Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За връзката на Ана Бърнабич (вляво) с по-младата лекарка бе съобщено през 2017 г.
За връзката на Ана Бърнабич (вляво) с по-младата лекарка бе съобщено през 2017 г.

Ана Бърнабич и Милица се запознават преди 9 г. в гей клуб в Белград

Партньорката на сръбската премиерка Ана Бърнабич роди момченце в сряда, съобщи в. “Данас”. Щастливите родителки решиха да кръстят сина си Игор.

Майката - по-младата лекарка Милица Джурджич, и детето са в добро състояние. “Ана Бърнабич е една от първите премиерки, чиито партньори са родили, докато са заемали поста, а това е първи случай в света за еднополови двойки”, посочва кабинетът на Бърнабич.

Милица била подложена на изкуствено оплождане, а за бременността ѝ бе съобщено преди няколко седмици. От месеци лекарката не се е появявала публично с приятелката си Бърнабич. От Центъра за радиология и магнитен резонанс в Белград, където работи, казаха, че си е взела отпуск по бременност.

43-годишната Бърнабич и приятелката ѝ са любима тема за клюки в Сърбия. Премиерката е много потайна, когато става въпрос за личния ѝ живот. Обществото научи за Милица едва през октомври 2017 г. Оказва се обаче, че те са заедно от над 9 години. Жените се запознават чрез общ приятел в гей клуб в Белград, пише хърватското издание “Дневник”.

Гей браковете в Сърбия не са легални, а родителското право на еднополови двойки не се признава, което поставя под въпрос правата, които ще има Бърнабич над детето. Към момента сръбските закони предвиждат при евентуална раздяла попечител на детето да стане майката, която го е родила.

“Красивата докторка роди син Игор” и “Ана Бърнабич и партньорката ѝ дадоха руско име на бебето” са част от заглавията в сръбските медии. Тонът в повечето случаи е положителен или се ограничава до съобщението на кабинета, че раждането е минало без проблеми.

В социалните мрежи обаче има много непристойни коментари, които министърката на транспорта, строителството и инфраструктурата Зорана Михайлович осъди. Тя посочва, че всяко дете в Сърбия е добре дошло на света и ако политическите заяждания са позволени, злоупотребата с раждането е немислима.

Сръбският президент Александър Вучич поздрави премиерката и нейната партньорка и също разкритикува част от обществеността, която осмива събитието в социалните мрежи. “Поздравявам Ана и Милица. Нека Игор бъде жив и здрав, щастлив, умен и успешен”, заяви Вучич.