Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хюсеин: Не, преди войната в Персийския залив и СССР искаше да се оттегля, но доводите ви се оказаха измама

През 2003 г. Владимир Путин натоварва тогавашния шеф на Търговско-промишлената палата и бивш външен министър Евгений Примаков с тайна мисия. Да отиде при Саддам Хюсеин и да го накара да се оттегли.

Това пише в книгата си "Владимир Путин - история на възхода му" Леонид Млечин.

Ситуацията в международен план към онзи момент е много напрегната. САЩ са внесли в Съвета за сигурност на ООН резолюция,

обвиняваща Ирак,

че произвежда

оръжия за масово

поразяване и дава на Саддам Хюсеин срок от 7 дни да разоръжи страната си.

После Джоржд Буш призовава Съвета за сигурност да приеме втора резолюция за Ирак, изискваща използването на сила спрямо Багдад. Американският президент дава да се разбере, че ако не бъдат предприети действия от Съвета за сигурност, САЩ и техните съюзници ще направят всичко необходимо за разоръжаване на Ирак.

В тази обстановка Евгений Примаков отива при Саддам по поръка на Путин.

Мисията на бившия външен министър е да накара иракския диктатор

да подаде оставка, без да напуска страната си

Хюсеин не отказва срещата с Примаков и го приема на четири очи. Той не може да повярва на ушите си, като чува посланието от Путин:

“Ако обичате страната и народа си,

ако искате да го опазите от неизбежни жертви, трябва да се оттеглите". Без да отговаря нищо, Саддам моли Примаков да повтори същите думи пред вицепремиера на Ирак Тарик Азис и председателя на парламента, които чакат в съседната стая. Саддам е ядосан и припомня, че в навечерието на войната в Персийския залив през 1991 г. СССР излиза със същото предложение към него:

"Тогава ме уверявахте, че ако изведа войските си от Кувейт, американците няма да предприемат сухопътна операция. Само че доводите, с които идвахте при мен, се оказаха измама”

Без да дочака дали гостът му иска да каже още нещо, Саддам си тръгва от залата и чува думите на Тарик Азис: "Ще минат още 10 години и тогава вие, Примаков, ще се убедите, че моят любим президент и сега е прав."

Но събитията се развиват другояче. Срокът на ултиматума към Саддам изтича на 20 март 2003 г., в 6,15 ч. българско време. Войната започва 7,35 ч.