Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин и Тръмп сложиха кръст на десетилетни усилия за ядрено разоръжаване

Европа се страхува от разполагането на други ядрени оръжия на Стария континент

Русия започва разработка на нови ракетни системи, една от които е свръхзвукова делекобойна ракета, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Президентът Путин е инструктирал министерството на отбраната да се приемат огледални мерки срещу плановете на САЩ за създаването на ракета с наземно базиране и делекобойност 300 мили в следващите две години, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Коментарът на Шойгу дойде след съобщението на Вашингтон, че САЩ излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), ако до 6 месеца Русия не унищожи свои ракетни системи, които според американски чиновници нарушават този договор. Този ултиматум всъщност бе

смекчаване на американската позиция

и отлагане на проблема заради притесненията на Германия и други европейски страни.

Почти веднага след американската позиция обаче Путин заяви, че Русия преустановява участието си в договора и обвини Вашингтон в нарушаването му.

"Изявлението, направено от Русия, за това, че ще преустанови изпълнението на своите ангажименти по ядрения договор, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г. в края на Студената война, окончателно решава съдбата му и повишава риска от нова надпревара във въоръжаването", анализира "Уолстрийт джърнъл". По този начин Тръмп и Путин на практика благославят разрушаването на структурата за ядреното разоръжаване на двете велики сили.

От тази структура сега остава само новият договор СТАРТ между Руската федерация и САЩ за мерките за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, който изтича през 2021 г. И експертите не бързат да предсказват обновяването му, коментира в. "Монд".

Договорът за ликвидация

на ракетите

със среден и малък обсег забранява на двете страни да имат ракети с наземно базиране и далекобойност на полета 300- 3,4 хиляди мили. Още администрацията на Обама има подозрения, потвърдени от разузнавателни доклади и от експерти на НАТО, че Русия нарушава споразумението с тайната разработка на крилата ракета със среден обсег и наземно базиране - 9M729. Смята се, че днес Русия разполага с почти 100 такива ракети, твърди високопоставен западен чиновник, запознат с разузнавателни доклади.

"Ние предоставихме на Русия в писмена форма конкретни стъпки, които тя може да предприеме за връщане към спазването и спасението на договора" – каза в имейл до "Уолстрийт джърнъл" прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ Джони Майкъл. – Само пълно и доказано унищожение на руските ракети 9M729, пусковите системи и съпътстващото им оборудване ще сложи край на нарушаването на договора от руска страна."

След съобщението на Вашингтон за предстоящо излизане от договора министър Шойгу заяви, че е "важно да се повиши далекобойността на разработваните днес наземни ракетни комплекси". Той даде указание за началото на разработване на

нови

такива системи,

които трябва да бъдат произведени към 2021 г. Изпитването им може да стане в относително кратък срок – смята Руслан Пухов, шеф на московския Център за анализ на стратегии и технологии, специализиран по въпроси на отбраната. – От друга страна, ако се говори за масово серийно производство, не е лесно. Нужни са нови инструменти, ново оборудване. При сегашните санкции това може да се окаже сложно."

Гарантираният крах на договора помрачава и без това напрегнатите отношения между САЩ и Русия и сериозно подрива архитектурата на контрола на ядрените въоръжения, създадена във времето, когато Вашингтон и Москва са трупали запаси от най-опасните оръжия, коментира "Уолстрийт джърнъл". Според руската позиция обаче крахът на договора е част от дългосрочна стратегия на САЩ и стремеж към превъзходство в тази сфера в рамките на създаването на нов световен ред.

Москва заплашва да излезе от договора още от 2007 г. През 2016 г. Кремъл втвърди тона на заплахите във връзка с разполагането на елементи на американската ПРО в Полша и Румъния.

В същото време Москва отрича, че нейната ракетна система 9М729 нарушава договора.

Според руския генерал-лейтенант Михаил Матвеевски, началник на ракетните войски и артилерията във въоръжените сили,

максималната далечина, на която може да лети

9М729, е 480 км

Това е с 10 км по-малко от предишния модел и 20 км по-малко от "ограничението" по договора за ликвидиране на тези ракети.

Американските съюзници в НАТО потвърдиха оценката на Вашингтон, според която Русия е нарушила договора, но има разногласия по въпроса как трябва да се реагира. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че трябва да се проведат международни разговори по разоръжаване с участието на САЩ, Русия, Китай и други страни, за да разработят условия за новите системи на въоръжаване. По думите му през март Берлин ще стане домакин на такава конференция.

Управляващата коалиция в парламента на Германия предложи Русия да предислоцира своите ракети 9M729 колкото може по на изток, за да не може те да достигнат Европа. Според в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Родерих Кизеветер, член на комисията по външна политика от консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, и Ролф Мютцених, заместник-председател на фракцията на Социалдемократическата партия в Бундестага, са предложили в замяна на съгласие на Русия да предислоцира ракетите си САЩ да отворят за инспекция от руска страна

базата в Ръмъния,

както и подготвяната за откриване база в Полша. Там трябва да бъдат разположени отбранителни ракетни системи, но според Москва ще се разположат настъпателни ракети, насочени към Русия.

Заради силното напрежение във връзка с провала на договора, е под въпрос и Договорът за намаляване на стратегическите оръжия, или новия СТАРТ. Според него всяка страна има право на 1550 ядрени бойни глави. Този договор се подновява на 5 години и той изтича през февруари 2021 г.

Преди време Москва заяви, че е готова да започне преговори за удължаване на договора. Въпреки това в събота Лавров заяви, че новата СТАРТ също е застрашена поради действията на Вашингтон и искането за провеждане на инспекции. Администрацията на Тръмп още не е решила дали иска да удължи това споразумение и е в ранен етап на разглеждане на наличните възможности, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Според германския депутат Ролф Мютцених

губещи от спора между САЩ и Русия

може да бъдат страните от ЕС. По време на среща с висши военни и чуждестранни дипломати Путин е заявил, че Русия ще последва САЩ в създаването на разработки и разполагане на ракети със среден обсег, които по думите му няма да се разполагат в Европа или другаде, докато САЩ не направят това.

Ще може ли Европа да отхвърли разполагането на ново ядрено оръжие на САЩ и дали това няма да постави под заплаха безопасността на европейските страни? "Ние трябва да направим всичко възможно мисленето в ядрени категории да не се върне и над Европа да не надвисне отново ядрената сянка", призовава Мютцених.

Изследователите Бруно Тертре и Уилям Бърнс смятат, че ликвидирането на руско-американската структура за контрол над ядрените въоръжения ще има негативни последствия и за преговорите за неразпространение на ядреното оръжие с Иран и Северна Корея, според "Монд". С ракети със среден обсег разполагат също Китай, Пакистан и Израел.