Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спра ли да се шегувам, ще спра и да побеждавам, категоричен е номер 1 в световния тенис

До последния му зрелищен сблъсък за него твърдяха, че някак на шега пребива на корта надъханите и далеч по-сериозни съперници. Дори на финала в добро настроение и с усмивка на уста прекърши номер 2 в световния тенис Рафаел Надал. Това издание на "Аустрелиън оупън" сякаш беше организирано и проведено в чест на номер 1 в най-трудния и престижен спорт Ноле Джокович. Сърбинът отиде, видя, забавлява се и спечели седма титла в Австралия.

Показателна за неговото отношение към околния свят беше пресконференцията след спечеления финал. На нея един от журналистите тежкари зададе във високопарен стил въпрос на Ноле и той разсмя цялата зала, иронизирайки представителя на медиите. Никой не се изненада от изпълнението му в стил стендъп комедия. Каквото и да му се случва, колкото и да е напрегнато на корта, великият тенисист винаги е готов да използва подходяща ситуация, за да развесели себе си и околните. Постоянният стремеж за провокация и за

бягство

от шаблона

е закодиран в мозъчната кутия на великия тенисист. Ако стане прекалено сериозен и отстрани оперативно емоциите си, той просто ще спре да бъде толкова добър.

"Убеден съм, че стремежът към победата не бива да ме променя като човек. Спомням си много добре откъде съм тръгнал и кои бяха приятелите ми преди да спечеля първия си турнир. Не харесвам хората, които се взимат прекалено на сериозно и не казват дори едно "здрасти". Опитвам се да бъда приятел с всички присъстващи на корта", заявява още през 2013 г. Новак Джокович.

По това време той вече е започнал с фирмените си закачки. Целият свят се прехласна по видеото от един мач, прекъснат заради проливен дъжд. Джокович си седна на столчето, а едно от момчетата се изстреля до него с разтворен чадър. Сърбинът го поогледа и го покани да седне до него. След това взе чадъра, а на момъка даде ракетата си. Хората на трибуните моментално го харесаха заради приятелското му отношение към едно от момчетата, които иначе сякаш са невидими за повечето звезди в елитния спорт. Задължително потърсете в мрежата и видеото, в което Ноле имитира Мария Шарапова. То носи само и единствено усмивки и добро настроение.

Най-интересното е, че именно това му поведение на Джокович понякога му създава проблеми с публиката. Някои от феновете на тениса просто не могат да го вземат на сериозно, а други са убедени, че от двете страни на мрежата са разположени машини, които нямат право на емоции. Защото Ноле може да се усмихва, но

може и да псува хамалски,

когато губи лесни точки. В много от големите финали той се изправя не само срещу Надал и Федерер, но и срещу публиката. В своята книга "Новак Джокович: Спортният посланик" авторът Крис Бауърс пише:

"Около средата на 2007 г. Джокович печели име, с което има лек проблем оттогава. Въпреки че е много сериозен и ученолюбив човек на корта, той има и страхотно чувство за хумор и очевидно има способност да наблюдава и анализира останалите хора. Вероятно притежава и някакви вродени театрални способности, защото се оказва, че е много добър в имитацията на останалите тенисисти.

Точно като най-добрите комедианти и имитатори Новак има няколко класически образа, с които бе изградил своята репутация на успешен имитатор, и те бяха наистина добри. Камерата на ВВС го хвана да имитира Мария Шарапова, Рафаел Надал, Горан Иванишевич и Лейтън Хюит на тренировъчния корт на "Куинс Клъб" в Лондон точно преди "Уимбълдън" през 2007 г., след което това се разчу." Оттогава досега Ноле все ще намери сгоден случай да излезе извън рамките на монотонното ежедневие, което

притиска психиката на големите играчи

- тренировки, мачове, сън, тренировки и после пак мачове.

Но в никакъв случай не възприемайте сегашния номер 1 за някакъв безхарактерен лигльо, който все гледа нещо да се пошегува и бяга от сериозните въпроси. Новак Джокович е сред малкото тенисисти, които не се притесняват да изразяват мнения по политически въпроси.

"Аз съм против всякакво оръжие, всякакъв вид въздушни удари или ракети. Аз съм против всичко, което разрушава. Тъй като имам личен опит, знам, че това не носи нищо добро за никого", заявява преди време сърбинът, който много рядко отклонява покани на благотворителни организации, ангажирани да помагат на децата.

Ноле също така е обявен за един от най-добрите посланици на Сърбия пред останалия свят.

Той е краен националист, но в добрия смисъл

на думата.

Великият тенисист не пропуска шанс да рекламира по различни кътчета на планетата добрите страни на сръбския начин на живот. Навремето разказваше, че страшно побеснява, когато види озадачените погледи на фенове, когато чуят името на държавата му.

"Хората в началото не разбираха какво им говоря и много от тях бяха убедени, че се казвам Сибир. Благодарение на успехите ми в тениса успях да променя това отношение към родината ми", казва доволен от свършеното Джокович.

В момента той изглежда истински щастлив, след като успя да се върне на трона след един много труден период на отсъствия и загуби още в първия кръг. Добрата новина за него е, че на хоризонта не се вижда достоен претендент за короната му. Федерер ще трябва да мисли за пенсиониране, Надал поне засега не може да отговори на сръбското предизвикателство, Мъри може и въобще да не се върне, а повечето от младото поколение се оказаха провал. Бъдещето за Ноле изглежда безоблачно и едва ли някой ще го обвини, ако продължи с добронамерените шегички на корта, които толкова добре го отличават от другите.