Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФБР вербува IT консултанта на наркобарона, който разкрил криптираната му връзка, мислейки, че работи за руски мафиот

ФБР успява да проникне в криптираната комуникационна система на Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо, и така се добира до неговите тайни разговори и съобщения. Това дава нов тласък на процеса срещу него в Ню Йорк.

Информацията, получена от колумбийски експерт по информационни технологии, разкрива огромни сделки с наркотици, плащания на държавни служители и други престъпления, които Гусман е организирал чрез текстови и телефонни съобщения, пишат вестниците "Ню Йорк Таймс" и "Вайс".

През февруари 2010 г.

агент на ФБР под прикритие се среща

в хотел в Манхатън с колумбийски експерт по информационни технологии, който е обект на разследване, пише "Ню Йорк таймс". IT специалистът Кристиан Родригес наскоро е разработил изключителен продукт - криптирана комуникационна система за Хоакин Гусман Лоера, която правителствените агенции не могат да подслушват.

Американският разузнавач се представя за руски гангстер и излиза с версията, че се интересува от система, чрез която да разговаря със сътрудниците си, без да бъде подслушван от органите на реда. Родригес се хваща на въдицата.

Така започва забележителната тайна операция на ФБР, която за малко повече от година позволява на Агенцията да разбие тайната криптирана комуникационна мрежа на Ел Чапо. Прихваща около 200 негови цифрови телефонни обаждания и чатове до подчинени от близкия му кръг.

В тях той планира сделки с наркотици в големи размери, обсъжда незаконни печалби и подкупи на мексикански служители, пише "Ню Йорк Таймс". Чатовете, в които Гусман обсъжда открито най-съкровените тайни на своята империя, са не само най-сериозните доказателства, представени досега в процеса срещу известния наркобарон, но и най-големият обем данни от подслушвания на подсъдим досега след тайния запис на мафиотския бос Джон Готи в социалния клуб "Равенит", коментира "Ню Йорк таймс".

Съществуването на тайната комуникационна мрежа и телефонните обаждания на Ел Чапо са осветлени за първи път в свидетелските показания на Стивън Марстън, агентът на ФБР, който

стартира тайната операция

На процеса той разказа как е вербувал Родригес да работи за ФБР от 2011 г. Със смел ход, който поставя живота му в опасност, ИТ консултантът в крайна сметка дава на ФБР тайните ключове за криптираната система на Чапо през 2011 г.

За целта премества сървърите на мрежата от Канада в Холандия, като казва на лидерите на картела, че става въпрос за рутинна модернизация. Няколко дни след това агентите започват да слушат обажданията, казва Марстън.

От април 2011 г. до януари 2012 г. американските власти са чули общо 1500 обаждания с помощта на холандци.

По време на започналия през ноември процес във Федералния окръжен съд в Бруклин прокуратурата представи редица доказателства - снимки от наблюдение, счетоводни документи, доказващи сделки с наркотици, и свидетелства от изслушвания на бивши лейтенанти, доставчици и дистрибутори на Гусман.

До януарското заседание съдиите вече са чули част от прихванатите по различен начин разговори. Сред тях има един особено впечатляващ – в него

Гусман договаря сделка за 6 тона кокаин

с представител на колумбийска лява партизанска група. На записа Гусман се колебае за определянето на цената и настоява да изпрати експерт, който да провери качеството на продукта, преди да даде на партизаните първоначалния аванс от $50 000.

Но операцията за проникване в криптираната комуникационна система на картела за първи път разкрива, че органите на реда също използват високотехнологични методи.

Системата на Ел Чапо работела на VoiP или глас чрез интернет протокол и е била достъпна само за включените в мрежата, казва агент Марстън по време на последното заседание. Според Хорхе Сифуентес, един от колумбийските доставчици на Гусман, Ел Чапо е можел да влезе в системата през Wi-Fi дори от скривалищата си в планините Сиера Мадре.

Думите на Ел Чапо

от тайните записи, представени за първи път пред съда и цитирани от "Ню Йорк Таймс", са ужасяващи. В поредица от обаждания от април 2011 г. Гусман спира един от служителите си по реда и сигурността - Орсо Иван Гастелум Крус, да се бори с мексиканската полиция.

"Не преследвайте ченгета! - мъмри го наркобосът. - Те са единствените, които помагат." Минути по-късно, когато Крус, известен като Чоло Иван, се оплаква, че полицаите трябва да го уважават и "да се държат" подобаващо, Гусман се опитва да го успокои с думите:

"Веднъж сте ги победили - каза той. - Те трябва да слушат сега." "Спокойно с полицията! - съветва го още Гусман. "Добре – отговаря Крус. - Вие ни научихте да бъдем като вълци."

В друг телефонен разговор Гусман обсъжда изпращането на свой подчинен от картела на име Гато да подкупи нов командир от федералната полиция. "Получава ли той месечното заплащане? – пита го Ел-Чапо. "Да" - отвръща Гато - получава месечната вноска."

След това Гато предава изненадващо телефона на самия командир. На записа се чува Гусман да казва на човека, че Гато е от "компанията" и го моли "да се грижи за него". "Каквото можем да направим за вас, можете да разчитате на това" – казва му Гусман. Командирът отговаря: "Имаш тук приятел".

В серия съобщения Ел Чапо пише до съпругата си Ема Коронел, като по този начин осветлява силната й ангажираност с картела и участието в свързаните с наркотици престъпления. Двамата уж говорят за дъщерите си близначки, а в следващия миг обсъждат убити в престрелка войници на Чапо", казва репортерът Алън Фойър в туитър. Преди това Коронел е настоявала да се срещне със съпруга си, като твърди пред съдията, че никога не го е виждала да прави нещо незаконно.

ФБР използва сексуалната параноя на наркобарона, за да събере разобличаващи данни от личната му комуникация с Ема, която е толкова навътре в бизнеса на Чапо, че често предава телефона на баща си - един от лейтенантите на мексиканския наркобарон. "Чапо и баща й използваха телефоните на Ема, за да планират сделки с наркотици", пише журналистът Фойър.

Обажданията на Гусман са удостоверени от гледна точка на автентичност, казва Марстън пред съдебните заседатели, като сравнява високия глас с носово произношение с други гласове, включително с видеоинтервю, което той дава на "Ролинг Стоун" през октомври 2015 г.

IT консултантът Родригес работи под прикритие

в картела повече от 2 години, което е сериозно изпитание за него. Предполага се, че именно той е свидетелят, който през 2013 г. се е оплакал от нервен срив вследствие на стрес. Има и друга причина за неговия умствен колапс, отбелязват прокурорите. След като Родригес напуска Гусман, картелът "се опитал да открие" свидетеля, подозирайки го, че сътрудничи на американски федерални агенти, пише "Ню Йорк Таймс".

Процесът срещу Хоакин Гусман Лоера е към края си. След екстрадицията си в САЩ Гусман е заявил, че се смята за невинен и по 17-те точки от обвинението, включително за управление на престъпна бизнес дейност, пране на пари и заговор за убийство. Той няма да получи смъртно наказание, дори ако бъде осъден по всичките 17 обвинения, но може да прекара остатъка от живота си в затвора в Колорадо, без възможност за условно и предсрочно освобождаване.