Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможността за модифициране на гени може да се окаже най-силното оръжие в бъдеще

Да си „поръчаш“ дете, което да е умно, красиво, издръжливо, способно, с музикален талант, с дадености за атлет – това вече не е просто сценарий на филм, а все по-близка реалност. Световни учени разкриват, че сме на прага на ерата „Гатака“ и създаването на свръхчовеци е на практика възможно, но засега стопирано от етични бариери.

Докога обаче те ще бъдат уважавани? Водещи генетици са категорични, че способността да се модифицира човешката ДНК може да се окаже най-голямото оръжие в бъдеще и да даде огромна власт на тези, които ще могат да го използват. И задават въпроса: ако възможностите за селектиране и усъвършенстване на дадени качества са достъпни само за богатите, тогава няма ли да се стигне но неравен старт за следващите поколения.

Изключително строги критерии при редактирането на човешки гени изискват от Световната здравна организация. От началото на тази година съществува специална работна група към СЗО за по-строг контрол на научните опити в тази област. Необходимо е въвеждане на ясни правила и стандарти, които да важат за всички страни, настоя генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Страховете на учените са, че без контрол е възможно да се стигне до крайни ситуации, някои от които напомнят сценарии на фантастични филми – като този богатите страни да са в състояние да създават цели армии от свръххора. Спешните мерки идват, след като през ноември миналата година китайският учен Хъ Дзиенкуей обяви публично, че е модифицирал ДНК на две новородени близначки. До момента всички извършвани легални опити през годините са били върху ембриони, които обаче след това са били унищожавани. Затова твърдението на китайския изследовател предизвика остри реакции по цял свят.

Изследването му не е официално публикувано в нито едно издание, а става публично, след като самият автор говори за него във видео в YouTube. Доколко то е достоверно, остава под въпрос, но е факт, че предизвика световна реакция.

Хъ Дзиенкуей разкрива, че използва технология за манипулиране на ДНК, открита още през 2012 г. от френската специалистка Еманюел Шарпантие. Системата се нарича CRISPR/Cas9 и представлява молекулярна технология, използвана в множество направления в генното инженерство.

Принципът на CRISPR/Cas9 се състои в това, че се програмира специален протеин – Cas9, който е в състояние да „отреже“ определен ДНК участък, за да може той да се модифицира. Благодарение на тази молекулярна технология става възможно да се премахват, заменят, променят, отслабват или подсилват гени по избор.

Как може да повлияе на бъдещето тази технология - четете в списание "Космос"