Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През последното десетилетие Гонсало Игуаин се утвърди като един от най-опасните нападатели по европейските терени. Успя да се наложи в испанското и италианското първенство и да радва с головете си почитателите на Реал (Мадрид), Наполи и Ювентус. Сега пред него има още едно предизвикателство – да започне да бележи и за новия си клуб Челси. Треньорът на „сините“ Маурицио Сари се довери на Гонсало за най-важната част от сезона, защото отлично познава качествата му от съвместния им престой в Неапол. А Игуаин трябва да се адаптира веднага, защото през февруари предстоят куп ключови срещи за лондончани, които до голяма степен ще определят и дали кампанията ще бъде успешна. Убийствената серия започва на 10-и с визита на шампиона Манчестър Сити за първенството, следва гостуване на Малмьо в Швеция от осминафиналите в Шампионска лига и сблъсък с Манчестър Юнайтед на „Стамфорд Бридж“ за купата на Англия. Веднага след реванша с Малмьо е и финалът за купата на лигата на „Уембли“ срещу Манчестър Сити, а изключително тежкия месец приключва и с местно дерби с Тотнъм.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Точно затова Игуаин трябва да поведе отбора и веднага да се излезе от неловката ситуация, породена от 0:4 на терена на Борнемут преди броени дни. А аржентинецът е доказал, че може да се справи със задачата. Той се отличава с добра техника, както и със силна игра и с двата крака. Фамилията е най-важното нещо в неговия живот, заедно с футбола, разбира се. Известно е, че голяма част от звездите в най-популярния спорт произхождат от бедни семейства и често детството им преминава в лишения. Игуаин обаче е изключение от правилото. Родителите му правят успешна кариера във футбола и в изкуството и осигуряват добър живот на четирите си момчета.

Футболното ДНК е закодирано в Гонсало. Той е син на легендарния защитник на Ривър Плейт Хорхе Игуаин и от малък разбира какво означава славата. Логично Гонсало и брат му Федерико правят първите си стъпки в спорта в любимия клуб на баща им и до днес са част от най-популярната игра. В последните шест години Федерико играе в Мейджър Лийг Сокър, където Калъмбъс Крю го привлече за рекордна сума, а вече е и капитан на отбора. Най-големият брат Николас, който също за кратко се пробва в този спорт, пък е мениджър на втория най-скъп футболист в историята на Ювентус.

Гонсало е един от най-разпознаваемите аржентинци, но можеше да представлява и Франция. Той е роден в Брест, където баща му играе по това време, но напуска европейската страна едва на 10 месеца. Връща се чак след 12 години, за да наблюдава на живо финалите на световното първенство през 1998 г. Въпреки че има двойно гражданство, нападателят не говори френски и казва, че никога не е имало дилема дали да носи екипа на „петлите“. Гонсало винаги е искал да стане футболист, въпреки че като малък е практикувал тенис и дори се е справял отлично на корта. Залягал и над уроците, защото баща му държал да се справя добре не само на терена, но и на ученическата скамейка. Въпреки връзките му с няколко аржентински красавици, Игуаин бяга от светлините на прожекторите. Рядко се включва в партита. Предпочита да релаксира у дома с музика и видео игри. Миналата година стана баща на момиче Алма, а избраницата на сърцето му се казва Лара и има различни интереси в областта на киното и модата.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Бащата на новия нападател на Челси обича да споделя: „Когато Гонсало се роди, знаех, че ще стане специален играч. Казах на жена ми, че няма да се задържи дълго в Аржентина.“ Така и става. Бъдещата звезда напуска Ривър Плейт само на 18 години след едва 32 мача, в които се разписва 13 пъти, включително и в голямото дерби срещу Бока Хуниорс. Още тийнейджър Игуаин има тежката задача да се докаже на „Сантяго Бернабеу“ - място, на което провал са претърпявали футболисти като Кака, Никола Анелка и Хавиер Савиола. За седем сезона с екипа на Реал Игуаин записва 264 мача и 122 попадения, печели три титли на Испания, купата на краля и две суперкупи на страната. Години по-късно един от най-авторитетните футболни треньори Карло Анчелоти призна, че още съжалява, че се е разделил с аржентинеца, който потърси щастието си в Серия А заради желанието си да играе по-редовно. Италианският специалист казва, че неговата призова тройка от най-добрите централни нападатели в наши дни се състои от Игуаин, Луис Суарес и Роберт Левандовски. Идол на Гонсало е Феномена Роналдо. Двамата се засичат за месец в Мадрид, преди бразилската легена да поеме в посока Милан. Но за израстването му помагат най-много Раул и Рууд ван Нистелрой.

След Реал следва успешен престой и в Наполи. Бившият клуб на Диего Марадона плаща 40 милиона евро по изричното настояване на президента Аурелио Де Лаурентис. На „Стадио Сан Паоло“ той печели купата и суперкупата, а за раздяла става голмайстор в „калчото“ с 36 попадения. В цялата история на италианското първенство толкова голове в една кампания успява да вкара единствено Джино Розети през 20-те години на миналия век. За Наполи Гонсало бележи 91 попадения в 146 двубоя. А трансферът му в Ювентус за 90 милиона евро ще се помни дълго. Игуаин не е конфликтен, но не пропуска да се заяде с президента на Наполи Де Лаурентис. Двамата имат изострени отношения още докато са в един клуб. Футболистът винаги обвинява филмовия продуцент за пасивната трансферна политика. А футболният бос го нарече предател, след като избра офертата на Юве пред това да остане верен на Наполи, въпреки че в касата на небесносините влязоха куп пари. В Торино звездата продължи да блести, като още в дебютния си сезон за „Старата госпожа“ добави в трофейната витрина шампионски медал от Серия А, още една купа на страната и второ място в Шампионската лига. Трансферът на Кристиано Роналдо в торинския колос на практика прекрати кариерата му в състава на Масимилиано Алегри. Гонсало изкара първата част на настоящия сезон в Милан, но там не можа да разгърне напълно потенциала си и вкара само осем попадения в 22 двубоя.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport

Голямата болка на Игуаин, подобно на Лео Меси и останалите играчи от тази генерация е националният отбор на Аржентина. „Гаучосите“ сякаш са орисани вечно да бъдат втори. Така бе на последното световно първенство в Бразилия, както и два пъти в турнира Копа Америка. А Гонсало е обвиняван за пропуските си в тези мачове срещу Германия и Чили. В клубната си кариера е вкарвал на всички големи отбори в Испания и Италия, но има един съществен пропуск – така и не можа да се разпише на митичния „Камп Ноу“.

До лятото на 2017 г. Игуаин бе и най-скъпият южноамериканец в този спорт, преди Неймар да преобърне трансферния пазар. Гонсало е на девето място сред най-скъпите сделки в историята на футбола. А фактът, че успя да се разпише по 100 пъти в две от топ първенствата на Стария континент говори достатъчно за класата му. Гонсало Игуаин е орисан да бележи голове, въпросът е дали ще успее да спечели някое от най-големите отличия на клубно и национално ниво. Със сигурност той има качествата да го направи, но дали ще се случи – времето ще покаже.

Още актуални новини от света на спорта четете на 7777.bg/news/sport