Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Вълев от “Килърите” демонстрира добро настроение в съда в Бургас, където бе доведен като свидетел срещу Колев.  СНИМКА: БНР-Бургас
Георги Вълев от “Килърите” демонстрира добро настроение в съда в Бургас, където бе доведен като свидетел срещу Колев. СНИМКА: БНР-Бургас

Подсъдим за сделката е ЧСИ Тотко Колев, който се разследва за продажбата на скандалния либийски танкер “Бадър”

“Килърът” Георги Вълев лъсва в схема за продажба на апетитен парцел за над 500 000 лв.

Шофьорът Илия Илиев от Велико Търново все още пази у дома копие от нотариален акт, според който притежава 65 дка горски масив в землището на село Емона в морската община Несебър.

Преди 10 г. той работи като шофьор в една от фирмите на местния бизнесмен Георги Вълев, по-късно осъден като поръчител в мегаделото "Килърите". Илия и другият шофьор - Бисер Бонев, се оказват главни действащи лица в съмнителна сделка за апетитен морски парцел край Емона, чиято пазарна стойност още преди 10 г. е над 0,5 млн. лв.

Става дума за земеделска земя на община Несебър, която след продажбата, осъществена от частния съдебен изпълнител Тотко Колев, е била ощетена с над 500 хил. лв. Поне така твърди прокуратурата. Процесът срещу бургаския ЧСИ тръгна по същество на 11 февруари. И тогава изплуваха пикантни подробности около схемата, по която е продаден теренът в землището на село Емона.

“Прехвърлиха ми 65 дка горски масив

на морето, Бисер ми ги прехвърли и обеща 15 000 лв. за тази работа, но не получих парите. Разбрах, че тази земя после се прехвърля на други хора", разказва в съда Илия Илиев.

"Имотът беше на морето, някъде на Иракли. Аз на Илия Илиев не съм предлагал сделки със земя. Подписвал съм документи, но не знам какви. Нещата движеше адвокат Луков. Той често идваше при моя шеф (Георги Вълев - б.а.)", свидетелства Бисер Бонев.

Схемата е проста - бившият шофьор на Вълев Илия Илиев и колегата му Бисер Бонев са подписвали документи под давлението на близки до Вълев, обясняват посветени. Така Бонев слага параф под няколко документа, че дължи веднъж 61 000 лв. и втори път - 200 000 лв. на Илиев. Подписва и споразумение за някакви 1,4 млн. лв., но не помни за какво.

Като "длъжник" на Илиев Бонев му прехвърля имота в землището на Емона, който според прокуратурата е собственост на община Несебър. Някои от документите, свързани с имота, са подписвани в кантората на подсъдимия Тотко Колев. Същината на съдебния спор е

какво точно е подписвано там,

но отговорите тепърва предстоят и ще са решаващи за хода на делото. "Към момента не бих се ангажирал с подробности по този въпрос, защото клиентът ми все още не е дал обяснения в съда", каза пред "168 часа" един от защитниците на Колев - адвокат Станко Кралев.

Нещата около парцела на Емона

започват да изплуват едва в края на 2011 г.,

когато гръмва аферата "Дюнигейт". Тогава багери разорават пясъчни дюни край несебърския квартал "Черно море", но избухва огромен скандал и спира строителството на ваканционния комплекс. Община Несебър прави ревизия на земите си и така разбира, че вече не е собственик на терена край Емона.

Делото срещу Тотко Колев е образувано през 2013 г. - 5 години след продажбата на парцела на Емона, защото едва тогава става ясно, че тази земя вече не е собственост на община Несебър. Според разследващи "длъжникът" Бисер Бонев не е имал парцел никъде в района.

"Първото вписване по партидата на длъжника е по продажбата на тази земя. Т.е. трябвало е да има предишно вписване по партидата за притежаване на земята, но той няма такова. Към момента е влязло в сила съдебно решение, според което продажбата е обявена за нищожна", казва наблюдаващият прокурор Йорданка Дачева.

"Не гарантирам, че всички документи са подписани от мен. Като разбрах за какви суми става въпрос, се хванах за главата. Не съм знаел точно в какво участвам,

направил съм го от страх, под натиск”,

казва днес Бисер Бонев.

Колев се разследва за действия, извършени между 11 декември 2007 г. и 14 май 2008 г., с които като длъжностно лице, с цел да набави имотна облага за взискателя Илия Илиев, нарушил служебните си задължения. Той издал постановление за възлагане на недвижим имот на Илиев, без да изпрати писмо до Службата по вписванията в Несебър с искане за налагане на възбрана върху въпросния имот. На 12 февруари 2008 г. Колев извършил опис на имота, без да е наложена възбрана,

без да е извършил проверка за собствеността,

като в постановлението за възлагане от 14 май 2008 г. вписал поземлен имот в землището на село Емона, собственост на община Несебър, като собственост на длъжника Бисер Бонев, пише в обвинителния акт по делото.

Трима адвокати представляват юриста Колев в съда. Защитата е единодушна, че той не е извършил престъпление. Загатват, че това не само ще се изясни в хода на съдебното следствие, но и

ще изплуват още имена на замесени в аферата

интересни фигури, които обаче не са били разследвани от прокуратурата.

10 г. след сделката повечето свидетели по делото страдат от амнезия и не помнят нито какво са подписвали, нито какво са работили.

Колев твърди, че е спазил закона при продажбата на 65 дка в землището на Емона.

Името на бургаския съдебен изпълнител нашумя най-вече покрай скандала с продажбата на либийския танкер "Бадър", който едва не вкара страната ни в международен скандал. Проверка на "168 часа" показа, че срещу ЧСИ-то все още няма повдигнато обвинение, но в прокуратурата е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по служба, за което законът предвижда до 5 г. затвор.

Според окръжния прокурор на Бургас Георги Чинев освен Колев ще бъдат проверявани и други лица, свързани със ситуацията около либийския танкер, който на 21 декември м.г. отплава със сменен екипаж от бургаското пристанище, с ново име "Бдин" и под панамски флаг. Заради последвалия скандал и заканите на либийската държава, че ще арестува всеки български кораб в свои териториални води, на 15 януари т.г. "Бдин" бе върнат в Бургас. Споровете за собствеността му все още не са приключили.

"Докато не видим решение на съда за валидността или невалидността на продажбата, танкерът ще остане в Бургас. Екипажът е на борда, зарежда се с провизии", каза за "168 часа" шефът на Морска администрация кап. Живко Петров.

“Булгаргеомин” претендира за обезпечаване на дълг

от 9,2 млн. долара и твърди, че длъжник е търговско дружество, собственост на либийската държава, а дългът е обезпечен с ипотека върху танкера "Бадър". От Бургаската окръжна прокуратура пък заявяват, че през февруари 2018 г. районният съд в Бургас спира изпълнителното производство, за което частният съдебен изпълнител Колев е бил информиран.

Преди броени дни обаче - на 19 февруари т.г., бургаският окръжен съд обезсилва определението на районния за спиране на незабавното изпълнение на заповед за изпълнение на парично задължение, издадена срещу "Либиан Навигейтър ЛТД", която претендира за собственост върху танкера "Бадър". Но съдебната сага не спира дотук, тъй като определението на Бургаския окръжен съд подлежи на обжалване пред апелативните магистрати. Междувременно специализираният сайт за корабоплаване maritime.bg публикува информация, че Главната дирекция на търговското корабоплаване в Панама е

започнала процедура за отмяна

на регистрацията на "Бдин". Твърди се още, че сагата с либийския танкер е влязла в сводката за пиратството и опасностите за корабоплаването на Службата за военноморско разузнаване на Военноморския флот на САЩ.

Частният съдия-изпълнител Тотко Колев твърди, че не е превишил правата си при продажбата на парцела край Емона.  СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Частният съдия-изпълнител Тотко Колев твърди, че не е превишил правата си при продажбата на парцела край Емона. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА