Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Много турски вестници, сред които в."Миллиет", в."Хюриет" и в."Акшам", се спират на основни моменти от телевизионно интервю на президента Реджеп Тайип Ердоган в специално съвместно предаване на телевизионните канали НТВ и Стар ТВ. Предаването бе излъчено снощи, в деня на 65-ия рожден ден на президента.

Спирайки се на темата за местните избори, президентът е заявил, че отдава голямо значение на това всички граждани да отидат да гласуват. По думите му демокрацията започва с месните избори, не с парламентарните. Вестник "Миллиет" откроява критики на президента към социологическите проучвания преди изборите. В анкетите има сериозна манипулация, е заявил Ердоган и е добавил, че на тези избори Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ прилага нов метод, залагайки на предизборните митинги, с идеята, че "площадите са най-голямата анкета", съобщава БТА.

Без да назовава имена, Ердоган е засегнал въпроса за политически фигури, отделили се от ПСР. Не е възможно вече да вървим заедно с тези, които са се отделили, е посочил Ердоган. Ние продължаваме по пътя с всички наши другари по кауза, е заявил Ердоган. Ние не сме обикновена партия. Ние сме силна партия. При нас няма чистки, е заявил още Ердоган. Отново без да назовава имена, Ердоган се е спрял на твърдения в последно време, че отговорни представители на ПСР в недалечното минало, сред които 11-ият турски президент Абдуллах Гюл и бившият премиер Ахмет Давутоглу, се готвят да създадат нова партия. "Щели да създават партия", е отбелязал Ердоган. "Всъщност и по-рано имаше такива, които създадоха, но съдбата им е известна", е добавил президентът, визирайки предишни неуспешни опити на откъснали се от ПСР политици да основат партия - алтернатива на ПСР.

Спирайки се на темата за Сирия, Ердоган е подчертал важността Турция да контролира евентуална зона за сигурност в Северна Сирия. Ние не можем да поверим на други един район, който ще създава заплаха за нас, е заявил Ердоган. Той е подчертал, че основната цел на Анкара сега е прогонване на терористичните организации Партия на демократичния съюз и Сили за защита на народа от района на Манбидж. Турция разглежда сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз и свързаните с нея Сили за защита на народа като терористични организации, разклонение на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Сирия. Ердоган е изтъкнал също важността САЩ да вземат обратно оръжията от кюрдските сили в Манбидж, в съответствие с даденото от тях обещание.

В отговор на въпрос за днешното посещение на зетя и съветник на президента Доналд Тръмп Джаред Къшнър в Анкара, Ердоган е заявил, че срещата с него ще бъде посветена основно на икономически и регионални въпроси.

По повод проектодоклад на Европейския парламент, призоваващ за пълно прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, Ердоган е посочил, че подобни доклади и резолюции нямат никаква стойност.

Ердоган е опровергал твърденията на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, че чиновниците от администрацията на Николас Мадуро са избягали в Турция. В моята страна няма никой, който е избягал от Венецуела. Не може да става дума за неща като бягство. Гуайдо смята Турция за племенна държава. Да бъдеш държавник не е лесно нещо, е заявил Ердоган и е подчертал, че Гуайдо не е избран лидер, за разлика от Мадуро, който е избраният лидер.

Вестник "Джумхуриет" пише, позовавайки се на информация на журналиста Вели Топрак от в."Сьозджу", че бившият Ахмет Давутоглу работи за създаване на нова партия и ще направи декларация по въпроса през май, а самото учредяване се готви за септември. Според информациите Абдуллах Гюл няма да е учредител на новата партия, а в нея ще се включат бивши министри от ПСР като Али Бабаджан, Мехмет Шимшек, Нихат Ергюн. Твърди се, че подготвящите създаването на новата партия са в контакт и с 10 депутати от ПСР.

Вестник "Биргюн" посочва на първа страница, че за първи път ПСР се обявява срещу социологическите проучвания. Управляващите, които покрай икономическата криза не могат да получат желания резултат от проучванията, започнаха да говорят, че анкетите са "ненадеждни", пише вестникът.