Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има нещо магическо в древните карти. Освен за географията те ни дават и много допълнителна информация за историята, науката, а и изобщо за представите на хората в съответните епохи. Причината е, че извън практическата цел, с която са създадени, обикновено те изобилстват с допълнителни илюстрации - кратки текстове с информация, портрети на владетели, диви туземци и всякакви екзотични и фантастични животни. На някои от по-старите се виждат нарисувани и несъществуващи земи и острови, но безспорно едни от най-интересните са изображенията на странни морски твари. По правило голяма част от тях са опасни чудовища и са причина за множество легенди, някои от които са се запазили дори до наши дни.

Но доколко странните морски змейове и хищници са, макар и със силно преувеличени размери и качества, реално съществуващи и в наши дни животински видове?

Добра представа за разнообразието на легендарни морски чудовища ни дава една ренесансова морска карта - Carta Marina. Тя е изработена от шведа Олаф Магнус през 1539 г. в Рим и направо изобилства от фантастични зверове, някои от които по описанията му са способни да погубят цели кораби.

Едно от най-страшните чудовища, нарисувани на нея, е Пристер. На изображенията на старите карти той повече прилича на морски змей с два рога или израстъка на главата. Всъщност от древните автори е описван като кит - огромен и много раздразнителен, с два отвора за дишане. Той е известен също и като Wirlpool - Водовъртеж, защото се смятало, че само с изплуването си на повърхността предизвиквал такова разместване на водните пластове, че може да потопи цял кораб. По описанията на очевидци от Античността и Средновековието бил дълъг минимум 90 метра и се отличавал с небивала жестокост.

Само с появата си на повърхността на океана пристерът можел да потопи кораб
Само с появата си на повърхността на океана пристерът можел да потопи кораб

Дали легендата има някакви реални основания? Вероятно отговорът на този въпрос в конкретния случай се крие в латинското наименование на този страшен драконоподобен звяр - Физетер. Случайно или не, точно по този начин се нарича в биологията кашалотът - род зъбати китове, от които е останал само един съвременен вид -Physeter macrocephalus. Вярно е, че той не е чак толкова голям - достига максимум 20 метра и тегло от 50-60 тона.

Кои други морски обитатели са били обявени за чудовища на древните карти, четете в новия брой на сп. "Космос".

Четете още:

Траките в Египет: Най-смелите воини в армията на Александър Велики

Новият "Космос": 10-те смъртоносни вируса