Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният герой на зрелищния екшън в Истанбул Димитър Желязков-Митьо Очите започва да пише криминалната си история, когато е едва 23-годишен. Той поставя началото с въоръжен грабеж, а в следващите години, за да се издигне на върха на брутална организация за рекет и разпространение на дрога, минава през десетки зверски побоища, наказателни изнасилвания на мъже и убийства, за които никога не е обвинен.

Началото обаче е почти невинно и напълно в духа на 90-те години. През далечната 1994 г. заедно с петима души е задържан заради война между няколко охранителни фирми. Не пропуска да се разпише и като охранител, свързан със силовата групировка ВИС, в курорта Дюни, а по-късно става и един от гардовете на близкия приятел на Иван Славков - бизнесмена Пламен Тимев-Ганди.

За кратко време Митьо Очите винаги успява да привлича куп врагове, след като е засегнал по един или друг начин бизнес интересите им. През 2001 г. той вече е познат не само по Черноморието, но и в цялата страна като "несебърския бос". Тогава е нанесен и първият голям удар срещу него. На 9 ноември съпругата на Митьо Очите - Тянка Желязкова, нейният брат Славчо Дерелиев-Рамиреса и охранителят Никола Бъчваров загиват при атентат, насочен срещу Очите. Точно пред дома му в Несебър в продължение на два дни стои паркирана лада с шуменска регистрация. Тянка забелязва това и излиза да провери, тъй като й изглежда съмнително.

Преди да тръгне обаче, вика със себе си Никола Бъчваров, брат си Славчо Дерелиев и неговия приятел Иван Илиев, който по това време бил при тях в къщата. Последният оцелява като по чудо и по-късно пред разследващи ще си спомни, че Славчо отворил шофьорската врата и пипнал волана, който бил заключен, а когато хванал скоростния лост, той останал в ръцете му, защото бил развален. Четиримата решили, че е най-добре да повикат полиция, която да провери автомобила. Точно в този момент обаче се чул странен звук.

"Пиуу" като от дистанционно", описал го пред разследващите Иван Илиев.

Секунди по-късно бомбата избухнала. Тя го изхвърлила на няколко метра, но не успяла да го убие. Когато станал от земята и се огледал, в първия момент видял само огън.

"Чух гласа на Слави - спомня си Иван. - Минах край жигулата отпред, но не видях никого. Върнах се назад и видях Таня и Бъчито да лежат. Виках: "Таня, Таня!" Тя си вдигна главата, мръдна два пъти..."

За щастие по време на атентата двете деца на Митьо Очите - 7-годишната тогава Станислава и още ненавършилата 2 години Евелина, са в апартамента при баба си.

Пораженията от бомбата са огромни. Тялото на Славчо Дерелиев е обгоряло, а Таня е с изгаряния и раздробени кости. Охранителят Никола пък е с откъснат ляв крак. И тримата умират още преди да са дошли медицинските екипи. Според полицията в Бургас това е най-бруталният и най-кървавият атентат в региона през последните 17 години.

Осъден на 15 години като негов поръчител беше Стоян Димитров-Толупа, а за извършители - Кероп Погосян и Иван Рибов. Тримата в момента излежават присъдите си в бургаския и старозагорския затвор. Смята се, че Погосян и Рибов имали уговорка единият от двамата да докладва на другия кога точно трябва да задейства взривното устройство.

Според разследващи Иван бил на високо място, от което имал перфектна видимост към ул. "Отец Паисий" 33, където била паркирана ладата бомба, а Погосян чакал нареждането. По повод атентата имаше и четвърти осъден на 4 години, който бе признат за виновен за това, че е осигурил бомбата, но към момента той не е зад решетките.

И до днес някои разследващи споделят версията, че поръчител на бомбения атентат всъщност е Пламен Дишков-Кела, по-известен като местния лидер на силовата групировка СИК в Бургас. Според различни медии той се смята и за един от

най-големите врагове на Очите. Кела обаче категорично отрича да има общо със смъртта на жената на Очите, нейния брат и охранителя му. В интервю през 2012 г. той разказва, че веднага след атентата Желязков му се обадил и провели "тежък" разговор по телефона.

"Обади ми се в шок: Каза как така, как не ви е срам, вие ще видите, аз няма да оставя така нещата, нормална реакция на афектиран човек - спомня си тогава Пламен. - След което той не поиска да ме чуе. Казах му: "Чакай малко, чуй ме: Не съм аз, няма причини да съм аз! Осъзнай се и намерете проблема, защото този проблем колкото е срещу теб, толкова е и срещу мен."

Тогава Кела сподели още, че заради публикациите във вестниците и слуховете, които се предават от уста на уста, се наложило да отиде на гости на майка си и баща си, за да им каже, че той не е извършителят на това зверство. Митьо Очите обаче го нарочва първи, мислейки, че това е отмъщение за смъртта на Георги Сивков през октомври 2000 г. Подземният бос го обвинил, че Толупа искал да му отмъсти заради убийството на приятеля му. Основният заподозрян за екзекуцията на Сивков е човек от обкръжението на Очите - Йордан Дросев-Черния. Той обаче не е обвинен за него.

За Георги се знае, че в края на 90-те години, когато се появяват първите мрежи за разпространение на дрога, той бил един от основоположниците, успявайки да създаде организация в Бургас.

Общ спомен между Толупа и Митьо Очите е и кърваво сбиване в бар в Бургас, при което Кела получи 8 удара с нож от един от хората на Желязков. Прободен е от Мариян Георгиев-Марата, а масовият бой бил спрян именно от Желязков. В момента Дишков излежава 20-годишна присъда. През 2002 г. той става подсъдим за убийството на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара.

През 2005 г. Митьо Очите пък е арестуван, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и тази на Златомир Иванов-Златко Баретата. Същата година е задържан и заради въоръжен грабеж и бой с хора на застреляния година по-рано в Харманли Георги Илиев. Митьо Очите бе един от основните заподозрени за бомбения атентат в Обзор срещу бившия полицай от Специализирания отряд за борба с масовите безредици в Бургас Рали Пенков. През 1993 г. той, Георги Николов-Мечката и Найден Милков създават Първа частна милиция, която става най-мощната охранителна фирма по Южното Черноморие и представител на ВИС-2. На фаталния 13 юли 2005 г. в семейния джип на семейство Пенкови са поставени 1,3 кг тротил, който при взрива изкопава кратер в асфалта.

В автомобила освен Рали са 2-годишната му дъщеря и 28-годишната му жена Златина, която е бивша манекенка. Според разследващи джипът е взривен чрез дистанционно от човек, който бил на високо място с добър изглед към колата. За съжаление момиченцето почива на място, а Златина е откарана в болница, където часове по-късно умира. Две седмици след взрива полицията задържа двама от най-доверените хора на Митьо Очите - Страхил Капелов и Николай Попов-Чайника. Те са обвинени в изнудване на Рали Пенков, като искали той да им плати 300 000 лева. Капелов и Чайника сключиха споразумение с прокуратурата и получиха минимални присъди. Те обаче така и не бяха обвинени за покушението срещу Пенков.

Три години по-късно Желязков е осъден на 4 години и 10 месеца, но не по този случай. Той е признат за виновен за ръководене на наркогрупа и пране на пари. Впоследствие Бургаският апелативен съд увеличава наказанието му с още 18 месеца. Въпреки че прекарва немалко време зад решетките, той не губи позициите си по Черноморието.

Кой простреля Митьо Очите преди две години в Слънчев бряг, четете в печатното издание на "168 часа".