Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

14-годишната девойка, чието извеждане без нейно съгласие зад граница бе осуетено от общински служители в Бургас, ще остане в  кризисен център до 6 месеца, съобщиха за „24 часа“ от полицията.

Решението бе взето по време на Координационен механизъм днес следобед. На него представители на няколко институции са били единодушни, че девойката трябва да бъде изведена от дома на родителите си. Семейството живее в ромското гето в квартал "Победа".

В полицията се води разследване и ако бъдат събрани доказателства за уговаряне на брак и заплащане на пари, срещу виновните ще бъде повдигнато обвинение, за което законът предвижда до 1 г затвор.

Както "24 часа" писа, семейството на 14-годишното девойче я продало за 1500 лв., плюс златни бижута, на ромска фамилия от Силистренско. Уговорката била момичето да бъде омъжено за 17-годишен младеж, който живеел във Франция. Преди окоро седмица детето и майка му отишли в кметството в к-с „Меден рудник“, за да му изкарат акт за раждане, тъй като оригиналният бил изгубен. В момент, в който момичето останало насаме с общинските служители, то се разплакало и алармирало, че го готвят за продажба във Франция. Районната кметица Магдалена Манолова веднага се обадила на кмета Димитър Николов и на полицията. На място за минути пристигнали три полицейски коли и задържали съучастници в схемата, които изчаквали в бус край кметството.