Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уейкфийлд (вдясно) намира благоразположен слушател в лицето на Доналд Тръмп, който над 30 пъти е писал в туитър за опасностите от ваксините.
Уейкфийлд (вдясно) намира благоразположен слушател в лицето на Доналд Тръмп, който над 30 пъти е писал в туитър за опасностите от ваксините.

Доналд Тръмп кани д-р Андрю Уейкфийлд на бала по встъпването си

Повече от век преди фейсбук кампаниите против ваксинирането имаха друг метод за разпространение на посланието си - атрактивен поход през града с малки детски ковчези, на които са изписани думите: “Поредна жертва на ваксинация”. Годината е 1885 г., а ваксината за едра шарка е задължителна във Великобритания, което в един слънчев ден през март подтиква 100 000 души да излязат на демонстрация в град Лестър, Англия.

През 1998 г. едно от най-авторитетните медицински списания “Лансет" налива масло в огъня, публикувайки твърдение, което и днес продължава да заразява обществената дискусия - ваксините могат да причинят аутизъм. Екип от автори начело с д-р Андрю Уейкфийлд твърди, че е проследил развитието на 12 деца, ваксинирани срещу морбили, рубеола и паротит (МРП). Родителите на осем от 12-те деца съобщили, че след ваксинацията наблюдавали загуба на част от говорните способности, както и определени отрицателни изменения в организма.

По-късно на бял свят излезе конфликт на интереси: оказа се, че Уейкфийлд е

кандидатствал за

патентоване на своя

собствена ваксина

срещу морбили и е получил $ 675 000 от адвокат, който се опитвал да съди компаниите, произвеждащи дотогавашните ваксини. Освен това децата, включени в проучването, били така подбрани, че да онагледят предполагаемата връзка между ваксината и определени болести.

През 2010 г. “Лансет” оттегли статията с обяснението, че “повечето елементи в изследването на д-р Уейкфийлд са неточни и противоречат на предишни изследвания”. Част от авторите се отказват от проучването. Малко след това Британският медицински съвет завинаги отне медицинския лиценз на д-р Уейкфийлд, който продължава да отхвърля обвиненията и да защитава труда си. Развенчаването на изследването не спря победния ход на конспиративната теория. Благодарение на социалните мрежи, силното антиваксърско лоби, половинчатите отговори, които лекарите дават на загрижените родители, броят на децата, които не са ваксинирани, непрекъснато се увеличава.

През 2016 г. опозореният лекар започва да получава особено интригуващи покани в Америка: първо, за среща с кандидат-президент, а след това и на бал по встъпване в длъжност във Вашингтон. Уейкфийлд намира благоразположен слушател в лицето на президента на САЩ

Доналд Тръмп, който

над 30 пъти е писал в

туитър за опасностите

от ваксините

Броят на антиваксърите не само не е намалял през 2019 г., но и набира все повече популярност в Европа и света. Свидетелство за това са все по-честите случаи на заразяване с предотвратими болести като морбили. Трудно обаче може да се проследят конкретните борци срещу ваксинирането. Тъй като в редица държави основните детски ваксини са задължителни, а в някои дори се предвижда глоба, родителите, които отказват да имунизират децата си, крият този факт и

запазват активност

единствено в

социалните мрежи

Аргументите на противниците на ваксините са различни. Най-често употребяваните мотиви са: подозрения, че комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит (МРП) има връзка с проявите на аутизъм; опасението, че тимерозал - консервант, съдържащ живак, който в миналото се използвал в няколко ваксини, е вреден за детския организъм; мнението, че бебетата получават твърде много ваксини на твърде ранен етап, и съмненията, че имунизацията се прави заради лобисткия натиск на фармацевтични компании. В нашия регион се появява и пета причина за неваксиниране - родители от бедни малцинствени групи просто не водят децата си до личния лекар поради незаинтересованост.

“Скептично настроените срещу ваксините обикновено са хора с висок образователен ценз. Често пъти обаче те нямат почти никакви познания по естествени науки. Те са свикнали да гледат критично на нещата и искат сами да вземат решенията си, включително и по медицински въпроси", казва Корнелия Беч, психоложка от университета в Ерфурт, която от години се занимава с темата за имунизациите. Според нея на тези хора трябва да се разяснява, че ваксините не са само за закрила на собствените им деца, а за защитата на цялото общество. Защото има деца, които не могат да бъдат имунизирани по здравословни съображения. Освен това всички кърмачета са изложени на по-голяма опасност, докато достигнат необходимата възраст за имунизация. Психоложката прави разлика между противниците на ваксините и скептиците. Според нея първата група изобщо не може да бъде убедена в ползата от ваксинациите. Беч смята, че е много по-важно да се повлияе на групата на скептиците.

Парадоксално е, казва тя, че именно големият успех на масовите ваксинации доведе до отдръпване на хората. “Те забравиха ужасите на някои болести като дифтерита. Вследствие на масовите ваксинации почти изчезна и детският паралич. В замяна на това се подценяват последиците от заушката", казва тя.

През октомври 2018 г. Европейската комисия публикува най-голямото досега проучване на отношението към ваксините и ваксинирането в ЕС. В доклада се посочва, че нивото на образование, изглежда, има роля - анкетираните, завършили основно училище, са най-склонни да се съмняват във ваксинирането. Но тук има уточнение, че това важи при ваксините за морбили, но не и при тези за грип.

Що се отнася до вероизповеданието, резултатите от анкетата показват, че хората, идентифицирали се като руснаци или източноправославни, проявяват по-малка склонност да приемат, че ваксините са безопасни и ефективни, в сравнение с атеистите. Също така по-голям дял сред мюсюлманите посочват, че ваксините са като цяло важни, безопасни и ефективни.

Полът с малки изключения не определя какъв отговор ще предпочете анкетираният. Възрастовите групи обаче имат значение, като по правило тези над 65 г. настояват, че ваксинирането е важно за децата.

25-34-годишните

българи най-често

се съмняват

във важността на МРП ваксината. Когато стане дума за смисъла от ваксиниране срещу грип, в цяла Европа се откроява силна разлика между скептиците между 25 и 54 г. и убедените, че това е важно в групите 18-24 и над 65 г.

Резултатът - “3-и случай на морбили в страната”, “5-и случай...”, “10-и случай” и така до 27 болни в България към средата на месец февруари.

Много родители настояват да имат право сами да вземат решение дали да поставят ваксини на детето си, кои и кога. Част от доводите им са разбираеми, защото, разбира се, съществуват и нежелани ефекти. При около 5% от ваксинираните се получава зачервяване и подуване на мястото, на което е била поставена инжекцията. Някои деца се оплакват също от разстройство, главоболие и леко повишаване на температурата. Особено след първата ваксинация често пъти се проявява т.нар. ваксинационно морбили, чиито симптоми могат да бъдат петънца по кожата, температура, кашлица и хрема, посочва “Дойче веле”. В същото време работещите в здравната система и повечето експерти цитират множество изследвания, според които няма връзка между ваксините и аутизма.

В крайна сметка в момента в България

решението да

не ваксинираш

детето

си е незаконно

- според член 58 от Закона за здравето имунизацията е задължителна. При нарушения се налагат глоби, може да се стигне до спиране на месечните детски помощи и забрана за деца без необходимите ваксини да посещават детски градини и училища. Резултатът - родителите заобикалят закона с помощта на педиатри, които поради свои съображения са склонни да подправят здравния картон на детето.

Заради бума на морбили в България и региона здравното министерство разпореди на всички регионални здравни инспекции да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема. Разпоредбите предвиждат незабавно да бъде поставена една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Проблемът придоби толкова мащабни размери, че Световната здравна организация (СЗО) определи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. Организацията посочва, че случаите на морбили са се удвоили през 2018 г. в сравнение с предходната година. А в Европа почти са щели да се утроят. От 82 596 случая по-голямата част са в Украйна, но има много и в други държави като Сърбия, Франция, Италия, Русия и Гърция. Увеличил се е броят на починалите от морбили - 72-ма миналата година при 42-ма през 2017 г.

В България случаите са били едва 13 за миналата година, като пикът е бил през юли (7 души). Освен в Гърция и Сърбия повече са тези и във всички други съседни държави - в Турция са 557, в Румъния - 1087 души, само в Македония е сравнително близък до този в България (64 души).

Еврокомисията пък посочва, че в повечето страни от Източна Европа имунизирането е задължително. Държавите от региона споделят традиция във ваксинирането, силно повлияна от комунизма. Освен в България основните ваксини са задължителни в Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения, както и в Малта и Белгия. В други членки на ЕС обаче, сред които Франция, задължителни са само част от имунизациите.