Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Саморазправата на турските власти срещу доказани и предполагаеми привърженици на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен засегна и средите на световния спорт.

Баскетболната звезда на "Ню Йорк Никс" Енес Кантер беше обвинен от родината си в тероризъм и близки връзки с Гюлен, който пък беше обявен за основен двигател на неуспешния преврат срещу Реджеп Ердоган.

Тези дни прокуратурата в Истанбул обяви, че подготвя необходимите документи за издаването на червен бюлетин на Интерпол, който изисква незабавния арест на баскетболиста в САЩ и скоростната му екстрадиция в Турция. Държавното обвинение на южната ни съседка твърди, че популярният играч на "Ню Йорк" е финансирал с огромни суми терористичната организация на Гюлен, а чрез социалните мрежи недвусмислено е подкрепил опита за държавен преврат, който отне повече от 240 човешки живота.

След неуспешния пуч президентът Ердоган обяви извънредно положение, а хиляди бяха арестувани, разследвани и уволнявани от своите държавни постове. До този момент

са издадени около 2000 доживотни присъди,

но хората на Ердоган твърдят, че все още има стотици гюленисти, които се крият на различни места по света. Според тях и Енес Кантер влиза в тази група и трябва да си понесе отговорността.

Първи го отнесоха обаче роднините му, които все още живеят на турска територия. Според баскетболиста близките му са подложени на системен тормоз от страна на властите, въпреки че нямат никакво отношение към преврата и неговите организатори. Самият Кантер твърди още, че властите са анулирали всичките му документи и той няма никакъв да се завърне на родна земя. не че има и желание да го направи в този момент, тъй като е много вероятно от самолета да потегли направо към ареста.

Популярният в САЩ баскетболист е толкова уплашен за живота си, че отказа да пътува с "Ню Йорк" за мача от редовния сезон с "Вашингтон Уизърдс", който ще се проведе в Лондон. Кантер е убеден, че турските власти ще направят всичко възможно да

организират убийството му, докато е на Острова.

"Този лунатик - президентът, има много шпиони в Англия и като нищо мога да бъда убит. Заради собствената си сигурност ще остана в Ню Йорк и ще тренирам, за да не губя форма. Съжалявам, че тези събития се отразяват на кариерата ми, защото моята най-важна задача е да играя във всеки мач и да помагам на отбора да побеждава.

Жертва съм на

един маниак,

който няма да се спре пред нищо, за да ми навреди. Това ме принуждава да постъпя разумно и да не предприемам излишни рискове", заяви Енес Кантер.

От тима му реагираха доста по-дипломатично, обявявайки, че центърът им няма да пътува заради визови проблеми. В същото време турският министър на спорта обвини баскетболиста, че е организирал клеветническа кампания, която цели да срине добрия имидж на турския спорт. Едно е сигурно - Кантер ще продължи да си играе в САЩ и едва ли в скоро време ще се престраши да се доближи и на няколко хиляди километра до родината си.