Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам. главният прокурор Иван Гешев бе пестелив на подробности около разследването, за да не му попречи.
Зам. главният прокурор Иван Гешев бе пестелив на подробности около разследването, за да не му попречи.

43-ма задържани за 24 ч в 7 града. Подозират, че помагали на основния арестуван за паричните потоци

Заможен сириец, който живее у нас, е арестуван като основен организатор на схема за нелегални парични преводи, с които се финансирали терористични организации в чужбина.

Чужденецът има няколко чейндж бюра у нас, разказаха източници на “24 часа”. През него на ден понякога са минавали хиляди евро за чужди формирования, които имат общо с терористи, или към хора, които работят за тях. Незаконните преводи към Германия, Белгия и Франция ставали чрез т.нар. система “хауала”. Това е древна система за прехвърляне на средства, в основата на която е доверието между участниците. (Виж по-долу.)

В петък от Специализираната прокуратура заявиха, че заедно с ДАНС и ГДБОП провеждат акция в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Зад решетките за 24 часа са 43-ма души. Сред тях има и българи, и чужденци.

Тепърва ще се

преценява колко

ще бъдат

обвинени

и колко - освободени. Разследването се води по текстове от Наказателния кодекс за престъпления против републиката.

Това е първото дело в ЕС с такъв предмет, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев. То е тръгнало преди около година по оперативни данни на нашите служби.

Арестуваният сириец е влязъл в контакт с други замесени, които подпомагали с логистика международни терористични организации. Според разследващите чужденецът е имал връзки и с хора, свързани с финансиране на тероризъм и други престъпления, посочи зам. главният прокурор. И подчерта: “Не става дума за явни терористични действия или за терористична заплаха у нас”.

Гешев

оприличи

основния

задържан на

финансист, който

дава пари за

незаконни

дейности,

“включително и на хора, които да се занимават с това извън територията на България”.

По делото е установено, че такава мрежа от хора има в почти всички европейски държави. По неофициални данни разплащанията от хауалдари годишно били 100-300 млрд. евро.

“Не става дума за някаква терористична заплаха за България или терористични дейности в България”, увери заместникът на Сотир Цацаров.

Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за претърсване и изземване в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 души.

“При условията на неотложност като единствена възможност за събиране на доказателства са извършени 7 претърсвания и изземвания. Иззети са 32 000 евро и документи”, коментира още Иван Гешев.

Иван Гешев: Системата е нещо като “Уестърн Юнион”

Системата “хауала” е древна система, наричана от арабите хавала, в Китай се нарича по друг начин, във Филипините по втори, но общо взето принципът е един. Още не е ясно дали е възникнала в Индия през VIII в., или от еврейските търговци през Средновековието в Европа. При едно лице хауалдар, това е арабският термин, идват определени хора, които носят определени суми, и дават ги на това лице и искат тази сума да пристигне примерно на другия край на света. Няма физическо преместване на пари. Оставят ги при това лице хауалдар, той им дава или код, или определена информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава, се легитимира пред друго такова лице хауалдар, което се занимава с тази ситуация. Може да си представите за бързи преводи като “Уестърн Юнион”, не точно по същия начин, но това дава някакво образно описание.

“Хауала” е отложено плащане с прехвърляне на дълг чрез поръчител

“Хaуала” в превод от арабски може да означава промяна, замяна, обмен, превод, прехвърляне на средства, промяна на собственост и т.н.

В Европа тази дума се използва за описание на древна система за прехвърляне на парични средства.

Тя съществува още отпреди исляма, но е развита през Средновековието и се разраства с налагането на исляма по света заради необходимостта от финансиране на търговски дела на големи разстояния. Така системата хауала се повлиява и става част от ислямското правораздаване, шериата.

“Хауала” се гради основно върху доверието между отделните лица по веригата. Така тя започва да служи на арабските търговци и керванджиите, които, вместо да носят големи суми и ценности по целия път, излагайки се на риск, използват това средство - отложено разплащане срещу гаранция.

Плащането се извършва не в момента, а чрез възможността страните да се разплатят по-късно чрез изграденото помежду им доверие.

Така например първият по веригата насочва втория да потърси трето лице, което вече става длъжник вместо него. Системата “хауала” е всъщност прехвърляне на дълг между субекти, които погасяват задълженията си чрез поръчител.

Финансови операции от този тип у нас започват по-масово през 2013 г. по данни на финансовото разузнаване.

Засечени са много на брой парични преводи по едно и също време от различни хора, които нямат връзка помежду си и които са ситуирани на разни места, но не толкова далеч един от друг. Повечето от хората, които го правят, са бежанци от Сирия или нелегални мигранти от различни арабски страни, Афганистан, Пакиснат и Иран, които временно живеят в България или просто преминават оттук на път към Западна Европа. В българското право се използва думата “авал”, която е дериват на същата персийска дума и означава специфичена форма на поръчителство върху запис на заповед и менителница. Тя поражда задължение към авалиста (човек, подписал се на лицевата страна на запис на заповед), независимо от обезпечението на задължението.