Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Пелтеков, Петър Попангелов и Пламен Минчев заедно преди 2 седмици на ски.
Кирил Пелтеков, Петър Попангелов и Пламен Минчев заедно преди 2 седмици на ски.

За първи път Кирил Пелтеков разказа цялата история пред "168 часа"

Бизнесменът е с хипертонична криза 3 месеца преди смъртта си. Повръща кръв и пяна, когато умира

Първата му дъщеря за малко да се роди на тенис корта

Бил приятел на Оливър Стоун, актрисата Патриша Беласкес всяка сутрин му изпращала SMS Hi, beautiful

В слънчевия 20 февруари двама приятели отиват както обикновено на Боровец, където по стар обичай ще се спуснат 10 пъти на писта "Ястребец 2".

"Когато стъпихме на снега, Пламен ми каза: "Виж какъв хубав ден, прекрасна планина и писта. Ще го помня цяла година."

Това се оказват и последните думи на бизнесмена Пламен Минчев, който почина миналата седмица в ски курорта. За тях сподели за първи път пред "168 часа" приятелят му Кирил Пелтеков, който е бил с него във фаталния ден.

Кирил Пелтеков.
Кирил Пелтеков.

"Започнахме спусканията към 12,30 часа, а думите на Пламен останаха в съзнанието ми - спомня си Пелтеков. - Към 13,40 часа завършвахме петото спускане за деня. Той спря и просто

видях как пада пред мен като талпа

Абсолютно безжизнен, без никаква реакция. Незабавно му направих изкуствено дишане. Той изхърка два пъти. Започна да повръща кръв и бяла пяна. Помислих си, че това е добър знак, и ще се оправи."

През това време се появяват английски сноубордисти, които се притичват на помощ, а Кирил звъни на легендата Петър Попангелов, за да потърси спасителите.

"Те дойдоха бързо, за около 10-15 минути - разказва Пелтеков. - Взеха го и го откараха. Докато прибирах ските в моята кола, Пепи Попангелов ми се обади, питах дали са го сложили на системи в БЧК, но той само ми каза: "Край, замина си". Смятам че Пламен получи някакъв инфаркт, но не се знае нищо. Подозира се, че е масивен. Аутопсията ще си каже думата след месец. Споделих това с Терзийски, началника на БЧК в Боровец, и той ми каза, че каквото и да съм направел, Пламен е умрял в момента, в който е паднал."

Според Кирил Пелтеков нищо необикновено не се е случило във фаталния ден. Двамата приятели карат ски в началото на всяка година - гледат да са общо поне 10 дни, когато имат свободно време. Целта е да направят по

10 спускания за деня

"Това ни беше стандартът - обяснява Кирил. - Ние от години ходим в определени дни, избираме ги да са слънчеви, защото искаме да се насладим и да има удоволствие. Караме бързо, винаги по един и същи начин, след края на януари. Първоначалната информация, че той не се е чувствал добре

и е искал да сме по-бавни, не е вярна

Дори мен ме изкараха индустриалец, а аз съм музикант. Пламен беше в перфектна форма. Много му хареса това, че времето беше хубаво, а пистата - прекрасна. Ще помня този ден цял живот. Духът му остана в Боровец."

Единственото различно нещо било, че тази година ходели с колата на Пелтеков, а това не било характерно за Минчев.

"Винаги ходехме с неговия автомобил, но сега нещо не беше в ред - разказва приятелят му. - Явно Пламен е усещал и се е съмнявал или притеснявал, че нещо може да се случи."

Всъщност двамата откриват сезона за годината преди 2 седмици и винаги първия път карат по-бавно, за да отработят движенията.

"Обикновено по новогодишните празници той е при семейството си в Щатите и се връща вкрая на януари - разказва Пелтеков. - Чуваме се и започваме да правим планове за ски. Като се видяхме на първите ни ски обаче, той ми спомена, че през ноември е имал премеждие, това му бяха думите.

Обясни ми, че е припаднал вкъщи и се събудил с лекари около него

Установили, че било хипертонична криза. Аз му казах, че имах същата. Вдигнал е кръвно 180/100. Попитах го дали е отишъл на лекар. Каза, че са му правили ехограф, а впоследствие разбрах, че са открили някакъв проблем с клапата на сърцето."

По тази причина Пламен Минчев започва да пие лекарства за сърдечни болки. През последните 3 месеца дори се пази, което не е присъщо за него. Почти спира да спортува.

"В деня, когато почина, го попитах дали има здравословен проблем, но ми каза, че всичко е окей - спомня си музикантът. - Сподели, че кръвното му е бетон и не се налага да пие лекарства. Но това е нормално, той спортува много. Винаги сме карали бързо - аз, той и Пепи Попангелов, когато е свободен, разбира се."

Пред "168 часа" българската ски легенда Петър Попангелов сподели, че скоро той и Пламен не са карали заедно.

Петър Попангелов заедно с Пламен Минчев.
Петър Попангелов заедно с Пламен Минчев.

"Напоследък бях доста зает и затова не сме се виждали на пистите - разказва скиорът. - Най-яркият ми спомен с него е от 2001 г., когато бяхме заедно в Аржентина на ски и си изкарахме доста интересно.

Карахме 5 дни в Барилоче, област Патагония. А за 50-годишнината му бяхме в Истанбул и доста весело си прекарахме. Допадахме си като характери."

Всъщност Пламен Минчев е роден на 3 август 1958 г. А двамата с Кирил Пелтеков са заедно от 3-ти клас, където започват и първите им спортни занимания. Тренират 7 години гребане на Панчарево до края на гимназията. Междувременно ходят и на ски.

"Като деца имахме доста падания по Витоша, защото карахме с лоши ски - спомня си Пелтеков. - Нямахме и хубава екипировка. Като гребци имахме също премеждия, но

най-голямото е, че наш приятел се удави

По-късно станахме републикански шампиони."

Пламен загърбва гребането и за кратко работи като журналист, но става истински известен, когато създава соковете ВВВ. Предприемачът навлезе в частния бизнес първо като вносител, след което спечели доверието на гиганта "ТетраПак" и започна собствено производство на сокове в София и на прясно мляко в Ботевград.

Основава и "ВВВ мюзик", чрез която вкарва едни от най-известните музикални групи в България.

През последните си години се занимава със завод за пелети, който основава в съдружие с друг приятел. Разработват го добре, а Пламен искал да го модернизира и имал идея да купи машини от Китай.

Въпреки професионалните си занимания

не забравя спорта,

а напротив, увеличава заниманията си. Ходи почти всеки ден на фитнес и се пристрастява към подводния риболов. Тенис кортовете са едни от любимите му места.

По тази причина бившата му съпруга Евелина Борисова за малко да роди първородната му дъщеря именно по време на тенис игра.

"Когато бях на поклонението му, с Евелина си спомнихме за раждането й - споделя пред "168 часа" Петър Михнев, друг близък приятел на Пламен. - По време на тенис игра между мен и него

тя за малко да роди на кортовете

Успяхме да стигнем до болницата и се появи дъщеря им Антоанета. След това цяла нощ празнувахме."

Бизнесменът се развежда с Евелина Борисова и по-късно започва връзка с рускиня, от която има още една дъщеря.

Бившата му съпруга Евелина Борисова
Бившата му съпруга Евелина Борисова

Според приятеля му Виктор Меламед Пламен бил изключително грижовен баща.

"С дъщерите си беше в прекрасни отношения - споделя пред "168 часа" той. - Дори и с бившата си съпруга. Разделиха се цивилизовано и нормално. Тя продължаваше да идва на всички рождени дни на неговите родители. И досега казва на баща му “татко”, а на майка му - “мамо”. И двамата се грижеха за Тони.

Тя е наследила гените на баща си като предприемчивост и умения. Другата му дъщеричка от рускинята е на 13 години. На поклонението на Пламен двете жени се държаха изключително. Тони е с най-топли чувства към сестра си. Прегръщаше я, целуваше я и я успокояваше. То, детето, се късаше от мъка. Трогателна сцена беше това."

Именно на Меламед се пада нелеката задача да кажа няколко думи на поклонението на бизнесмена.

"Той беше от хората комети,

влизаше в живота с блясък и се изгуби с блясък - категоричен е Виктор. - Изключително цветна и нетрадиционна личност. Правеше живота на хората интересен. Той имаше няколко ценни качества, винаги превръщаше ежедневието си в някакво събитие. Работата - в удоволствие, а него искаше да сподели с всичките си приятели.

Не беше от тези, които можеха да бъдат сами. Винаги имаше желание да е заобиколен с хора и да споделя с тях радостта си. Изключително щедър. Мисля, че точно това го раздаде докрай."

Според Виктор Меламед Пламен Минчев харесвал хубавия начин на живот, но не парадирал с финансовото си положение: "Той знаеше и 2, и 200. Не се е родил със сребърна лъжичка в устата. Най-важното е, че направи България известна за популярните личности. Общуваше с хора, които нямаха никаква представа за нашата страна.

Холивудската звезда Том Дерек, един от основните съпортъри на Тръмп и от най-големите предприемачи, му беше близък личен приятел и дори изпрати венец за погребението. Оливър Стоун беше също близък с Пламен. Актрисата Патриша Беласкес направо му се възхищаваше и сутрин му изпращаше есемес Hi, beautiful. Боб Маршъл, един от най-големите холивудски адвокати, постоянно искаше

Пламен да му носи българско сирене

и кашкавал. Беше влюбен в нашата шопска салата. Минчев умееше да общува с тези хора."

Оливър Стоун и Пламен били доста близки.
Оливър Стоун и Пламен били доста близки.

Въпреки контактите си с известни личности и печелившия бизнес Пламен Минчев не се е променил за своите приятели.

"Когато създаваше соковете BBB и беше на върха, при него се събираха най-големите бизнесмени - разказва Петър Михнев. - Но въпреки това той не е отказвал на никого помощ и точно в тези период запази своята човечност. Никога не е бил с някакви охрани, не е гледал отвисоко, независимо, че е оглавявал такава компания.

Не парадираше с финансовото си положение. За съжаление, си отиде внезапно. Бог да го прости. Беше мъжко момче. Боли ме за него."

Четете още:

Починалият създател на соковете БББ бил женен за българската Мишел Пфайфър, но бракът им завършил катастрофално

Масивен инфаркт покосил бизнесмена Пламен Минчев. Той никога не се е оплаквал от сърце и спортувал активно