Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Измислят им нови заболявания, за да им дадат ТЕЛК

850 млн. лв. сме платили на псевдоболни за една година

Най-щедрите рушвети били от роми, които масово използвали вратичките в системата

Вече 10 години диабетно болни с фалшиви диагнози източват НОИ, установи разследване на “168 часа”. 850 млн. лв. са потънали в измислени решения на ТЕЛК само през последната година.

Всъщност скандалната схема при диабетно болните започва някъде през 2009 г. Първите лекари измамници бяха заловени две години по-късно в Пловдив.

Според разследващите престъпната схема е работила от много време.

Лекарите бяха обвинени за подправяне на документи предимно на диабетици.

Днес тази практика продължава, но не само в Пловдив, а навсякъде в страната.

"Те се издават както на напълно здрави хора, така и на действително болни, но при тях са

натаманявани допълнителни диагнози",

обясни пред "168 часа" човек, който се е възползвал от вратичките в системата.

"Преди да навлязат новите правила за отпускане на пари чрез ТЕЛК, хората, страдащи от диабет, плащаха предварително на посредници - споделя източникът ни. - Така няма риск експертната комисия да им намали процентите на заболяването. Сега обаче е необходимо те да са имали инфаркт, да са на инсулин или нещо подобно."

Според него посредниците са станали по-предпазливи, а чрез новите правила било доста по-трудно да си уредиш документи, че си псевдоболен.

През 2017 г. човекът дал 500 лв., за да получи ТЕЛК като диабетно болен със сърдечносъдови усложнения. Тази година обаче му поискали двойно повече - 1000 лв. Минава през няколко специализирани прегледа, които трябва да потвърдят, че е с болно сърце. Въпреки усилията експертите му отказали рушвета с аргумента, че изискванията вече са доста затегнати и каквото и да направят не е сигурно, че ще му достигнат процентите за желаната инвалидност.

"Не смятам, че ще успеят да спрат тази порочна практика", категоричен е източникът ни. С подобни схеми само през 2018 г. са източени близо половината от бюджета за инвалидните пенсии, който е 1 милиард и 700 милиона, показва справка на прокуратурата.

"Поне половината от тези пари отиват при

хора, които са реално здрави

и нямат почти никакви проблеми - коментира на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев. - Резултатът е, че едни огромни суми, стотици милиони, изтичат в пясъка и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези средства."

Мащабната измама

излезе на светло след акция на прокуратурата и МВР, проведена миналата седмица.

Схемите между лекарските комисии и посредниците, които са вземали пари от псевдоболните, са наблюдавани от една година насам.

Разследвани са регионите в страната, в които броят на инвалидните пенсии е най-висок. Това са Силистра, Разград, Монтана, Габрово и Видин. Там е и най-високата концентрация на подобни пенсии - близо 30% от всички.

"Само в последните 2 седмици са констатирани десетки случаи, в които никой не ходи никъде, минават едни посредници,

получават по 600 лева и директно ти носят необходимите документи

И се получават едни пенсии, и човек си живее добре", обясни Гешев.

Оторизираните органи са открили хиляди документи, сред които лични карти и медицински експертизи.

Сумата, която "инвалидите" са плащали, започвала от 600 и стигала до 2500 лева. В замяна на подкупа, който получавали под масата лекарите, трябвало да освидетелстват здрав пациент или да завишат процента му на инвалидност.

Хората, които най-често прибягват до измамите, са безработни и живеят в бедни райони без поминък. Интересното е, че повечето, които давали големите суми, са от ромски произход.

70% от всички лица, които са разпитани,

изобщо не знаят от какво са болни

и пред каква ТЕЛК са подавали документи. Според експертизите те са хоспитализирани, но твърдят, че не са влизали в болница.

Друга интересна подробност е, че голяма част от епикризите се оказват с едни и същи диагнози, както и с вписани в тях твърде общи симптоми. Например болки в кръста и колената, високо кръвно или световъртеж, които всеки средностатистически човек над определена възраст може да има.

Един от скандалните случаи е на жена с 93% “слепота”, но това не й пречи да работи като шивачка. За разследващите случаят не е прецедент. Според зам. главния прокурор Иван Гешев цели села са се издържали именно по този начин.

В престъпната схема се оказа и не кой да е, а самата шефка на ТЕЛК в Ловеч д-р Донка Минкова. Заедно с нея бе арестуван и Валентин Румянов от село Дерманци, който се явявал посредник при получаване на определени суми.

д-р Донка Минкова
д-р Донка Минкова

Според окръжния прокурор в Ловеч Валентин Вълков цялата комисия заедно с няколко доктори била замесена в измамата. Шефката на ТЕЛК Минкова е заловена с над 20 хил. лв. в джоба, а посредникът й - с 16 хил. лв.

При претърсване на жилището на обвиняемата са били намерени още пари, както и 3 папки с медицински документи с по 500 лева във всяка.

За да обори тази теза, нейният адвокат представи множество епикризи, доказващи, че докторката страда от различни заболявания, в това число и от цироза. С цел да я предпази от арест той показа на хартия, че

Минкова е освидетелствана

от ТЕЛК с 95% инвалидност

Въпреки това д-р Донка Минкова беше оставена в ареста, за да не може да въздейства на засегнати по делото.

В момента в Ловеч се провеждат разпити на много свидетели, като част от тях са от ромски произход. В последните години те са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч, със завишен процент на инвалидност.

"Лицата, които имат такива решения, не са били с наличните заболявания", каза говорителят на прокуратурата в Ловеч Валентин Вълков.

Ден след като беше задържана шефката на ТЕЛК в Ловеч, в ареста попадна и лекарка от комисията в Пловдив заедно със своя посредничка. Двете жени успели да спечелят от здрави роми 161 600 лв. Набирали ги в Асеновград и Родопската яка срещу 350 лв. на човек.

Арести последваха също и в Силистра, както и в Търговище. В последния ден на 28 януари отново лекарка от комисията по време на медицинско освидетелстване

е поискала 200 лв

от 66-годишен пациент. Сумата е приета, за да бъде определен процент за трайно намалена работоспособност.

Макар че престъпните схеми са в различни градове, лекарите действали по един и същи начин. Те лесно давали решения за инвалидност на неграмотни здрави хора от малцинствата. Разбира се, това се случвало срещу съответно възнаграждение. За жалост, тези, които наистина са болни и се нуждаят от освидетелстване, са размотавани и чакат пред лекарските кабинети с месеци.

В Силистра и Ловеч скандалите гръмнаха тези дни, докато в Пловдив, както споменах в началото още преди 10 г. беше разкрита подобна схема. На съд бяха изправени трима лекари и двама посредници. Единият - д-р Валентин Гарабитов,

почина по време на процеса,

но колежката му д-р Славка Петкова получи присъда от 6 години и половина затвор на първа и втора инстанция. Друга лекарка - Цветанка Огорялкова, се размина с условна присъда, която влезе в сила. Посредниците от Асеновград - бившите съпрузи Милена Куцева и Димитър Ройнов, също получиха условни наказания.

Върховният касационен съд обаче върна делото на първа инстанция и то започна отначало. Сега прокуратурата преквалифицира обвиненията в по-тежки. Д-р Славка Петкова ще отговаря за подкуп в особено големи размери. Законът предвижда от 10 до 30 г. затвор, глоба до 30 хил. лв. и конфискация на имуществото й. На Куцева и бившия й съпруг е повдигнато обвинение за предлагане на подкуп, за което законът предвижда наказание до 6 г. затвор и до 5000 лв. глоба.

Д-р Петкова и съучастниците й бяха арестувани през 2011 г. Така пловдивската прокуратура и полиция бяха сред първите в страната, които поставиха началото на разбиването на порочната схема, която е действала от декември 2009 до ноември 2010 г. Според разследващи обаче нищо чудно да е работила от много повече време.

На този етап обаче събраните доказателства са за една година. За същия период според обвинението д-р Славка Петкова

е прибрала 62 200 лв. от 311 пациенти,

а посредничката й Куцева - 63 400 лв. от 317 души.

Процесът и на двете инстанции беше засекретен заради използваните СРС. Според очевидци в залите на съда Петкова била изключително настъпателна и категорично отричала вината си. Твърдяла, че помага на хората. От признанията на Милена Куцева обаче е разплетена цялата схема. Тя и лекарката си водели черно счетоводство - кой пациент кога е освидетелстван и колко е платил. Благодарение на записките разследващите придобили представа за мащаба на аферата.