Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много болни и в София, Бургас, Пловдив, Смолян, Сливен. 5 пъти по-често

усложненията са от новото поколение на свинския грип.

Почти всяка втора изследвана проба от хора със съмнение за усложнение от грип вече потвърждава вируса.

Доминират двата

очаквани щама от тип А

- A(H1N1)pdm09, известен като пандемичен или свински грип, и A(H3N2). Това показват данните на Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания за седмицата 7-11 януари. Рязко преобладават A(H1N1) - приблизително 30 към 6 към другия подтип. Засега като цяло страната е на ниво слабо засилена циркулация на грипни вируси. В Силистра обаче последните седмици има много висока активност - 99+ персентила. Оттам са изпратили и нови проби и очакват данните от референтната лаборатория, за да преценят дали да се обяви епидемия. В областите Бургас и София-град в последните седмици също има висока активност - 95+ персентила”, обясни националният консултант по микробиология проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, под чието ръководство е лабораторията по грип. Значителен брой болни има и в Смолян, Сливен, Пловдив. 

Грипни вируси са доказани в секрети от нос и гърло на болни с усложнения, приети за болнично лечение.

По данни от наблюдаваните лекарски практики най-висока е заболяемостта от респираторни инфекции във възрастовата група до 4 г., на второ място - подрастващите до 14 г.

Очаква се до края на месеца или до началото на февруари щафетно да се разразяват епидемии в цялата страна.

Когато в над 40-50 процента от изследваните проби се откриват грипни вируси, се смята за “жълт код” за риск да се заразим.

Най-простите, но и най-достъпни и ефективни средства за предпазване са миенето или обтриването на ръцете с мокри кърпички,

дистанция от 1-1,5 метра

особено от кашлящи,

кихащи, хремави и изибощо от всички, които изглеждат болни, често проветряване и влажно почистване на стаите, напомни проф. Кантарджиев. Той коментира, че повечето българи имат дефицит на изключително важния за имунната система витамин D. Според последното епидемиологично проучване у нас поднорменото съдържание в организма е проблем за 76% от хората. Това предполага да се увеличи консумацията на храни, които съдържат витамина. Както и да се помисли за допълване с популярните евтини добавки от 2-3 лв. Особено наложително е това да се прави по схема през зимата, когато на нашата географска ширина слънчевите лъчи падат под неподходящ ъгъл, а, от друга страна,

имунната система е

подложена на стрес тест

от грипни и други респираторни вируси.

Подчертано бялата кожа

е практически маркер

за риск от недостиг на D

витамина. За тях се препоръчва постоянно присъствие в менюто на мазна риба (не само скъпите сьомга, сардини, риба тон, но и достъпната като цена местна скумрия), гъби, яйца, черен дроб, мляко и млечни продукти, авокадо и др.

Работата на Т-клетките ни, които отговарят за обезвреждането на болестотворните микроорганизми, може да подкрепят и храни, които съдържат цинк и селен. В списъка на важните за зимния имунитет храни са месото, черният дроб, стридите, хайверът и други морски деликатеси, ядките и особено бразилският орех, бобовите и зърнените култури, тиквените семки, авокадото и др.