Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арестуваният у нас сириец като основен организатор на схема за нелегални преводи за финансиране на терористи понякога е превеждал на ден по 100 хил. евро към хора, които имат общо с подобни организации в Западна Европа в държави като Белгия, Германия и Франция, научи "24 часа".

Парите от България към чужбина били превеждани по т.нар. система "хауала".

По-рано рано днес сириецът бе закопчан в София при акция на службите под ръководството на Специализираната прокуратурата. Заедно с него арестувани са и още над 40 души в 7 града. Предстои да се преценява на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.

"По делото е установено, че такава мрежа съществува в почти всички държави в ЕС. Това е много широка мрежа, по неофициални данни разплащанията, които минават през тази мрежа от хауалдари, са между 100 и 300 млрд. евро годишно", каза зам. главният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев: Хауала е система за бързи предови

"Системата хауала е древна система, наричана от арабите хауала, в Китай се нарича по друг начин, във Филипините по втори, но общо взето принципът е един. Още не е ясно дали е възникнала в Индия през VIII в. или от еврейските търговци през Средновековието в Европа. При едно лице хауалдар, това е арабският термин, идват определени хора, които носят определени суми и ги дават на това лице и искат тази сума да пристигне примерно на другия край на света. Няма физическо преместване на пари. Оставят ги при това лице хауалдар, той им дава или код, или определена информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава, се легитимира пред друго такова лице хауалдар, което се занимава с тази ситуация. Може да си представите тая система като древна система за бързи преводи, като Уестърн Юнион, не точно по същия начин, но това дава някакво образно описание", заяви той.