Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обсерваторията IceCube на Южния полюс.
Обсерваторията IceCube на Южния полюс.

Истинският Шерлок Холмс във физиката успя да хване невидимата частица, летяща със скоростта на светлината

Проследи пътя й до галактика с масивна черна дупка и сега иска да разгаде мистерията на тъмната материя

Залага суперинтелигентен капан в лед на 60 хил. години на Южния полюс

Басира се с колеги, че бозонът на Хигс съществува, и печели. Сега се обзалага дали ще има и нова физика, отвъд Хигс

Мечтите му са скромни - да намери нещо напълно неочаквано

Да уловиш невидима частица, минаваща през материята, без да оставя никакви следи, летяща със скоростта на светлината и наситена с мощна енергия милиони и милиарди пъти по-висока от тази на фотоните на видимата и рентгеновата светлина, за някои е "Мисия невъзможна". Но не и за един истински съвременен Шерлок Холмс, какъвто безспорно е 74-годишният физик проф. Франц Халцен, главен изследовател в неутринната обсерватория IceCube на Южния полюс. Длъжността му Principal investigator може да се преведе и като "главен разследващ" и той е именно такъв. Ученият близо 50 години залага суперинтелигентни капани на мистериозната субатомна частица неутрино и най-накрая той и екипът му от Университета на Уискънсин-Медисън и обсерваторията IceCube могат да се поздравят с успех. Но ако някой си мисли, че Халцен празнува, много се лъже. Сега той се е устремил към следващата задача - да изследва произхода на неутриното и космическите лъчи.

Ловът на частицата започва някъде през 1966 г., когато Халцен се дипломира като физик в Университета в Льовен. Още тогава той започва да умува как може да залови тайнственото неутрино. Знае, че всяка секунда през нашато тяло минават по около 100 трилиона от тези частици, но досега никой не е успял да ги засече. Въобще как може някой да хване нещо невидимо, което хем има маса, хем почти няма и освен това е супербързо?

В хартиеното издание четете разказа на самия Франц Халцен, който избра "Космос", за да разкаже уникалната си историята с неуловимата частица. 

Франц Халцен
Франц Халцен