Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Стара Загора Цецка Цачева бе посрещната сърдечно от зам.-кмета на общината Иванка Сотирова и от зам-председателя на Народното събрание Емил Христов.
В Стара Загора Цецка Цачева бе посрещната сърдечно от зам.-кмета на общината Иванка Сотирова и от зам-председателя на Народното събрание Емил Христов.

Премиерът я подкрепил, нямало натиск. Тя не желае името й да тежи на Борисов и на кабинета

Както е по програма, правосъдният министър Цецка Цачева, която по-рано обяви пред премиера Бойко Борисов, че подава оставката си, пристигна днес в ранния след обяд в Стара Загора, за да участва с лекция за домашното насилие в провеждащата се в града на липите международна конференция на тема "Жените на Балканите в следващите 100 години", организирана от Зонта клуб. Преди това тя направи следния коментар пред очакващите я журналисти за последните събития около нея:

"Знаете, че във вчерашния ден еднолично сезирах компетентните институции с искане да бъдат извършени проверки по отношение на придобитото от мен недвижимо имущество. Това означава, че нямам никакви притеснения за извършени престъпления, тъй като повтарям, не съм в никакви връзки с фирмата-продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт. Още вчера, след като информирах премиера, съм изразила готовност да подам и оставка. Беше коректно да го изчакам да се завърне от Брюксел. Тази сутрин в неговия кабинет спокойно обясних за пореден път и на него при какви условия и как съм сключила сделката.

Моето убеждение обаче е, че докато вървят проверките на антикорупционната комисия и на Върховна касационна прокуратура, не е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието, поради което едновременно с подаването на оставка съм заявила и молба да ми бъде разрешен полагаемият ми се годишен отпуск до момента, в който оставката бъде гласувана в Народното събрание. Това са фактите. Както заявих и във вчерашния ден, докато вървят проверките, няма да коментирам повече.

Дали и другите проверявани ще постъпят по същия начин? Оставката е личен акт. Във времето назад съм показала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично и правилността на това се доказа веднага след това на проведените парламентарни избори, след които партията ГЕРБ и към този момент е управляваща и мандатоносител на кабинета Борисов 3. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на Министерски съвет, на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя.

За мен е важно да реагирам тук и сега, независимо какъв ще е резултатът от проверките, и съм го направила още рано тази сутрин, след като имах готовност, казах ви, и във вчерашния ден. Така се носи отговорност, според мен.

Натиск върху мен категорично не е имало от страна на премиера, отношенията ни са коректни. Проведохме един спокоен разговор с него тази сутрин, но при така създалата се ситуация, когато вървят проверки, считам, че един правосъден министър не може да изпълнява функциите си.

Вече приемането на оставката е волеизявление и акт, с който тя се внася в Народното събрание. Не сме коментирали с него кога ще стане това.

Това, което той ми каза днес, след като аз му обясних за какво става дума е, че подкрепя моето предложение аз да подам оставка.

Цецка Цачева дойде днес в Стара Загора като лектор в международна конференция, организирана от Зонта клуб.
Цецка Цачева дойде днес в Стара Загора като лектор в международна конференция, организирана от Зонта клуб.