Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сутринта преди убийството сънувах страшен сън, никога няма да го забравя - разказа пред "168 часа" майката на зверски убитата на 17 декември в хотел "Рила" в София Златена Стоянова - Гергана Йорданова, в първото си интервю пред медия. - Сънувах себе си и че съм цялата обезобразена. Зъбите ми падаха, както и парчета месо от лицето ми. Не бях аз, приличах на изрод и сега съм сигурна, че точно в този момент този звяр е убивал моето дете. Събудих се и сякаш някой ми казваше - ще загубиш едно от децата си. Въздухът ми спираше, но си казах, че това е просто сън."

Часове след като жената сънувала кошмара, от полицията й се обадили, за да й съобщят страшната вест.

"След дни, когато ми донесоха мъртвото дете, тя изглеждаше по-зле от моето лице в съня ми - спомня си Гергана. - От нея не беше останало абсолютно нищо. Беше напълно обезобразена."

Оказва се, че Златена всъщност имала сериозeн приятел на име Пламен, с когото живеели от осем години заедно в Стара Загора. Майката започнала да се съмнява дали момичето няма любовник, тъй като

променило

държанието си

през последните два месеца. Когато я попитала дали е така, дъщеря й отрекла.

"Двамата с Пламен живяха близо осем години заедно - разказва още Гергана. - Преди две години си купиха апартамент. Мислеха за своето съвместно бъдеще. Говореха за деца и семейство дори. За съжаление мечтите им рухнаха."

Жената споделя още, че дъщеря й и приятелят й никога не са говорили за раздяла. Той бил добър и работлив и обожавал момичето. Самата Гергана била много близка с младежа.

"Пламен си беше редовно при мен - обяснява тя. - Идваше по-често от нея. Беше ми като син и много го обичам. С него всичко си споделяме, сега вече и мъката. Всеки ден се чуваме и си пишем, въпреки че момичето ми вече го няма. Родителите му

много

я обичаха

Той й вярваше за всичко. Любовта понякога е сляпа. Седмица преди случилото се Златена му е казала: "Отивам в Пловдив, за да изкарам курсове за масажистка, но няма да казваш на мама. Като приключа с тях, ще си направя студио за масажи в Стара Загора и ще я изненадам". След всичко, което стана обаче, това ми се струва просто лъжа."

Нито майката, нито приятелите на Златена познават убиеца Димитър Ръжев. Как той изглежда и с какво се занимава научили от медиите.

"Нямам никаква представа къде го е намерила този звяр - обяснява майката. - Предполагам, че може да са се открили във фейсбук или да са се срещнали, докато тя работеше лятото на морето. Не е споменавала нищо пред мен и роднините. Нямам представа защо е била в Пловдив, а после и в София с този мъж, където й се случи най-ужасното нещо. В последните два-три месеца просто се държеше странно. Знам само, че се беше затворила в себе си и изглеждаше потисната. Детето ми беше много добро и възпитано. Тя ми споделяше всичко, но за него си замълча и до последно нищо не каза."

По думите на Гергана 24-годишното момиче било и

много

работливо

Според нея дъщеря й не е била с Ръжев заради парите.

"Тя си ходеше на работа и не разчиташе на никого за пари - казва жената. - Не е искала от никой пари. На третия ден, след като завърши училище, веднага започна работа с трудов договор. Може би това лято, след като се върна от морето и все още не беше намерила работа, се е подлъгала да се среща с убиеца си. Дали е била с този урод заради парите му, никой не знае и никога няма да разберем. Моето мнение е, че не е била с него заради това. Като я гледах с този телефон в ръката ми приличаше на влюбена или по-точно заблудена."

Гергана споделя още, че дъщеря й дори обичала да помага финансово на близките си. Тя била изключително привързана към малката си племенница, на която празнували 3-годишнината седмица преди убийството.

"Златена я издържаше на деветдесет процента, защото тя така искаше - казва майката. - Много я обичаше, направо я обожаваше. Да попитам сега всички, които постоянно повтарят, че тя си го е заслужила, защото е била с него заради парите, да не би тогава пак Ръжев да й е давал пари? Ако се е случвало такова нещо, то е било отскоро, но дори този изрод да е плащал сметките по кръчмите и хотелите, това не означава, че той я е издържал. Нормално е като мъж да поеме някои от разходите."

Според жената не е изключено самата Златена да му е давала пари, докато са излизали заедно.

"Мисля си, че е възможно този звяр да е вземал от нея пари, защото той е разчитал на земите на баба си и не е имал сериозна работа - обяснява Гергана. - Дори и да й е давал пари - какво от това? Трябваше ли да я убива така? Ако казва, че е направил всичко само защото тя му е харчела парите, да каже нещастникът колко й е дал и аз ще му ги върна всички, но само при условие, че той ми върне детето."

Майката казва, че не може да се вярва на нито една дума на Димитър Ръжев. Според нея каквито и версии да каже той пред съда, те ще звучат като измислени.

Все пак жената е сигурна, че екзекуторът ще получи доживотна присъда за извършеното престъпление.

"Убедена съм, че ще стане, защото той я е убил няколко пъти, не само веднъж - казва Гергана. - След като я е удрял със стъклена бутилка в главата, е забил и вилица в окото й. Всички тези зверства е направил, докато тя вече не е била жива."

Свързал ли се е с Гергана някой от семейството на убиеца Димитър Ръжев, четете в печатното издание на "168 часа".