Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

12 големи махали, населени с роми, са потенциални бомби със закъснител в България. Това са кв. "Факултета" и "Христо Ботев" в София, "Столипиново" и "Шекер махала" в Пловдив, "Меден рудник" и "Победа" в Бургас, "Токайто" в Пазарджик, кв. "Нов път" във Видин, "Република" в Хасково, "Максуда" във Варна, "Надежда" в Сливен и "Лозенец" в Хасково.

Според последното преброяване от 2011 г. хората от ромски произход са общо 325 343, което представлява 4,9 процента от населението на България. Това обаче са официално регистрираните, които сами са се определили като роми. Нещо, което не е задължително при попълването на документите. Предполага се, че броят им е много по-висок и е нараснал през годините.

Най-голямата махала от всички е в Пловдив. Тя се намира в квартал "Столипиново" и към момента в нея живеят 40 хил. души. Оказва се, че за последните седем години се е увеличила с 10 хил., тъй като през 2011 г. данните показват, че ромите там са били приблизително 30 хил. Различни проучвания сочат и че 90 процента от жилищата в квартала са незаконно построени. В част от тях например дори са вградени електрически стълбове, а други са завзели тротоарите. Бутането им обаче е изключително бавен процес. Жителите обжалват заповедите за премахване на домовете и делата започват да се точат с години.

В Пловдив има и още две махали - "Шекер махала" и "Арман Махала". Те са населявани от още 10 хил. роми, което означава, че общият брой на хората от ромски произход в целия град е близо 50 хил. по официални данни. По неофициални е много по-голям.

Оказва се, че в почти всеки град в страната има гето. В някои от тях ромското население е с по-висок процент от българското. Пример за това е град Върбица, където 55,4% са роми. В Антоново и Перущица пък всеки трети е ром Ихтиман и Мъглиж също се нареждат сред градовете, в които ромското население изобилства.

Бомби със закъснител ли са обаче големите махали и квартали, в които живеят ромите?

Три големи размирици между българско и ромско население, които дори взеха жертви, останаха завинаги в историята. На 23 септември 2011 година 19-годишното българче Ангел Петров бе прегазено от бус, пълен с роми в пловдивското село Катуница. Оказа се, че младежите в колата са близки до фамилията на самопровъзгласилия се за "цар" Кирил Рашков. От шока след случилото се почина и приятелят на Ангел - 17-годишният Павел Толев. След смъртта на двете момчета последваха двудневни размирици. Разгневени близки и приятели на момчетата потърсиха отговорност от ромския бос. Те запалиха две негови къщи, построени като палати, и скъпите му автомобили. Оказа се, че в последните години Рашков и роднините му системно подлагали на тормоз хората от селото. В продължение на седмицата остана под полицейска обсада. Общо 127 души бяха арестувани след размириците и палежите в Катуница. Образувани бяха и четири досъдебни производства.

Размирици между българи и роми имаше и в Гърмен през 2015 г. Напрежението там тлееше от години, заради редовните кражби, на които бяха подлагани местните от селото. Случайна забележка за силна музика в кв. "Заграде" доведе до масов бой с камъни, брадви и дървета между две групи. Вследствие на него трима тежко ранени постъпиха в болница, други седем пострадаха, а осем бяха задържани. 

Това се случи два дни след като кметството осъмна със счупени прозорци. Причина за това бяха взетите мерки за бутане на незаконните ромски постройки. Последваха и масови протести, които продължиха няколко дни. Над 500 души от съседните села взеха участие в шествието, в което се включи дори и кметът на Гърмен.

С какво още се занимават българските роми, четете в печатното издание на "168 часа".