Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Млади хора и туристи се разхождат из празнично украсения Париж преди нашествието на "жилетките".  СНИМКА: АВТОРЪТ
Млади хора и туристи се разхождат из празнично украсения Париж преди нашествието на "жилетките". СНИМКА: АВТОРЪТ

Среща очи в очи с "жълтите жилетки" в Париж е кошмар за парижани особено около Коледа и Нова година. Всяка събота в интернет се организира поредният протест на Gilets jaunes, който започва в ранния следобед и продължава до вечерта.

В 2,30 ч. на 22 декември, точно преди Коледа, излизайки с мой приятел от офиса на автомобилен инструктор, на едно от кръстовищата до авеню "Емил Зола" в центъра на Париж по неволя се срещам с протестиращите.

"Внимавайте, Gilets jaunes!" – казва ми млада жена моторист. - "Жълтите жилетки!", повтаря жената и сочи към близката улица, на която има множество бусове с надпис "Полиция".

Започва “Епизод VII”

на "жълтите жилетки" – така организаторите номерират поредната събота с планирани антиправителствени протести, които започнаха на 17 ноември. Униформените са направили верига срещу идващата колона протестиращи, но всичко изглежда спокойно.

Наблизо се вижда прекрасна коледна елха със светеща украса. Витрините на няколко близки магазина светят. Само за миг всичко сякаш се преобръща.

Множеството, изправено пред полицейския кордон, изведнъж започва да тича, въпреки че не се виждат сълзотворен газ и водни оръдия. Колоната "жълти жилетки", неясно как разбита от жандармерията, хуква в две различни посоки.

Един миг невнимание може да коства много на случайните минувачи. Изведнъж се озовавам срещу поток от много бързо бягащи хора. Повечето са млади, малко изплашени и повече разярени, готови да пометат всичко наоколо.

Една жена от близкия магазин за цветя ме дръпва вътре, където вече са се събрали още няколко случайни минувачи, и спуска щорите на магазина наполовина. Гледаме бягащата тълпа, която бута поставените на тротоара саксии с цветя. Млад човек с жълта жилетка ни поглежда и

сякаш с чувство на вина вдига една от съборените саксии,

след това продължава задъхан своя бяг в неизвестна посока.

През решетките на хранителния магазин наблюдавам похода на "жълтите жилетки".  СНИМКА: АВТОРЪТ
През решетките на хранителния магазин наблюдавам похода на "жълтите жилетки". СНИМКА: АВТОРЪТ

Малко по-късно разбирам от приятел французин, че целта на жандармеристите с каски и щитове е била да разцепят потоците от "жълтите жилетки", устремили се към района на символичните "Шанз-Елизе" и Триумфалната арка, традиционните места за протести. Там през декември имаше ексцесии с палежи, нападения над полицейски служители и разрушаване на търговски обекти. Това е тактика, която се прилага, за

да се осигури спокойствието

на района със знаковите забележителности.

Тръгвам по близките малки улички с надеждата, че повече няма да срещна "жилетките", които нарушават чувството за хармония и красотата на празнично украсените къщи и магазини. По пътя има обърнати улични кофи с разпилян боклук.

Футболни фенове и анархисти палят коли по пътя си.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Футболни фенове и анархисти палят коли по пътя си. СНИМКА: РОЙТЕРС

Моят приятел, който живее в Париж, ми обяснява, че тактиката на "жълтите жилетки" е да създават барикади по улиците, за да не могат органите на реда да ги хванат. На една от големите улици виждаме затворени с решетки магазини Ц мерки за сигурност срещу евентуални опити за разбиване на витрини и обири.

Виждаме, че магазин на една от големите вериги за хранителни стоки е отворен и влизаме вътре. Има десетина души, а между тях - трима с жълти жилетки, вероятно потърсили "убежище". В този момент касиерката започва припряно и уплашено да подканва охраната на магазина да затвори вратите и да пусне решетките.

Интонацията й става все по-напрегната

и тревожна

Жената ръкомаха и сочи витрината. Охраната ни предлага да излезем или да останем. Миг колебание от моя страна и оставаме вътре, зад бързо спуснатите железни щори.

Всички спират работа и започват да гледат минаващото шествие на "жълти жилетки". Най-различни хора, повечето облечени с якета и дънки, се опитват да пеят несполучливо в един глас "Марсилезата" и вървят по пътя към Айфеловата кула.

Насред шествието от протестиращи бели хора с плакати и само един тъмнокож

се вее и знамето

на Корсика -

френски остров в Средиземно море с население над 330 000 души. Там има няколко движения, които се стремят към независимост или автономно управление.

Ясно е, че "жълтите жилетки" са се опитали да мобилизират недоволни от всичко хора от цялата страна за протестите, часовете и сборните пунктове на които се обявяват в интернет. След като шумното шествие премина, щорите отново се вдигнаха. Касиерката видимо си отдъхва.

Глътка спокойствие в следващите няколко часа

Наоколо отвреме на време се чуват сирени на полицейски коли, но това не притеснява огромното множество туристи, дошли да се веселят за празниците. По крайбрежния булевард край р. Сена в района около Айфеловата кула и Трокадеро е трудно да се разминеш от жизнерадостни хора, които се радват и снимат светлините и забележителностите на Париж.

Някои пазаруват в дървените къщички, поставени специално за коледния базар. Полицаи има на много места, но минувачите не им обръщат внимание.