Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Блумбърг": Турска компания е изнесла тонове злато от Венецуела. Според противници на Мадуро има вероятност то да е било предназначено за Русия СНИМКА: РОЙТЕРС

Турската компания „Sardes“ е изнесла злато на стойност 900 милиона долара от Венецуела за Турция, съобщава „Блумбърг“. Компанията се е появила през декември 2017 г., два месеца след като венецуелския лидер Николас Мадуро посети турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Още в първия месец на 2018 г. тя е пренесла злато за 41 млн. долара, а през следващия – за 100 млн. долара. В отношенията между двете страни това е безпрецедентен случай на сътрудничество, съобщават от агенцията. В края на януари Народното събрание (парламента) на Венецуела, контролирано от опозицията, съобщи за опит да бъдат изнесени 20 тона злато от страната. Според противниците на сегашния президент Николас Мадуро има вероятност то да е било предназначено за Русия.

В Москва тази версия беше опровергана, но на 31 януари в руската столица кацна самолет, пристигайки от Венецуела с неизвестен товар на борда. На 23 януари, на фона на масови протести, лидерът на венецуелската опозиция и председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава и призова сегашния държавен глава Николас Мадуро да подаде оставка и да проведе нови избори. САЩ, Канада, повечето латиноамерикански страни, Израел и Австралия изразиха своята подкрепа. Русия, Иран, Турция и Беларус подкрепиха Мадуро.