите правила

ще им отнемат зрелището.

Ситуацията е крайно деликатна, тъй като един по-безопасен, но и по-безинтересен спорт може да удари по зрителския интерес, а това ще доведе до сериозни финансови загуби. А както знаем, в наши дни световният спорт е подчинен изцяло на паричните знаци и едва ли гибелта на младите момчета ще промени правилата на играта.