Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Атанасов е с различна фамилия от прочутия си брат.
Александър Атанасов е с различна фамилия от прочутия си брат.

Черна каса с 32 610 зимбабвийски долара (около $26 000 по тогавашния курс) е формирал братът на Андрей Луканов като посланик на България в Хараре през 1986-1987 г.

Това е установила проверка на Министерството на външните работи в края на 80-те години по сигнал на служител на разузнаването. Документът за разследването е подписан от заместник-министъра Марий Иванов. Той е син на комунистическия деец Антон Иванов, участник в Септемврийското въстание и впоследствие във въоръжената съпротива срещу хитлеристките войски в България и разстрелян след присъда от военен съд през 1942 г.

Александър Атанасов, чиято фамилия е различна от тази на Луканов, е трябвало да върне част от сумата - 23 000 американски долара, да бъде отзован от Зимбабве и да бъде уволнен от МВнР.

По време на ревизията на посолството, направена от министерството, Атанасов е

признал, че е подписвал чекове,

като от конвертируемата банкова сметка са преведени 26 хиляди американски долара към сметки на отделни хора в Лондон и Атина, пише в документа. Бившият посланик е дал и писмени обяснения, че парите са били обменени и той получил в Хараре 78 хиляди зимбабвийски далара.

От тях внесъл в касата на посолството 43 954 зимбабвийски долара, които съответствали по тогавашния курс на преведената в Лондон и Атина американска валута. "Остатъкът от 34 046 зимбабвийски долара останал лично за него", допълва работната група в ревизията си.

По-нататък братът на Андрей Луканов им разказал, че е

обменил част

от парите по

черния курс

В официалните протоколи, които били иззети от посолството, обаче бил посочен по-нисък от действителния по онова време курс на долара.

Така Александър Атанасов декларирал една сума пред Министерството на външните работи, а впоследствие пред финансовата ревизионна комисия признал, че е реализирал по-голям приход в неофициалната каса.

В докладната си записка Александър Атанасов потвърдил, че

няма документи

за извършените операции, защото

ги е унищожил,

но предложил свидетели, които да го потвърдят. Комисията обаче отказала, защото нямало как да приеме думите им за доказателства.

"За такива могат да служат само истински разходооправдателни документи", пишат проверителите. Според Атанасов парите били изхарчени за 38 мероприятия. За финансирането им не е давано разрешение от ръководството на Министерството на външните работи.

"На ревизията не бяха представени никакви документи за 38 429 зимбабвийски долара, от които да е видно, че действително са изразходвани тези валутни средства", пише в докладната на заместник-министър Марий Иванов. Данните от писменото обяснение на Атанасов не можело да се проверят за достоверност, тъй като документите са унищожени.

От проверката става ясно, че само през август 1986 г. от София в посолството били изпратени 372 бутилки с различни видове български напитки.

"През декември 1986 г. са преведени от банковата сметка на посолството 270 щатски долара на "Винимпекс" за покупката на вино. Доставените и закупените напитки не са поставени под отчет и няма точни данни за кои мероприятия са изразходвани", пише в писмото на Марий Иванов, като се цитира ревизията.