Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

21-годишната номер 1 в световния тенис по баща е хаитянка, живее в САЩ, но се кълне в любов към Япония

Номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович е голям шегаджия, но колежката му на върха при жените Наоми Осака се прочу като ревлата в елитния спорт. И докато за Ноле повечето неща са казани, повторени и потретени, то японката все още е напълно непозната за милионите любители на играта.

Защо е ревла ли? Така се случи, че 21-годишната млада надежда рони сълзи по време и на двата си поредни финала в турнири от Големия шлем. Течните перли, които се ронеха от очите й, имаха вълшебен ефект върху представянето й на корта. Никому неизвестната тенисистка абсолютно сензационно спечели "Ю Ес Оупън" миналата година и няколко месеца по-късно грабна титлата на "Аустрелиън Оупън". И двата поредни финала бяха обилно полети от сълзите й.

В Ню Йорк японката беше пометена от силните емоции след дивашките изпълнения на съперничката си Серина Уилямс. Американката побесня, че губи от нахалната хлапачка, и се разкрещя на съдията. Невъзпитаните янки само това чакаха и

започнаха да освиркват врага.

Ситуацията стана още по-грозна, когато феновете посрещнаха с псувни и дюдюкания награждаването на новата шампионка. Тя се разплака и чак тогава Серина се усети колко зле се държат всички прехвалени поданици на САЩ, затова взе микрофона и призова сънародниците си да спрат с обидите.

Ето че сега, в началото на годината, на Осака отново й се наложи да играе финал на турнир от Големия шлем и отново сълзите избликнаха като бистър фонтан. Поводът за силните емоции този път беше срив в играта й в решаващия мач на "Аустрелиън Оупън". Японката взе първия сет и водеше убедително във втория, но чехкинята Петра Квитова отрази три мачбола и вкара срещата в решителна трета част. След края на злополучния сет младата Наоми не се сдържа и хубаво си поплака. Упражнението сякаш

отпуши натрупаното напрежение

и тя хладнокръвно взе решителния сет, за да предизвика истинска сензация в света на тениса.

Миналата година всички я похвалиха, но пренебрежително я обявиха за падаща звезда, която ще гори ярко, но за кратко. Сега същите специалисти се питат дали японката няма да е достойна заместничка на великата 37-годишна Серина Уилямс, на която й е време да се замисли за живота си след тениса. И най-големите оптимисти обаче не са очаквали 21-годишно момиче да се изстреля като космическа ракета на Илон Мъск и да превземе толкова категорично върха в женския тенис.

Не са малко и феновете на спорта, които подозират, че Наоми лее сълзи за заблуда на противника. Няма начин да не се помислиш за сигурен победител, ако видиш противника отсреща да бърше мокри очи и да подсмърча отчаяно. А в тениса предварителните сметки са истински бич за концентрацията на професионалистите. В действителност Осака притежава железни нерви, които демонстрира в няколко критични момента. Едва ли обаче разиграва театър на корта. Да не забравяме, че е с японско възпитание. Новата номер 1 винаги се покланя учтиво на съперничките си след края на мача независимо от неговия развой. Цялостното й поведение говори за едно изключително вежливо и възпитано момиче.

Нищо чудно, че в момента Осака е преследвана от десетки мощни рекламодатели, които искат на всяка цена да я привлекат в редиците си. Още по-голяма е истерията в родината на новата шампионка. Японският премиер моментално я поздрави в социалните мрежи и я покани на лична аудиенция. Медиите в Страната на изгряващото слънце също говорят единствено и само за успеха на 21-годишната номер 1 в женския тенис. Появиха се и хейтъри, които питат доколко успехите на Осака са и успехи на Япония. Причината за подобни съмнения се крие в потеклото на Наоми.

Баща й е хаитянец, майка й е японка, но семейството рано-рано се мести в Ню Йорк. Там таткото бачка здраво само и само да осигури необходимите уроци по тенис за своето момиче.

Усилията му дават резултат

и тя бързо започва да печели турнири. С успехите идват и пътуванията по целия свят, което на практика съвсем откъсва Наоми от държавата, в която е родена.

Самата тя категорично заявява любовта си към всичко японско и при всеки удобен момент позира със знамето на родината си. За емоционалната шампионка сега идва трудното. Вече е ясно, че успехите й не са плод на мимолетно погалване от съдбата, а сълзите й не са признак на слабост. Осака ще трябва доста да се потруди, за да се задържи на върха, но талантът и младостта ще й бъдат верни съюзници в предстоящата мисия.