Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Случаят на Кобака и неговата половинка, които се задушиха в кола на 15 март, не е единственият. Проверка на "168 часа" показва, че има няколко такива, в които влюбени намират смъртта си, докато се отдават на ласки в автомобилите си.

През 2016 г. в Никопол 22-годишно момче и 17-годишната му приятелка се задушават от отровните газове на колата си, след като я оставят да работи, докато двамата са вътре. Трагедията се случва посред лято.

За да се охладят, младите решили да оставят колата включена, за да може климатикът да ги изстудява. Същата година завършва с абсолютно същия случай. В навечерието на Нова година, отново в гараж на къща в търговищкото село Овчарово, от задушаване умират 23-годишно момче и 20-годишната му приятелка.

Една година по-късно, през 2017 г.,

родители

на две деца

се задушaват в колата си, докато пътуват край с. Невша. При тях обаче не е имало интимна близост по време на трагедията. Според очевидеца, намерил колата встрани от пътя, жената изглеждала като заспала, а следите в купето показвали, че преди смъртта си мъжът е повръщал.

Оказва се, че същата ситуация, в която попадат Кобака и гаджето му, се разиграва в родния град на певеца - Пазарджик, преди доста година.

"Подобен случай тук имаше преди 40 години - спомня си жена от същия град. - Пак любовници и пак в запалена кола в гараж. Не мога да си спомня съвсем точно какво се случи с тях, но мисля че тогава, за щастие, оцеляха и двамата."

Според експерти има различни видове клинични форми, в които изпадат хората, приели въглероден диоксид. При най-леката форма се появяват отпадналост, силно главоболие, световъртеж, бучене в ушите и гадене. Тежката се характеризира с

коматозно

състояние

и в даден момен настъпват гърчове. Най-тежката, наречена още свръхостра, в която изпадат Кобака и приятелката му, възниква при масивна инхалация на въглероден оксид. При нея отровеният бързо изпада в дълбока кома и настъпва смърт поради парализа на дишането.

"Въглеродният оксид няма как да бъде видян, тъй като е безцветен газ, който се получава при непълно горене на въглеродсъдържащи материали - обясняват специалисти. - Основен компонент на газовете, отделяни от двигателя с вътрешно горене, е въглеродният оксид. Той няма и как да бъде усетен, тъй като няма мирис. Предизвиква главоболие, объркване, дезориентация, халюцинации и води до изпадане в безсъзнание. Не са малко и случаите на хора, които решават да сложат край на живота си по този начин."

Според експерти при висока концентрация на отровния газ в организма смъртта настъпва за приблизително 20 минути.