Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сред уредените е и съветник без нито един ден трудов стаж, с когото са в една група общинари

Прокуратурата разпитва псевдоминьорите от Силистра за взетите фалшиви пенсии

Сред уредените по схемата “Силно мой човек” на бащата на певицата Тита Милен Пенчев като директор на НОИ в Силистра бил и колега от неговата група - общински съветници без нито ден трудов стаж. Това твърдят два независими един от друг източника на “168 часа”.

Като протеже на Милен Пенчев съветникът извадил късмет на стари години да заживее прилично в някаква степен, като вземал миньорска пенсия от 600 лв.

В списъка бил и друг съветник от групата на Милен Пенчев в общинския съвет “Социалисти и демократи” - Ганчо Неделчев.

“Досега никой не ме е търсил за разпит”, каза той, потърсен от вестника за коментар. Не бил получавал пари. Не вярвал, че кротък и тих човек като Пенчев може да изработи такава схема за пенсиониране.

Кметове на села, бивши заместник-кметове на Силистра и общински съветници от групата общински съветници на бащата на Тита са в списъка по схемата

“Силно мой човек”,

разработена от него като директор на НОИ в града. По нея от бюджета на осигурителния институт са източени над 1 млн. лв. за две години, смятат пожелали анонимност прокурори, които работят по случая.

Представители на Специализираната прокуратура (СП) започнаха да разпитват получилите пенсии като миньори.

Става дума за 20 души според списъка, изготвен от шефа на НОИ в Силистра. Според магистрати повечето не са получавали от уредените пенсии, а директорът съхранявал дебитните карти на хората, на които превеждали суми от НОИ, и така вземал комисионите.

Заради участие в организирана престъпна група, изготвяла документи с невярно съдържание за фалшив трудов стаж, Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Милен Пенчев, началника на отдел “Отпускане на пенсии” в НОИ - Силистра, Стоянка Симеонова и бивш служител от НОИ в София.

“Бях на разпит заедно с други мои колеги. Не отричам”, заяви пред “168 часа” кметът на с. Сребърна Георги Иванов. Той не се притеснява, че името му фигурира в списъка на фалшивите пенсионери, тъй като не е получавал никакви пари по схемата. И съвестта му е чиста.

Прокурорите питали кмета Иванов дали познава Пенчев и други отговорни служители от НОИ, които имат отношение към отпускането на пенсии. Интересували се откога ги познава и какви са отношенията им.

Той отговорил, че се познава с тях. Но

не се е възползвал

от никакви финансови облаги

Разчитал единствено на заплатата си.

Иванов е трети мандат кмет на Сребърна. Не е в пенсионна възраст. Ползва се с доверието на жителите на селото.

Името на кмета на Сребърна Георги Иванов фигурира в списъка, той е разпитван от спецпрокурорите, но твърди, че не е вземал никакви пари.
Името на кмета на Сребърна Георги Иванов фигурира в списъка, той е разпитван от спецпрокурорите, но твърди, че не е вземал никакви пари.

Разпитван бил и кметът на най-голямото село в област Силистра – Айдемир. Той не бе открит за коментар, тъй като стационарният номер, който е посочил за контакт, “не съществува”.

На този етап от разследването няма повдигнати обвинения на кандидат-пенсионерите.

“Не ми достига 1 година стаж за пенсиониране. Познавам много добре Стоянка Симеонова. Ако тя участваше във въпросната схема, щеше да ми предложи да ме уреди, но такова нещо нямаше”, заяви бившият кмет на Силистра Иво Андонов пред “168 часа”. Той не вярва, че такъв сценарий за безпроблемно пенсиониране е работил, и то от 2017 година досега.

Потърсен за коментар, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов отказа да изрази мнение по скандала, докато не се произнесат компетентните органи след щателно разследване по случая.

“Як скандал между две служителки от НОИ - Силистра,

е в основата на разплитането на мащабната схема за източване на пенсионните фондове в огромни размери”, довериха за “168 часа” източници от службата. Те разказаха подробности.

След завръщането си от майчинство млада и напориста дама забелязала доста нередности в отдел “Отпускане на пенсии” с ръководител Стоянка Симеонова. Въпреки че двете били от години в конфликт, по-младата предупредила Симеонова

“да внимава в картинката,

за да няма неприятни изненади в неин ущърб”. Колежката й обаче не обърнала внимание на предупреждението, че ще я разобличи. Според нашите информатори амбициозната служителка знаела за скандалната схема за уреждане на близки до директора приятели, но чакала удобен момент, за да алармира където трябва.

Автор на сигнала до Специализираната прокуратура била именно тя. Въпреки че имала доверие на прокуратурата в Силистра, тя предпочела да уведоми за аферата с пенсиите директно прокурори на по-високо ниво.

“Пробив в системата отвътре. А псевдоминьорите трябва да върнат взетите неоснователно суми до лев, включително и с лихвите”, заяви пред БНР бившият социален министър Иван Нейков. Става дума за тези от тях, които действително са получавали фалшивите пенсии.

14 адреса в Силистра и София бяха атакувани и претърсени при специализирана операция на СП, ОД на МВР - Силистра, и ГДБОП на 8 март. Иззети бяха документи, дебитни карти и извлечения, съобщиха от прокуратурата. Използвани са и специални разузнавателни средства.

Наблюдаващият прокурор Николай Димитров разясни как на територията на Силистра и София е действала схемата – лица, които никога не са работили, имат отбелязан трудов стаж в трудовите си книжки. И така поне на 20 души са им отпускани пенсии.

Върху преписките на избраните имало поставен гриф “СМЧ – Пенчев”. “Силно мой човек – Пенчев”- разясни паролата говорителят на СП Сийка Милева.

Паралелен НОИ направил в дома си директорът Пенчев, писа в. “24 часа”. Шефът държал вкъщи досиетата на хората, на които издавал документи, че са работили като миньори. Задържаните Милен Пенчев и Стоянка Симеонова прибрали дебитните карти на повечето кандидати за пенсия, за да теглят от тях комисиони.

“През последните години

Пенчев демонстрираше луксозен и охолен живот

Караше маркови коли със самочувствието на баровец”, разказаха местни политици от ВМРО.

Според активисти от партията в Силистра именно “тузарският живот на Пенчев” бил причината партията да се дистанцира от него през 2012 година, независимо че през 2011 г. той бил нейният кандидат за кмет на Силистра. Преди това е бил зам.-кмет по финансовите въпроси в екипа на бившия кмет Иво Андонов.

Той съобщи, че при извършените проверки от Сметната палата не били откривани никакви нередности. Нито злоупотреби. А всичко било в ажур.

“Недоумявам, шокиран съм,

но не мога да повярвам това момче да се е забъркало в такава бандитска история”, категоричен бе ексградоначалникът. Той уточни, че не е адвокат на директора.

Но все пак недоумявал как хората от схемата ще тръгнат през просото да си делят пари и да ги разпределят.

По думите на общински чиновници от този период наследството от управлението на Пенчев било с 12 млн. лв. дефицит. Общината е имала огромни задължения към фирмите, които отговарят за сметопочистването и сметоизвозването. А градът потънал в “смрад и боклуци”, защото нямало пари за гориво на камионите.

Пенчев е съветникът със златния пръст в общинския съвет, твърдят негови колеги от БСП. Те обясняват, че неговата група общински съветници “Социалисти и демократи” осигурява мнозинство на ГЕРБ в колективния орган на местно самоуправление – ОбС.

“Доста е притеснителен фактът, че в 2019 година

в България се случват такива неща

и схемата с фалшивите пенсии е работила съвсем спокойно две години. Очаквам цялата истина да бъде представена открито пред обществото от органите на разследването”, заяви депутатът от “Обединени патриоти” Александър Сабанов.