Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лала Салма (вдясно) с испанската кралица Летисия
Лала Салма (вдясно) с испанската кралица Летисия

Заедно с Китин, майка си, брат си Кардам и съпругата му Мириам княгинята  присъствала на кралската сватба в Рабат само два месеца преди своята собствена

Работила за най-големия местен консорциум ONA, в чийто борд на директорите е бил и Симеон Сакскобургготски

Изчезналата от година и половина мароканска принцеса Лала Салма е била близка на княгиня Калина, която от 10 г. живее с мъжа си Китин Муньос и сина си Симеон Хасан в прекрасно имение край столицата Рабат.

Двамата са присъствали на сватбата на къдрокосата арабска красавица с крал Мохамед VI в столицата Рабат. Церемонията е била само два месеца и половина преди бракосъчетанието на Калина и Муньос на Боровец през 2002 г.

Калина и Китин се женят само два месеца след Лала Салма и крал Мохамед VI.
Калина и Китин се женят само два месеца след Лала Салма и крал Мохамед VI.

Дъщерята на Симеон Сакскобургготски и братята й се познават с крал Мохамед VI още от деца. Неведнъж са ходили на гости на мароканските принцове през ваканциите. Приятелството между семействата датира още от 70-те години, когато царят за първи път отива там и се запознава с чичото на днешния владетел, а после и с баща му Хасан II.

Разстоянието между Рабат и Мадрид е 950 км и със самолет се стига за по-малко от два часа. И двамата имат по пет деца на една и съща възраст.

През годините те дотолкова се сближават, че бившият премиер е включван за член на бордовете на директорите на няколко марокански предприятия, включително и на най-големия консорциум ОNА. Бизнесът му се контролира от краля и развива дейност в сферите на минната индустрия, туризма, захарната промишленост, има вериги за хранителни стоки и други.

Сакскобургготски поддържа добри отношения и с управляващия вече 20 г. Мохамед VI. Наричал го "Ваше Величество, скъпи племеннико". Той от своя страна също храни най-добри чувства към царя и децата му. През 2002 г. беше изпратил и трите си сестри на сватбата на Калина и Китин на Боровец. Самата Салма (Лала е нещо като титла за жените от кралското семейство) обаче не е идвала в България.

Представители на мароканското кралско семейство са присъствали на брачните церемонии на всичките деца на Симеон. В Мароко сватбените ритуали не са така публични, както в Европа. Но Мохамед VI променя традициите - за първи път в историята на страната си обяви пред всички, че ще се жени, и показа бъдещата си половинка.

Това се случва през 1999 - годината, в която поема властта след смъртта на баща си. Дотогава всичките му предшественици са пазили жените си в дълбока тайна. Те са живеели зад стените на луксозни хареми. Нищо не се знае включително и за майката на Мохамед VI.

Мароканският народ за първи път вижда снимки на булката на краля, който е първият ръководещ се по западните традиции владетел. Има само една жена. След сватбата си Лала Салма, която е инженер по образование, приема титлата "принцеса", каквато дотогава не са имали нейните предшественички.

Интересното е, че тя не става кралица. Родена в семейството на учител от средната класа и няма благороднически произход. Отглежда я баба й по майчина линия - Хаджа Фатба Абделауи Маане, защото майка й умира, когато бъдещата принцеса е едва 3-годишна. Миналия месец принцесата загуби и баба си, а според информациите синът й помогнал в организирането на погребението.

Жената се грижи за Лала Салма и я дава да завърши частно училище в Рабат. След това младата жена следва и се дипломира като инженер през 2000 г. Тогава започва работа в най-големия консорциум ONA, когато вече се е запознала с краля, но още не са женени.

Церемонията през 2002 г. надминава представите на мароканците, които не са свикнали да виждат жената на краля. 1500 души дефилират пред него, а представители на всички региони носят подаръци за булката. Двамата са подписали брачен договор, който обаче никой не знае какво съдържа.

След сватбата Лала Салма поема ролята си на първа дама и взема участие в официални церемонии, в които гостите са със съпругите си, но от края на 2017 г. красивата къдрокоса жена на краля не е забелязвана никъде. Последната й поява беше в музея на съпруга й Мохамед VI в столицата Рабат.

Затова миналата година се появиха слухове, че двамата са се развели. Подобна информация не е потвърдена официално отникъде. Не е ясно и къде е Лала Салма, тъй като досега никога нито един владетел в северноафриканската страна не се е развеждал. Дали е в родината си, дали е заминала за Италия, или за гръцкия остров Кеа, каквито предположения се появиха, не се знае.

Мароканските медии не коментират своята принцеса. Всички информации са от френски и испански издания.

Тя се запознава с краля на Мароко на парти в Рабат, когато той е престолонаследник. Още същата година се женят и Мохамед VI наследява трона от баща си.

Смята се, че Лала Салма ще стои далече от фотообективите, ако се е развела с краля. На 14 февруари той се срещна с испанския крал Фелипе VI и кралица Летисия, но принцеса Лала Салма я нямаше. Това направи впечатление, тъй като приятелските й отношения с Летисия са известни. Вместо нея до мароканския монарх стоеше сестра му Лала Мерием.

Миналата седмица тя не се появи и на срещата с британския принц Хари и бременната Меган Маркъл. Обикновено при подобни аристократични визити в миналото присъства и Лала Салма.

Това отново подклажда предположенията, че 40-годишната красива мароканка вече не е омъжена за Мохамед VI. Вероятно той ще получи пълни права на настойник на двете им непълнолетни деца - 14-годишния принц Мулей Хасан и 11-годишната принцеса Лала Хадиджа.

Лала Салма би могла да работи по специалността си, но не и в Мароко. Според кралските журналисти ще й е много трудно да си намери работа в собствената си родина, защото е разпознаваема, а и вече не е на възраст за стажантка. Вероятно ще й дадат хубава къща и достатъчно пари, за да не се притеснява как ще се препитава.

Мароканците обичат своята принцеса и към нея даже има нещо като култ. Тя основава благотворителна фондация на свое име за превенция и лечение на рака през 2005 г. През 2006-а става посланик на добра воля на Световната здравна организация, която през 2017 г. я награждава със златен медал за дейността й. Последното, над което е работила, е превенцията на заразяване с ХИВ/СПИН в Африка.

Но от края на 2017 г. Лала Салма не се е появявала дори на събития на фондацията си. Двамата с краля изглеждали отчуждени след пътешествието си до Куба и Маями през 2017 г., пише сп. "Хелоу".

Слуховете за развода й с краля плъзнаха малко след като той претърпя сърдечна операция в Париж. Дворецът пусна снимки от болничната му стая, в която е заобиколен от брат си принц Мулей Рашид, сестрите си - Лала Мерием, Лала Асма и Лала Хасна, и децата си. Жена му Лала Салма отсъства.

Калина с Китин Муньос и Симеон Хасан, който е кръстен на дядо си и на бащата на мароканския крал
Калина с Китин Муньос и Симеон Хасан, който е кръстен на дядо си и на бащата на мароканския крал
Мароканският крал Мохамед VI (с феса) и кралят на Испания Фелипе VI на официална вечеря със съпругите си Лала Салма (вляво) и Летисия
Мароканският крал Мохамед VI (с феса) и кралят на Испания Фелипе VI на официална вечеря със съпругите си Лала Салма (вляво) и Летисия
Лала Салма (вдясно) с една от най-влиятелните жени в Арабския свят шейха Моза
Лала Салма (вдясно) с една от най-влиятелните жени в Арабския свят шейха Моза
Лала Салма с Брижит Макрон
Лала Салма с Брижит Макрон