Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На сайта на руския опозиционер Ходорковски www.khodorkovsky.com през 2017 г. е публикувана статия за т.нар. "тайни затвори", за които се предполага, че се използват от Федералната служба за сигурност (ФСБ) за задържане и изтезание на отделни заподозрени в тероризъм.

Разследване на руския независим вестник "Република" разкрива историите на шестима заподозрени, които разказват за отвличания, задържания и изтезания на неизвестно място.

Един от заподозрените в терористична атака срещу метрото в Санкт Петербург, при която са убити 16 души -

Абров Азимов, е арестуван, когато се опитва да избяга от Русия

за Сирия. Колата му е спряна на пътя от полицейски служители, които му наредили да пристигне в съседния град, за да бъде разпитван. Сложени са му белезници и черна торба на главата. След това се возил около 40 минути до тайно място, където го оставили в мазе.

Именно в тази "тъмница", според неговите думи, Азимов е бил държан малко повече от две седмици (едната, от които е бил с черна торба на главата си), тъй като неговите неидентифицирани похитители са извличали информация от него чрез различни мъчения.

След тези твърдения в. "Република" е установила още петима души - всички заподозрени в тероризъм - които твърдят, че са били задържани и измъчвани незаконно, преди да бъдат закарани и разпитвани по обичайния начин в полицейски управления.

Тези хора описват похитителите си като група от пенсионирани агенти на службите за сигурност и разказват за изтезания с редица инструменти, като подробностите съвпадат с мястото, на което Азимов е бил откаран на 5 април.

Братът на Азимов, Акрам,

който бе арестуван

от агенти на ФСБ,

докато бил в болница в Киргизстан, се е озовал в същия затвор като брат си. В своите жалби до Главното военно следствено управление описанията, дадени от мъжете за появата на мястото, където са били държани, както и някои от методите на изтезания, на които са били подложени, съвпадат съвсем точно.

Мъжете споменават конкретни форми на токов удар и изтезания с вода, които съответстват на описанията на другите. Хората, които са отвлекли терористите, са били в цивилни дрехи и на въпроса дали работят за ФСБ са казали, че са се пенсионирали.

"Курортът" на Северна Корея

Курортът" е “Пени Лейн” на Пхенян. Неговите затворници не са терористи, а роднини и служители на севернокорейската олигархия. Той не е разположен на отдалечен остров, а близо до град Хианхари, на 50 километра от китайската граница.

Смята се, че в луксозния затвор днес има около 1000 души, като затворниците често се преместват там със семействата си. Мястото прилича не на затвор, а на малък град. Затворниците не се опитват да избягат, тъй като условията на живот не са лоши. Те не извършват никакъв тежък труд и не търпят никакво допълнително наказание и получават безплатни готвени ястия всеки ден. Смята се, че в затвора е втората съпруга на покойния президент Ким Ир Сен, както и лелята на сегашния президент Ким Чен Ун, съпруга на Чан Сок Таек, отведена в "Курорта", след екзекуцията на чичото през 2013 г.