Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При пълна тайна, без полетен план венецуелски правителствен самолет, маркиран с YV2486, се приземил на летището „Елефтериос Венизелос“ в Атина в събота, съобщи гръцката телевизия Скай. Новината предизвика нови разногласия между правителството и опозицията в Гърция.

Според информацията на Скай на борда на самолета е бил венецуелският външен министър Хорхе Ареас, който е имал някаква среща на атинското летище. След като няколко европейски държави отговорили отрицателно на искането на венецуелски правителствен самолет да кацне за зареждане с гориво, Гърция дала зелена светлина и позволила на самолета да кацне на летището в Атина в събота от 14:00, но вместо поисканият един час за зареждане, самолетът на венецуелското правителство излетял след четири часа, съобщи Скай.

Позовавайки се на информацията от гръцката телевизия опозиционната „Нова демокрация“ направи изявление.

На фона на това се появи и информацията, че самолет на авиокомпанията Nordwind Airlines е извършил полет от Москва до столицата на Венецуела Каракас. За това съобщава Flightradar24. От публикуваната на сайта информация става ясно, че Boeing 777 е излетял от московското летище Шереметиево през нощта на 28 февруари срещу 1 март. След като е кацнал във Венецуела, лайнерът е престоял там половин ден, след което е излетял за Уганда, където е кацнал на 2 март. Същият ден Boeing 777 е излетял за остров Занзибар, откъдето на 3 март се е върнал отново във Венецуела. Сутринта на 4 март самолетът пак е излетял за Уганда. Не се уточнява какво или кого е превозвал самолетът.

По-рано вниманието на медиите бе привлечено от друг Boeing 777, който на 28 ануари излетя от Москва за Каракас и се върна в руската столица на 31 януари. Интересът към подобен полет бе свързан с това, че между Русия и Венецуела няма пряка въздущна линия и не се извършват полети между двете страни. Тогава бяха изказани версии, че на самолета са били прехвърляни бойци от руски, частни, военни компании. От Кремъл отхвърлиха тази информация, а президентът на Венецуела Николас Мадуро отказа да я коментира. Другата версия бе, че на същия този самолет е било планирано да се изнесат не по-малко от 20 тона злато, но и тя не намери потвърждение.

Още по темата:

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуидо се завърна в родината си. САЩ обещаха "бърза реакция" при всяка заплаха срещу него

Историите на богатите деца на Венецуела