Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приживе Еда работи като чиновник и асистент на хирург.
Приживе Еда работи като чиновник и асистент на хирург.

Принцесата на Третия райх Еда Гьоринг умря на 80 години

Близо три месеца смъртта на Еда Гьоринг остава тайна за медиите. И макар името й винаги да е било под светлините на прожекторите, дъщерята на Херман Гьоринг, втория човек в нацистка Германия, умира на 80 години без никой да разбере. Погребана е от най-близките си в таен, ненадписан гроб през декември 2018 г.

Още с раждането си Еда Гьоринг се превръща в звезда за нацистите. Приживе я наричат "принцесата на Третия райх".

Неин кръстник е самият Адолф Хитлер, а баща й е дясната му ръка.

Известен като безмилостен и изключително агресивен, Гьоринг изпълнява най-зловещите заповеди на фюрера. За да удовлетвори Хитлер, той започва да преследване евреите и се старае да ги отстрани от икономическия живот на Германия. Майката на Еда е актрисата Ема Зонеман. Тя е втората съпруга на Херман Гьоринг и го дарява с

единствената му наследница

Името на Еда винаги е предизвиквало сензации заради миналото й. Често са я търсили за интервюта. През последните двайсет години обаче германката ограничава контактите си и общува само с най-близките си.

Не обича да говори за начина си на живот, докато баща й е на власт. Не разказва и за мизерията, в която тъне след смъртта му. Никога не го е съдила за действията му, макар да знае, че е отговорен за смъртта на хиляди невинни.

За разлика от останалите нацистки наследници Еда никога не се отказва от своите родители и пази топли чувства към баща си.

"Обичах го много и си личеше, че и той ме обича. Всичките ми спомени за него са изпълнени само с любов. Не мога да си го представя по друг начин.

Единственият проблем на баща ми беше лоялността му към Хитлер. Той никога не го предаде, дори и когато фюрерът отиваше прекалено далеч.

Нещата, които се случиха на евреите, бяха ужасни, но нямаха нищо общо с баща ми", казва Еда Гьоринг пред журналиста Джералд Познар, който след това пише книгата "Децата на Хитлер: Синовете и дъщерите на Третия райх".

Бившата принцеса на Третия райх е родена през 1938 г., една година преди началото на Втората световна война.

Появата й на бял свят предизвиква празненства в цяла Германия. Наричали я малката Шърли Темпъл.

Баща й я кръщава на дъщерата на Бенито Мусолини

Тя била прекрасно бебе, което никога не плаче и слуша мирно нацистките офицери, гледайки ги неразбиращо с големите си очи. Първите години от живота й са били истинска приказка за нея.

Еда живее в Каринхол - имение в провинцията. На нейно разположение били няколко съвременни роби. Дворецът разполагал с лични готвачи, градинари, прислуга и охрана. В имението се помещавала и огромна колекция от безценни произведения на изкуството. А Еда Гьоринг като едно обикновено дете, израснало в нацистка Германия, и

представа си нямала за зверствата,

които се случвали извън луксозното имение.

В ранното си детство Еда е обсипвана с множество подаръци. Близо половин милион нацистки войници даряват пари на баща й, за да й построи реплика в детски размер на двореца Сансуси. Тя си имала собствени танцувални зали, кухня и много кукли.

Самият Херман Гьоринг се отнасял с нея като към принцеса. Постоянно я прегръщал и целувал. Дори посещавал уроците й по балет. Жестокият нацист се стараел да задоволи всички прищевки на малката Еда и купувал детски стоки от цял свят. Той се славел със страстта си към разкоша и богатството.

По заповед на нейния кръстник Адолф Хитлер

рожденият й ден на 2 юни е отбелязан с национално честване

А за шестата й годишнина Хитлер, въпреки че вече вижда, че губи войната, отива при малката Еда, за да празнува.

Приказният живот и богатството приключват за малката Еда, когато е едва на 8 години. Тя се сблъсква със страшната реалност през 1945 г. Германия е победена, а баща й – заловен. На съдебната скамейка той се държи сякаш все още е вторият човек в йерархията и очаква да изпълняват нарежданията му. Съдиите не се впечатляват и осъждат Херман Гьоринг на смърт. Решението гласи, че "вината му е уникална по своята чудовищност".

Хитлеристът надхитря палача си и не му дава възможност да го убие, като се самоубива с капсула цианид, скрита в зъба му.

Докато тече делото на Херман Гьоринг в съда, Еда е в затвора заедно майка си. След освобождаването им водят мизерен начин на живот.

Дълго време те обитават колиба без ток и вода в баварската провинция. По-късно се местят в Мюнхен, където Еда успява да се образова. И макар фамилията й винаги да е била пречка за успешна реализация, жената

никога не се отрича от баща си

Опитва се дори да създаде музей в негова чест. През годините тя успява да си намери работа като чиновник, а по-късно става и асистентка на хирург. Еда Гьоринг няма деца и никога не се жени.

През 2015 година бившата принцеса на Третия райх заведе дело срещу Германия, с което се опита да си върне част от имуществото, с което баща й разполага приживе. Вещите му са конфискувани след края на Втората световна война.

Херман Гьоринг трупал скъпи бижута, мебели и картини по време на войната. Правителството на Германия обаче ги връща обратно на собствениците им. С делото Еда се надяваше да си върне имоти и скъпи вещи, които да продаде и да успее да си уреди спокойна старост. Желанието й обаче било отхвърлено само няколко минути след началото на делото.

Четете още:

Наследниците на Третия райх: С фамилии Химлер, Гьоринг, Хес, Менгеле, днес ги наричат потомствените принцове и принцеси на нацизма

През 2018 г. доклад на ЦРУ създаде съвсем нов образ на Адолф Хитлер! Намеква се за хомосексуална връзка на Фюрера с един от най-приближените му хора

Приказният живот за Еда приключва, когато тя е на 8 години.
Приказният живот за Еда приключва, когато тя е на 8 години.