Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Продажба на свинско месо, колбаси със свинско и алкохол е официалната причина Районното мюфтийство в Шумен да поиска затварянето на магазин за хранителни стоки в Нови пазар. Неофициалната обаче е друга.

Според близки до джамийското настоятелство клиенти на магазина, след като купят алкохол, напитки или сокове, “ползвали като тоалетна района на джамията”. По този начин осквернявали мюсюлманския храм, което било абсолютно неприемливо.

“В джамията са получавани много такива сигнали - твърди източник на “168 часа”. - Възмутени сме, а собственичката е предупреждавана. Защо това не се вижда,

а се обвиняват

мюсюлманските духовници

за несправедливо взето решение, което уж ощетявало жителите на града.”

Това е причината мюфтийството да не отстъпва дори пред факта, че от магазина пазаруват три завода, професионална гимназия и хора от близките села. Духовенството е собственик на парцела, върху който е изграден преместваемият обект, намиращ се на метри от внушителната джамия.

Срещу крайното решение вече протестираха стотици жители на Нови пазар. Те събраха подписка със 736 имена, която е изпратена до националния омбудсман Мая Манолова и Комисията за защита от дискриминация. Подписали са се доста мюсюлмани и даже представители на джамийското настоятелство според собственичката Анка Тодорова.

“Нямаме представа за плановете на мюфтийството - заканиха се пред "168 часа" организатори на протеста. - Но ако магазинът бъде затворен, не отговаряме за последствията. Може да се стигне даже до сблъсък.”

Те обмислят дори среща с президента в битката за запазване на минимаркета, който функционира от 1992 година без никакви проблеми досега.

“Спорът е между мен и мюфтийството в Шумен - сподели пред “168 часа” Анка Тодорова. - Никога не съм влизала в пререкания с тях. Получих нотариална покана да освободя помещението. Когато отидох да преговарям с мюфтията в търсене на разумно решение, му обещах, че спирам да продавам алкохол. А той ми каза: "И салами няма да продаваш, защото там има свинско.”

По документи собственик на парцела е Мюсюлманското изповедание, представлявано от Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи чрез Мюсюлманското настоятелство в Нови пазар.

Тодорова има сключен договор за наем от 250 лв., като всяка година с анекси се удължава действието му.

Потърсен с въпроса, не може ли наемодател и наемател да се разберат, без прилагане на подобен краен вариант заради продажбата на свинско, районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов беше повече от категоричен – имотът си е наш, посочили сме срок за освобождаването на обекта.

“От мюфтийството

искат да съсипят бизнеса ми,

който изхранва семейството ми - казва Тодорова. - Извъртяха ми много гаден номер , като тихомълком в договора включиха клауза за продажба на алкохол. Понеже им имам пълно доверие, не погледнах изобщо документа и се подписах. Последва реплика от секретаря на мюфтийството: “Хайде сега, виж чл. 4, т. 10 от договора – нямаш право да продаваш месо и алкохол”. Каза го

със задоволство и ехидна усмивка Когато видях новата клауза, се вцепених. Щях да припадна, дъщеря ми ме удържа.”

Има ли обяснение жената защо точно срещу нея са предприети крайни действия, четете в печатното издание на "168 часа".