Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хиляди излязоха по улиците на Лондон, за да покажат недоволството си от Брекзит  СНИМКИ: Ройтерс
Хиляди излязоха по улиците на Лондон, за да покажат недоволството си от Брекзит СНИМКИ: Ройтерс

"ЕС, обичам те" - стотици хиляди хора дефилираха днес в Лондон с искане за нов референдум за Брекзит, бе да има никаква яснота дали премиерът Тереза Мей ще предложи отново на депутатите своята сделка за развод, предаде Франс прес.

"Искаме народен вот", "Да напуснем (ЕС) - няма да стане", "Да отменим член 50 (от Лисабонския договор, регламентиращ излизането на една държава от ЕС)", се четеше по плакатите на демонстрантите, информира БТА.

В началото на следобеда големи, плътни и ентусиазирани тълпи крачеха из центъра на британската столица - недалеч от резиденцията на Тереза Мей на Даунинг стрийт номер 10. Хората напяваха песнички срещу Брекзита, вдигнали европейски знамена, понякога във формата на сърце.

Тереза Мей си изпати - многобройни карикатури я обрисуваха като управник, напълно безсилен да се справи със събитията.

"Станах на 62, а за пръв път участвам в нещо подобно", заяви пред Би Би Си Роб Уърти и изтъкна, че е дошъл заради "децата и внуците си".

Организацията "Народен вот", която настоява за нов референдум, преброи около един милион участници в проявата, а Скотланд Ярд не предостави никакви данни.

Подобна демонстрация през октомври събра в британската столица близо 700 000 протестиращи.

Това шествие се състоя дв дни след решението на европейските лидери да отпуснат на кралството отсрочка на Брекзита. Първоначално той бе насрочен за 29 март, а те отложиха крайния срок най-рано за 12 април - около три години след референдума, насочил страната към излизане от ЕС.

Яростен противник на Брекзита, шотландската министър-председателка Никола Стърджън, която участваше в демонстрацията, прикани противниците на излизането от ЕС да използват "максимално" възможността, предоставена от Брюксел с това отлагане.

"Трябва да избегнем и катастрофата с Брекзит "без сделка", и щетите от лошото споразумение на премиерката" Тереза Мей, заяви тя.

Стърджън, кметът на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан и лидерът на либералните демократи Винс Кейбъл говориха пред демонстрантите от сцена, монтирана на площада пред парламента, уточнява ТАСС.

Вариантът с повторен референдум бе отхвърлен на 14 март от Камарата на общините, среща и противодействие от страна на Тереза Мей, но привържениците му се надяват хаосът, настанал в Обединеното кралство, да превърне тази опция в неизбежност.

Петицията в интернет с искане правителството да се откаже от Брекзита събра към днешна дата над 4,3 милиона подписа - рекордна цифра за подобна инициатива на сайта на парламента, отбелязва АФП. Броят на гласовете в подкрепа на това искане продължава стремително да расте, изтъква ТАСС.