Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слуховете за предстояща политическа партия под егидата на президента Румен Радев предизвикват паника в ръководството на БСП. Ясно е защо - ако има нов ляв проект, той ще отнеме от червените избиратели.

Така шансовете на столетницата да спечели битка срещу ГЕРБ силно ще намалеят. А от изхода на предстоящия вот за евродепутати през май зависи

дали социалистите ще поискат предсрочни

парламентарни избори. Ако получат повече на брой мандати за Брюксел, червените неведнъж заявиха, че ще предприемат курс към извънредна надпревара за властта у нас.

Притеснили се обаче от промяната

в позициите на генерала, който в края на миналата година твърдеше, че няма почва за нов политически проект. Но в отчета си за двете години на поста обяви, че ще подкрепи всяка нова формация, която

покаже визия

за бъдещето и

ясни решения

на проблемите на страната.

Румен Радев съобщи, че ще състави съвет за стратегическо развитие, който да предложи "алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната". Именно от него се опасяват на "Позитано" 20 - че може да стане гръбнак на евентуална президентска формация.

Червените дотолкова се притеснили от конкуренцията, че дори възложили на група апаратчици да проучат дали има движение по места. Дали някой е започнал да организира структури, събирания, обсъждания, дали са пробвали да издърпват червени активисти в полза на друга лява партия.

“Шпионите” докладвали, че не

са открили никакви

съмнителни враждебни мероприятия.

Но въпреки това ръководството обсъдило на специално заседание въпроса за президентската партия преди Нова година.

Мненията на ключовите фигури се разполовили - едните смятали, че Радев няма да им забие нож в гърба. Другите реагирали много остро и били сигурни, че нещата вървят към нова лява партия. А по-опасното било, че президентът има шанс да привлече не само червени привърженици, но и страничен за БСП електорат. С това силата му щяла да се изравни или дори да надделее над тяхната.

"Държавният глава разполага с възможности да включи и хора, които са настроени за промяна, но никога няма да гласуват за нас - казват от "Позитано" 20. - Генералът има повече шансове да увлече външни за столетницата избиратели. Това искаше да направи още Георги Първанов с неговата АБВ, но той произлиза от нашата партия и му беше по-трудно да се разграничи. Докато Радев никога не е бил партиец."

Всички, присъствали на заседанието,

искали да чуят

какво е мнението

на Корнелия

Нинова, защото е публична тайна, че си общува често с президента. Тя успокоила притеснените. Заявила, че не се забелязват никакви индикации, че държавният глава е предприел действия за създаване на нова партия.

Част от социалистите живеят с мисълта, че Радев не се занимава с тайна организация, защото има още 3 г. на поста си с големи шансове да го повтори. Така общо стават 8 г., в които може да е на върха на класацията по рейтинг, без да се налага да прави нищо повече от това да дава съвети.

Като президент правомощията му да промени стандарта и живота на хората клонят към нулата, но може да се изказва и да критикува на воля. Докато от една партия, пък дори и да е в опозиция, винаги се очаква да подобри ситуацията.

Но ако има и най-малкото съмнение, че Румен Радев подготвя почвата за своя партия, колкото и парадоксално да звучи, червените спокойно може да разчитат, че ГЕРБ няма да остави тази работа без последствия. Управляващите

едва ли биха

се поколебали да поискат импийчмънт

за него.

Процедурата за това е доста тромава. Конституцията предвижда сваляне на държавния глава при измяна на националните интереси или друго нарушение на основния закон. За да се случи "детронацията", са необходими 160 депутатски гласа "за". ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат 122-ма души. Ако се прибавят и народните представители от "Воля", стават 144-ма.

Това не е достатъчно, но пък скандалът ще е налице. А той

няма как да се отрази положително на имиджа на Румен

Радев. А и не е много ясно какво е отношението на ДПС, което разполага с 25-има депутати.

В крайна сметка не е сигурно и какво ще е положението в БСП, ако Радев тръгне да прави партия. Може да се окаже, че и червени ще гласуват за импийчмънт.

Дали ще се стигне дотам, е трудно да се каже, но едно е сигурно - че напрежението между "Дондуков" 2 и "Позитано" 20 ще се задълбочава след публичното признание на генерала, че ще подкрепи нов проект с визия за бъдещето на България.

Има нещо друго, което би го спряло да прави партия. Радев е много харесван в БСП и в русофилските среди, но харизмата не може да се прехвърли върху други хора и да чака момента, в който ще свърши мандатът му.

Червените

се опасяват от неочаквани ходове,

които може да променят изцяло политическата конюнктура. На "Позитано" 20 разглеждат и вероятността Румен Радев да обяви, че напуска президентския пост и да се хвърли да прави движение за национално спасение от всички във властта.

При това положение обаче трябва да има готови 20 фигури, които да са неопетнени в политиката и да са готови да отговарят на всякакви въпроси.

Кандидати да бъдат в предните редици на президентската партия не липсват. Това са два комитета с едно и също заглавие - "Единство". Начело на единия е акад. Георги Марков, който посъветва Радев да поведе поход на българите към единение. Той бе разкрит през 2008 г. като агент на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдонима Роман.

Шеф на втория

е акад. Стефан Воденичаров

Групата се преименува на "Брод за България" и обяви, че ще участва на евроизборите. Инициатори са бивши генерали и офицери от армията, специалните служби и полицията. Те са групирани около клуб и списание "Сигурност", чийто главен редактор е о.р. полк. Лазар Мурджев,

син на охранителя на Людмила Живкова

- генералът от УБО Димитър Мурджев. А към този кръг принадлежат и други кадрови офицери от ДС и военното разузнаване - Бончо Асенов от VI управление, бившият заместник-директор на Първо главно о.р. ген. Тодор Бояджиев, бившият шеф от РУМНО Стоимен Стоименов.

Движението "Брод за България" е свързано с Румен Радев доста преди някой изобщо да си помисли, че той ще бъде кандидат за президент, камо ли да бъде избран. На сайта на организацията е публикувано социологическо изследване за нагласите у нас, поръчано от Руския институт за стратегически изследвания, оглавяван към онзи момент от ген. Леонид Решетников. Това дава основание на някои да твърдят, че иначе

непопулярното движение има голямо влияние

в политиката.

В "Брод за България" е и бившият соцдепутат Николай Малинов, който оглавява движение "Русофили". Разбира се, за цвят в групата има и леви интелектуалци като Искра Баева и Васил Проданов.

Дали обаче точно тези хора ще направят

алтернативна лява партия под егидата на президента

Не е ясно, но е сигурно, че има трима души, с които той се съветва за всичко, включително и за евентуален бъдещ проект.

Основният играч, с когото генералът обсъжда актуални политически теми, е шефът на кабинета му Иво Христов. Журналист и преводач, той има закалка от БСП, където организира опозиционно за времето си движение на тогавашния председател Сергей Станишев.

Групата се казва "Солидарна България".

И след деполитизирането на Иво Христов тя организира различни инициативи. Само преди седмица обяви серия от дискусии под надслов "Да спрем прехода към дъното - как да се вдигнат доходите веднага", който стартира от Велико Търново. Обсъжданията според организаторите ще обхванат цялата страна

във връзка с 30-годишнината

от 10 ноември

Освен Христов има още двама много близки на Радев, без които той не би основал партия. Въпреки че са бивши военни, им има голямо доверие. Единият е секретарят по отбрана полк. Илия Милушев.

Милушев завършил Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия 3 випуска преди Румен Радев. Приятелството им датира оттогава.

Другият много близък човек

на президента,

с когото се съветва почти за всичко, е главният секретар на "Дондуков" 2 Димитър Стоянов. Той оглавяваше и предизборния щаб на генерала по време на кампанията. Бившият военен също е много верен, доверен и проверен човек. Стои плътно до Румен Радев още от времето, когато е бил в базата "Граф Игнатиево".