Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Възхищавах се на дълголетието му, до последно свиреше, казва пред “168 часа” Йорданка Христова

l Редица ситуации спъват диригента да се качи на фаталния самолет, късметът му е, че нещо го кара за първи път да седне отзад

l През 2006 г. Борис Годжунов споделя, че инцидентът е умишлен - мишената бил вторият пилот

На 2 януари почина легендарният джазмен Димитър Симеонов-Мончо, оцелял в самолетната катастрофа през 1971 г., в която загина певицата Паша Христова.

За кончината му съобщи звездата на поп музиката Йорданка Христова.

Легендарната Йорданка Христова в началото на кариерата си.
Легендарната Йорданка Христова в началото на кариерата си.

"Целият оркестър, с който започнах моята кариера, вече е небесен - споделя пред "168 часа" легендарната певица. - Мончо беше последният останал от тях. Познавам го от 55 години. Цял един живот. И затова го чувствам много близък. Първите си успехи съм получавала с оркестър "София", когато и той беше част от него.

Митко беше голям музикант,

аранжор с изключителен дух и чувство за хумор, прекрасен колега и с много лек характер. Всички харесваха неговата компания. Аз се възхищавах на дълголетието му. Допреди няколко години той свиреше на цигулка и саксофон в сладкарница "България". Рядкост е някой да работи до последно. Страхотен музикант, но кръвта вода не става."

Димитър Симеонов е син на световноизвестната българска цигуларка Недялка Симеонова, а баща му - Георги Димитров е пианист. Мончо беше саксофонист, цигулар, диригент и първият преподавател по саксофон в Консерваторията. Свири в най-различни нашумели формации, работи в Сирия и Ливан. Основава оркестър "София", където е диригент в продължение на 20 години.

"Той просто беше много издигнат в музиката. Прекрасен човек - разказва Йорданка Христова. -

С чувството си за хумор и с тази негова усмивка ще го запомня

Чухме се за Коледа, за да си честитим празника. Беше с неговия си ведър дух. Никога не сме пропускали повод за рождени или имени дни да се поздравим. Смятам, че си тръгна от този свят удовлетворен. Видя признанието и обичта на всички колеги. А това е рядкост, защото не всеки си отива без горчилка. Мъчно ми е, но това е животът. Който живее дълго, ще се прощава със скъпи хора.

Ще ме чакат горе и мен."

Йорданка Христова като солистка на оркестър "София".
Йорданка Христова като солистка на оркестър "София".

Всъщност оркестър "София" е създаден като комбо формация през 1964 г. от Съвета към Столична община. Димитър Симеонов е от първия му състав, а диригент е Емил Георгиев. Просъществува до 1984 г.

"Щастлива съм, че бях от първите солистки на оркестъра - спомня си Йорданка Христова. - Това е гордост за един млад певец, който попада сред такива изключителни личности в музиката. Така сам се изграждаш по някакъв начин, когато зад теб са музиканти, с които се чувстваш уверен. Не само в тяхното изпълнение, но и в подкрепата им. Много съм благодарна на живота и особено за приятелството, което имах с Мончо."

На 21 декември 1971 г. в самолетна катастрофа на софийското летище загива част от звездите на оркестър "София" и легендарната Паша Христова.
На 21 декември 1971 г. в самолетна катастрофа на софийското летище загива част от звездите на оркестър "София" и легендарната Паша Христова.

През първите 10 години от основаването на оркестъра, той е сред водещите на българската поп музика и има значителен принос в развитието на този жанр. През него са минали и много известни български поп изпълнители и джаз музиканти.

21 декември 1971 г. обаче е фатален

в историята на оркестъра. За Димитър Симеонов това е най-страшният ден в живота му.

Тогава българска културна делегация тръгва на турне в Алжир.

Заедно с музикантите от оркестър "София" са Паша Христова, Мария Нейкова, Борис Годжунов, танцов ансамбъл "Аура" и народен състав със солистка Янка Рупкина. Качват се на самолета "Ил-18" от столичното летище. Още при излитането обаче

машината се разбива на пистата

Загиват 30 души - почти половината пътници и част от екипажа. Димитър Симеонов-Мончо оцелява, но България губи едни от най-изявените звезди на формацията и легендарната Паша Христова.

Оцелелите от оркестър "София" изпадат в нещо като ступор и дълго време след това не са в състояние да свирят.

Димитър Симеонов си спомня много ясно 21 декември и е убеден, че някаква върховна сила го е спасила във фаталната катастрофа.

"Такъв спомен остава до края на живота - споделя той приживе. - Пред очите ми загинаха най-близките ми приятели. В онзи кошмарен ден имам чувството, че на мен някой ми помогна. Помогна ми да се спася, защото в самолет аз винаги сядах отпред, такъв навик имах. Само на 21 декември, влизайки с паспортите в ръка, сякаш някаква сила ме накара да отида и да седна отзад. На предните седалки бяха колегите ми Петър Попов, Борис Годжунов, Мария Нейкова, Иван Данов, Паша Христова, Христо Чолаков. Даже ми споменаха, че е дошъл договор за чужбина, и да отида при тях, за да го обсъдим. Обаче като видях, че няма място, директно се запътих към задните места. Мисля, че някой просто ме спаси и съм убеден, че това е майка ми - проф. Недялка Симеонова."

Още по-интересното е, че преди да тръгне към летището Мончо попада в редица ситуации, които

сякаш са се разигравали, за да не се качи на самолета

Вечерта преди фаталния полет легендарният джазмен не успява да заспи. На тръгване към аеропорта изненадващо синът му започва неистово да плаче и се налага да го успокоява.

Димитър Симеонов заедно със съпругата си.
Димитър Симеонов заедно със съпругата си.

"Третият ми син, преди да ме закара съпругата ми с колата до летището, наистина много плака - разказва Димитър Симеонов. - И ние закъсняхме. Пристигнах почти последен. Но няма нищо случайно. Качих се в самолета, отидох най-отзад и както седнах, съм заспал. Бях много изморен. Събудих се едва след като почувствах удар."

Тази катастрофа оставя траен белег в живота на Димитър Симеонов.

Косата му побелява месец след фаталния инцидент

След тежката катастрофа Симеонов става вярващ и всеки ден отправя молитви към Господ.

По-късно музикантът ще разкрие, че 18 години след сблъсъка продължавал да пие различни хапчета, защото не можел да спи.

Всъщност около самолетния инцидент все още има твърде много неизвестни.

Официалната версия е, че падането е предизвикано от обратното свързване на въжетата на елероните - подвижните части на крилата, с които се управлява самолетът. При излитането машината се е наклонила наляво заради страничен вятър или разлика в количество гориво в дясното и лявото полукрило. В тази ситуация пилотът реагира правилно и се опитал да завърти щурвала в обратната посока. Това предизвикало рязко завиване наляво и излизане от полосата, смятат експерти. Загадъчното в случая е, че случайна размяна на елероните е невъзможна.

Мистерията се задълбочава, защото останките на самолета и на загиналите са разчистени още преди съмване на другия ден по заповед на тогавашния транспортен министър Григор Стоичков. Така истинската причина за катастрофата остава неразкрита. Заради липсата на официална информация започват всякакви слухове около трагедията. Интересното е, че повечето мнения са в полза на версията, че катастрофата е предизвикана умишлено. Мистерията става още по-голяма, тъй като на оцелелите е забранено да разказват какво са преживели. Дори са били принудени да подпишат декларации за конфиденциалност.

През 2006 г. един от тях - певецът Борис Годжунов, в интервю за "168 часа" дори открито заяви, че не вярва инцидентът да е станал случайно. На въпрос какви са причините за катастрофата, той категорично отговаря:

"Тя беше умишлено предизвикана

Това го разбрах 5-6 години по-късно от мои приятели в МВР. Мишената е бил вторият пилот. Не му помня вече името. Той е имал намерение да поиска среща с Тодор Живков, за да му разкаже за финансовите злоупотреби в БГА "Балкан". За да премахнат него, инсценират самолетна катастрофа, причинена от случайна техническа грешка. Това е, което аз знам."