Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изостреното чувство за полова идентичност на българитe е силно провокирано от няколко новини напоследък. На първо място общественото мнение беше направо шокирано от анкета, дадена на подрастващите, в която се предвиждат повече от два отговора за пол. Поредният скандал по темата беше допълнително подгрян и от появила се малко по-рано новина от Франция, където предложиха поправка в закон, с която понятия като "майка" и "баща" отпадат и се заместват с "родител 1" и "родител 2".

Всъщност отдавна е ясно, че отношението на сънародниците ни не е в полза на

"новите"

схващания за пола

- доказва го и винаги ниският рейтинг на телевизионните предавания, които се отнасят за хора с нестандартна сексуална ориентация (за тях четете на стр. 4-5). В масовото съзнание у нас понятието "джендър" вече отдавна е заело мястото на онази

"жута маймуна - ни маж, ни жена",

която по думите, приписвани на Ванга, щяла да изскочи от Царичинската дупка и да предизвика катастрофални беди.

Така, след като се разграничихме от Истанбулската конвенция заради възражения срещу въвеждането на понятието "социален пол", се появи този европейски училищен въпросник, на който в графата "пол" са предвидени повече от два възможни отговора.

Родители и учители веднага кипнаха и поискаха тя да бъде преправена. Става дума за инструмента SELFIE, с чиято помощ училищата могат да оценяват своето равнище на преподаване в ерата на дигиталните технологии.

В рамките на този софтуерен продукт е включена анкета, в която наред с другите въпроси учениците трябва да посочат своя пол. Възможностите за отговор са

"момче",

"момиче", "друго"

и "предпочитам да не отговарям". Този въпрос провокира обвинения в проповядване на джендър идеология и

нарушаване на конституцията

Появиха се и опасения, че по този начин нерегламентирано се е събирала информация за сексуалната ориентация на децата, с която може да се злоупотребява.

В тази връзка миналия четвъртък и министърът на образованието Красимир Вълчев беше принуден да внесе яснота по случая. "Инструментът SELFIE съдържа еднакви елементи за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК - коментира министърът. - Разпространили сме го в над 900 училища, които са взели участие в тази самооценка в ерата на дигиталността. Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища.

Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност,

но не може да се махне текстът за нея. Той дори не е преведен от нас. Може единствено Европейската комисия по наша молба да го направи. Ще отправим такава молба."

На този фон "нож в гърба" беше и появилата се почти по същото време новина, че сръбският премиер Ана Бърнабич се сдобила с дете от партньорката си Милица Джурич.

Момченцето на Бърнабич,

която е между стоте най-влиятелни жени в света в класацията на "Форбс", е наречено Игор и се появи на бял свят след процедура за изкуствено оплождане.

Истината е, че тъкмо вече бяхме посвикнали донякъде с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, който се появява на официални места със законния си партньор Готие Дестен, или с "пробива" в английската кралска фамилия, в която през септември 2018 г. братовчедът на Елизабет II лорд Айвар Маунтбатън подписа с партньора си Джеймс Койл, и се оказа, че православните ни съседи, които дори не са членове на Европейския съюз, също "ни водят" в това отношение.

Няма спор, че и за по-голямата част от българския народ половете са два - мъжки и женски. Това е свързано и с възрожденските ни идеали - да вземем например Бойчо Огнянов и Рада в "Под игото".

Монотеистичните религии, и християнството, и исляма, строго

отхвърлят всякаква толерантност

към отклонилите се от половата си идентичност. В Библията недвусмислено са заклеймени като противоестествени връзките между хора от един и същи пол.

По мнението на психолози обаче българите не реагират по-чувствително на темата, отколкото други европейски народи.

“Ние сме много толерантни и търпеливи като народ. И това се доказва както от историята ни, така и от начина ни на живот - коментира в тази връзка психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева. - Българинът става нетолерантен, когато почувства, че по някакъв начин нещо го застрашава пряко - дори и като мнение само.

Това, което обаче по лични мои наблюдения хората не приемат, е парадирането. Тоест позицията на повечето българи е: Щом аз като хетеросексуален не парадирам,

защо другите

трябва да парадират?

И действително негативизмът може да дойде точно от това направление.

Така, когато се преекспонира един въпрос като джендър ориентацията, даже да е много хубава идея може да изиграе лоша роля. Затова трябва по-деликатно да се решават подобни въпроси, особено когато е за първи път."

"Конкретната анкета, която е обект на коментар, няма пряко отношение към сексуалността на подрастващите - смята и сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев. - Ако провеждащият проучването се интересува от някаква корелация между изследваните параметри и пола да децата, по утвърдените у нас стандарти напълно достатъчно би било да се предложат опциите "мъжки" и "женски" пол. С каква цел са въведени допълнителните варианти "не искам да споделя" и "друг", за мен е загадка. Време е някой представител на отговорните за това „нововъведение“ институции да даде някакво обяснение. Толерантността към сексуалните различия не е идеология. Тази толерантност обаче няма нищо общо с провокации от рода на "трети пол".

Всъщност реакциите у нас на поредните опити за "по-широко" тълкуване на понятието пол изобщо не са изключение.

През октомври 2018 г. не къде да е, а в САЩ на практика стартира

борба с

налагането на джендър идеологията,

като самият президент Доналд Тръмп заяви, че ще я оглави. В плановете на администрацията му влиза "стесняване на прекомерно разрастналото се определение за пол до неговото биологично определение".

Според Тръмп това е реакция на политиката на предишния президент Барак Обама, който взе серия от решения, променящи правната концепция за пола.

Тези промени бяха внедрени в редица от федералните програми, включително в образованието и здравеопазването, като обявиха пола за нещо, зависещо преди всичко от избора на индивида, а не определяно при раждането.

Глуха за критики от страна на консерватори и християни, по време на своя мандат администрацията на Обама наложи редица политики в образованието, здравеопазването и други области, които наложиха постулатите на джендър идеологията в американското общество.

Сега, според изтекла информация за плановете на президента, ще бъде предложена и дефиниция за определяне на пола като мъжки или женски, неподлежащ на промяна и определян от гениталиите при раждането, а всякакви спорове за нечий пол ще се разрешават чрез генетичен тест.

Не липсва и съпротива, разбира се. В. "Ню Йорк таймс" например определи тази стъпка като "най-драстичната досега мярка в усилията на правителството да върне назад признаването и защитата на правата на транссексуалните според федералните закони за граждански права". И бие тревога, че “новата дефиниция на практика би премахнала

признаването на около 1,4 милиона американци,

които са избрали да се обявят - със или без хирургическа намеса - за принадлежащи към пол, различен от този, с който са родени".

По този повод е добре да се припомни, че първоначално и наложената от американския президент Доналд Тръмп забрана транссексуални да служат в армията беше посрещната с протести. Мярката освен недоволство причини и известно объркване, както в самата администрация на Белия дом така и сред самите военни. Но на 22 януари 2019 г. Върховният съд на САЩ позволи да влязат в сила ограниченията на президента Доналд Тръмп за служенето на транссексуални в армията на страната.