Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1346 г. войската на Златната орда, предвождана от хан Джанибек, обсажда генуезката крепост Кафа в Крим, когато изненадващо коварна болест атакува „в гръб“ нападателите. Те няма как да подозират, че половин век по-рано рязко засушаване в пустинята Гоби, предизвикано от горещи въздушни маси от Сахара, принуждава огромни популации от гризачи да бягат на запад, нахлувайки в Монголия.

Мармотите и плъховете носели в себе си бактерията на чумата, появила се за първи път 8 века по-рано в китайската провинция Йънан в Централна Азия. За жалост месото от мармота било смятано за изключителен деликатес по тези места, а кожата му се ценяла още повече. Така монголските орди още около 1320 г. станали жертви и изключителни преносители на чумата в посока Европа. Те я разпространявали бързо по пътя на коприната – до крепостните стени на Кафа в Крим, където през 1346 г. епидемията пламнала сред бойците на Златната орда. Джанибек обаче, който 4 г. по-рано станал хан, организирайки убийството на брат си, не падал лесно по гръб.

Той заповядал чумавите трупове да бъдат изстрелвани с катапулт в крепостта, изпитвайки за първи път силата на биологичното оръжие 7 века преди „Новичок“ и аферата „Скрипал“. Така били заразени генуезците, а те пък с корабите пренесли болестта в Европа. Жителите на Стария континент се оказали без никакви съпротивителни сили срещу непознатия щам. Лекарите били безпомощни. Жертвите смятали, че заразата е божие наказание и се бичували публично. Решили, че болестта се разнася от кучетата и котките и ги избили до крак. Така истинските преносители – плъховете и бълхите по козината им, хищно се размножавали и сеели заразата. Над 30 милиона души издъхнали в жестоки мъки. Половината от населението на континента. Чумата засегнала почти всички кътчета на тогавашния свят и ще бъде запомнена като най-смъртоносната пандемия.

Тази история и новите грипове от началото на зимата ни провокираха да се заровим в света на смъртоносните вируси, да ви разкажем за смелите биолози детективи, за опасностите за България и за шансовете ни. От новите източници на заразата в Африка ще прелетим над Атлантика, за да ви срещнем в джунглите на Амазонка с последните диви племена, недокоснати от цивилизацията, за които смъртоносна може да се окаже дори безобидната за нас хрема. Вижте също кой печели награда от загадката със златното сечение от предишния брой и какво ново предизвикателство сме ви подготвили.

Приятно четене!