Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Години наред не съм ходил на почивка, за да мога да се подготвям пълноценно

Владимир Илиев изуми спортния свят, печелейки сребърен медал на 20 км индивидуално на световното първенство по биатлон, което се проведе в Йостерсунд, Швеция. Това е и единственото отличие за България в тази дисциплина при мъжете.

Преди цели 37 години Владимир Величков става пети на световното в Минск, което много добре показва колко точно е значим успехът на Владо.

32-годишният биатлонист успя да изпревари по драматичен начин бившия носител на Световната купа - норвежеца Трей Бьо, с

разлика от

4 стотни.

Преди Илиев е единствено безапелационният германец Арнд Пфайфер, който направи безпогрешна стрелба. Нашенецът свали 19 от 20 мишени.

Въпреки натовареното си ежедневие Владо успя да намери време да отговори на няколко въпроса на "168 часа". Намерихме го на една от пистите в Осло, където в момента тренира усилено с наставника си.

Звездата в зимните ни спортове се върна назад във времето, когато е направил първите си стъпки в този толкова труден спорт.

"В родния ми град Троян често минаваха биатлонисти и ми беше много интересно да ги гледам как се разхождат нагоре-надолу с пушки на рамо.

Беше любов от пръв поглед.

Виждах как стрелят всеки ден и когато бях в 4-и клас, поисках майка ми да ме запише. Така започна и пътят ми към дълго чаканата почетна стълбичка."

Така жадуваният медал идва в много неочакван момент и за самия Владо.

Сезонът не е

от най-успешните

за него предвид резултатите му в състезанията досега. Най-доброто си класиране прави на европейското първенство в Минск, където с чиста стрелба става шести.

"Най-интересното е, че спечелих това отличие точно в в момент, в който състезанията за мен не вървяха добре", допълва той пред "168 часа".

Успехът му идва точно в индивидуалната дисциплина, където най-важна е стрелбата, тъй като всички бягат почти еднакво добре.

В настоящия сезон Владо има проблеми точно там, като успеваемостта му при мишените пада до 67%.

Много пъти той е сред най-бързите на пистата, но неточни изстрели, всеки от които му добавя минута в крайното време, го оставят на доста по-задни позиции.

"Винаги съм бил бърз на ските, но много години подред

стрелбата не ми се отдаваше

- признава Владо. - В предишни стартове тръгвах нервен и това ми изиграваше лоша шега. Този път стартирах без никакви очаквания, отпуснах се психически и нещата се получиха. Имам зад себе си 15 години всекидневен труд и тежки тренировки, които най-сетне ми се отплатиха.

Точно това състезание е и най-тежкото за българина. Условията са неблагоприятни, а силният вятър затруднява още повече борбата за медалите.

"Дадох всичко от себе си - казва Илиев. - Може би в последните 20 състезания не съм имал толкова тежка последна обиколка, колкото сега, но всичко си струваше."

Всички от обкръжението на вицешампиона са на мнение, че той дълги години върви упорито към почетната стълбичка. Старши треньорът Николай Захаров дори го описва като

фанатик

на тема спорт

- изключително силен функционално и спортист, който не отстъпва на лидерите в спринта.

"Когато Владо спечели среброто, първата ми мисъл беше, че целият му труд най-накрая е възнаграден - разказва още старши треньорът. - Досега можеше поне 3-4 пъти да стане шампион, но винаги

един изстрел

го делеше

от почетната стълбичка".

Самият Владимир не се притеснява, че сегашният триумф е постигнат с цената на страшно много лишения. Именно затова медалът от световното е толкова ценен за него.

"Аз съм човек, който като започне нещо, го върши на 100% - казва Илиев. - Това е и причината последните години да не съм си позволявал дори да ходя много по почивки."

Владо Илиев наистина преживява много лишения и често се случва да не вижда близките си с месеци, но знае, че всичко е в името на успеха. Именно затова цени много времето, което успява да прекарва с тях.

"В редките случаи, когато съм свободен, гледам да бъда с моето семейство - споделя Владо. - Обичам също да излизам с приятели и да ходим на кино, но почти не ми остава време".

Основната цел на световния вицешампион е ясна - Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г.

"Мечтата ми е

да постигна

нещо значимо

там - казва Владо. - Има много време дотогава и още състезания, но се надявам, че ще успея. Сега гледам към една от последните световни купи за сезона - в Осло, Норвегия."

До 170 удара в минута стига пулсът на биатлонистите при заставането им на рубежа

"Три са основните фактори в биатлона - скорост на бягане, престой на стрелбището и точност на стрелбата." - това разясни пред "168 часа" Валентин Вуков, преподавател в НСА и специалист в областта на биатлона и стрелбата.

Прицелване, правилно дишане, натиск на спусъка, сетивност и външни фактори като осветеност, вятър и температура на въздуха са ключови за доброто представяне на биатлонистите. Специалистът споделя още, че координацията е изключително важна и е висш пилотаж да можеш да се съобразиш с вятъра и да коригираш стрелбата си.

Интересен факт е, че при биатлонистите пулсът, който се измерва при заставане на стрелкова позиция, стига до 165-170 удара в минута, а за сравнение, в нормално състояние пулсът на човек е около 90 удара в минута. При такова натоварване на организма най-бързите сред тях успяват да свалят мишените за време от 23 сек. Така се пада по 1,3-1,5 секунди между изстрелите, което е на границата на човешките възможности.

Стрелбата в биатлона е важна също колкото и ски бягането. Това е и причината да се отделя време на този тип тренировки всеки ден. Сухата стрелба - без патрони, е задължителна част от подготовката на биатлонистите и започва още от ранна юношеска възраст.

Биатлонът като многокомпонентен спорт има и друга важна част - ваксмайсторите. Това са хората, които преди състезанието вземат проби от снега, измерват влажността и температурата на въздуха, тестват различни видове ски и избират възможно най-добрата вакса за съответните условия. Именно от тях до голяма степен зависи представянето на състезателя.