Всекидневно консумираме вредни трасмазнини
Увеличават нивата на лошия холестерол и риска от сърдечни проблеми, провокират бързо трупане на килограми, увреждат нервната система. Във всичко това са обвинявани трансмазнините, които се съдържат в огромна част от продуктите на пазара.
Евтини имитиращи продукти, използвани в заведения за бързо хранене за пържене и готвене, често са богати на опасни хидрогенирани мазнини. Те обаче се съдържат и в бисквити, крекери, чипсове, солети, вафли, бонбони, кроасани, сладоледи. Вредните съставки се установяват дори в продукти като сирене, кашкавал и масло, в които по принцип не би трябвало да се съдържат.
Хидрогенирането е процес, през който преминават мазнините, за да се вложат в даден преработен продукт. При него течни растителни мазнини се нагряват на висока температура при наличието на водород и катализатори. След такава обработка обаче се оказва, че те вече крият рискове за здравето. От асоциация "Активни потребители" подчертават, че попаднали в организма, те се натрупват, увеличават нивата на лошия холестерол, риска от инфаркт и инсулт.
Много производители ги добавят в продуктите си обаче, защото са евтини, по-лесни са за опериране в производствения процес, увеличават срока на годност, обогатяват аромата и вкуса на храните и ги правят по-лесни за съхранение.
Специалистите подчертават, че е най-опасно продукти с хидрогенирани мазнини да се консумират заедно с горещи напитки, защото много бързо се разтварят от високата температура и лесно проникват в тъканите. Затова риск за здравето представляват и всякакви храни – сготвени или пържени не с естествено слънчогледово олио или зехтин, а с имитиращи продукти или маргарин, които съдържат много трансмазнини. При нагряване над 40 градуса те стават токсични.
Оказва се, че всекидневно средностистически потребител консумира много хидрогенирани мазнини. Най-рисковата група са децата, защото те най-много обичат пържени картофи, чипсове, шоколади, банички и сладолед. Лекари подчертават, че трансмазнините се натрупват в детския организъм и увеличават риска от затлъстяване в ранна възраст и съответно от високи нива на "лошия холестерол" и дори високо кръвно. Хидрогенираните мазнини се изписват по различни начини: трансмазнини, втвърдени масла, растителни масла, растителни мазнини. Най-големият риск е, че често се добавят в продукти като масло, сирене и кашкавал, без дори да се изпишат на етикета.
Проучване от 2015 г. на асоциация "Активни потребители" доказва, че в четири от десет марки масла на българския пазар е установено наличие на немлечни мазнини, при някои дори над 50%. От асоциацията подчертават, че влаганите заместители често са растителни масла (например палмово) или хидрогенирани отпадъчни мазнини. Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи”, но практиката показва, че това невинаги се спазва. Година по-късно от асоциацията осъществяват проучване на сирената на пазара. И установяват, че всеки шести продукт е фалшив – с наличие на немлечни мазнини, без това да е упоменато на етикета.
На пазара съществуват и много продукти, на чийто етикет пише, че съдържат растителни мазнини. Според специалистите те също крият рискове за здравето, но не нарушават закона, защото е въпрос на отговорност на потребителя да прочете какво съдържат и да прецени дали да ги купува. По закон те се обозначават като "имитиращи” и най-често на тях пише "масло смес", "сирене смес" и т.н. Другият проблем е, че дори и потребителите да са длъжни да обозначат добавянето на трансмазнини, не съществува определена допустима доза за съдържанието им. А всяко допълнително увеличаване на приема повишава риска за здравето.
Най-четени
-
Как се обтегнаха отношенията на Лили Иванова и Йорданка Христова
В Чили вземат Лили Иванова за рускиня и я освиркват, но след това я награждават Първият й успех в зала "Универсиада" дава възможност на Лили Иванова за изяви в страната със свой оркестър
-
Секретно 3-те фатални грешки на Георги Димитров
Критикува зверствата на Червената армия у нас, но бързо подвива опашка Сталин има сериозни мотиви да елиминира Георги Димитров - смята историкът Лъчезар Стоянов
-
Първият концерт на Лили Иванова е с фалстарт. Публиката: Хей, малката, свършвай по-бързо!
Успехът идва първо в Румъния 48 години. Точно толкова дълъг сценичен път извървява Лили Иванова от първата си поява на голяма сцена до препълнената 13-хилядна зала, скандираща името й бис след бис
-
Галерия Ким Филби надигра Хитлер, не допусна Сталин да превземе Европа
В цял свят този януари се честват 110 години от рождението на Шпионина - енигма Той се отвращава от Фюрера и Висарионович, но работи с тях, за да ги скара Този януари в цял свят се честват 110
-
Тодор Живков показва на Фидел Кастро най-старото тайно скривалище у нас
Подозират, че Първия си е имал и частен бункер заради банята с паркет Бункер, намиращ се под двореца в Кричим, е най-старото скривалище у нас. Под емблематичната постройки е изградено убежище за